Rejestracja na forum została wyłączona. Obecnie forum pełni rolę archiwum wiedzy zebranej na przestrzeni lat.
Awatar użytkownika
piotrek16v

Re: tzw. ceramizer

2008-12-22, 08:54

tą kase przeznaczcie np na wymianę dodatkową filtra oleju np i powietrza więcej dobrego dla silnika taka operacja przyniesie niż ten ceramizer
jakby to działało to by np handlarze wlewali do trupów co je sprzedają a o tym nie słyszałem

Awatar użytkownika
Krzysztof Kurek

2008-12-22, 10:36

Należy jak najbardziej docenić działania Hubiego, tylko obawiam się, że ów "ceramizer" może bardziej zaszkodzić niż pomóc naszym silniczkom.
Nie bierz nic na wiarę, sam wszystko badaj...

Piotr1963

2008-12-22, 11:27

Hubi - testy juz były robione - wynik to spadek mocy ale tak jak mówisz jak ktos chce to why not. Wazne, ze mozna nawiazac z nimi kontakt, moze maja tez w ofercie inne rzeczy, na które dadzą rabat.

[ Dodano: 2008-12-22, 11:42 ]
Wynik testu 562 km jazdy po zlaniu oleju z silnika potwierdza skuteczne działanie preparatu ceramizer® w zabezpieczaniu silników przed zużyciem i prezentuje jego unikalne właściwości. Mocno chcemy podkreślić że celem testu było zbadanie wpływu ceramizera na zabezpieczanie powierzchni tarcia (w żadnym wypadku celem testu nie było wykazanie iż można jeździć bez oleju i jest on zbędny). Olej został zlany aby stworzyć niecodzienne, ekstremalne warunki pracy silnika.
Ze względu na ekstremalność testu stanowczo odradzamy wykonywania podobnych testów na własnym pojeździe.

wyżej cytat z opinii producenta i jego własnego testu. Zastanawiam sie tylko jak to jest takie dobre to dlaczego odradzają w ostatnim zdaniu tego typu jazdę. Ach i jeszcze jedno test wykonywano w temperaturze zewnetrznej +1 stopień.

Shellby

2008-12-22, 12:04

Koledzy i koleżanki!!!
Pomińmy jazdę bez oleju. Test w TVN Turbo udowodnił, że nawet jako uszlachetniacz nie sprawdza się. Pomiary mocy przed zalaniem "złotym środkiem" i badanie po zastosowaniu zgodnie z wytycznymi producenta, pokazują że skutki są odwrotne. Więc jeśli miałby się sprawdzić np. jako reduktor tarcia lub zwiększenie szczelności w ukł. pierścieniowo tłokowym to chyba moc by wrosła, minimalnie chociaż, zmniejszenie tarcia - czyli większa wydajność procesu spalania mieszanki paliwowo-powietrznej bo mniejsze opory w układzie korbowo tłokowym, wzrost ciśnienia sprężania itp. itd.

Przepraszam wszystkich, ale tego typu zagadnienia powinny znaleźć się w "kasztanieniu" bo się b...el robi.
Pozdro

Awatar użytkownika
Hubi
Model Explorera: EX I 1994 hotwheels

2008-12-22, 15:03

do kasztanów bym nie wyrzucał - dobrze jest pozostawić temat dla potomnych. Kiedyś może ktoś zada ponownie pytanie o ceramizery i od ręki uzyska odpowiedź ;)

co do testów... to czytałem już takie, które zniechęcają i takie, które bardzo zachęcają do kupna, ale nigdy nie wiadomo, którym dać wiarę.

Ja osobiście już straciłem zapał do testowania tego produktu :-P :->
w EXI nie ma rzeczy trudnych - czasem tylko są czasochłonne :chillout: 517015460

Awatar użytkownika
Marcin Koło

2008-12-22, 15:14

Z tymi ceramizerami jest widocznie jak z i żarówkami;
swego czasu zarzuciłem temat o żarówkach 130 watowych
dużo ludzi pisało że żle się skończy to dla lamp i dla styków, ale zaryzykowałem
Jeżdze pare miesiecy na nich świecą super i jest wszystko dobrze

Awatar użytkownika
piotrek16v

2008-12-22, 16:04

do momentu jak się włącznik skopci miałem tak w poprzednim audi faktycznie reflektorom nie szkodzi i świeci lepiej ale włacznik dostaje po dupie

Awatar użytkownika
Marcin Koło

2008-12-22, 16:07

ale włacznik dostaje po dupie
I dzięki takim informacją profilaktycznie założyłem na wszystkie światła przekażniki

Awatar użytkownika
Moderator Jankes
Moderator
Model Explorera: Każdy
Kontakt: Strona WWW

2008-12-22, 16:48

no dobra - wszystko gra ale co może powodować spadek mocy? ceramizer ma przecież poprawić tarcie czyli je zmniejszyć. Powinno to więc poprawić sprawność z jaką silnik pracuje - mniejsze tarcie, większa moc.
Yankee Kustoms
Chicago, Illinois

Awatar użytkownika
BigBoyKR

2008-12-22, 18:52

Problem w tym, że większość tego typu "cudownych wynalazków" powoduje zwiększenie gęstości oleju. Widziałem wylany olej z vectry 1.6 po 5000 km ale z wlanym podwójnie lub potrójnie takim ulepszaczem. Wyglądało to jak jakaś smoła i był problem z wyczyszczeniem silnika po tym.
zgrzeszyłem... nie mam już Ex...

kszesz

2008-12-22, 19:32

z wlanym podwójnie lub potrójnie takim ulepszaczem. Wyglądało to jak jakaś smoła i był problem z wyczyszczeniem silnika po tym.
Wiecej nie znaczy lepiej !!!
Dlatego pisałem, żeby przed zakupem/użyciem uważnie czytać instrukcje.
Sam nie wiem czy to działa, czy nie , na pewno nic mi nie popsuło.
Jedyny dla mnie miarodajny test ceramizerów będzie wtedy, gdy ktoś pokusi się o sprawdzenie osiągów auta w normalnej eksploatacji (czyli tak jak przeciętny użytkownik ma stosować ten produkt ) przed, w trakcie stosowania i po. Takie trzy wyniki uzyskane tą sama metodą pomiarową, na tym samym aucie i podobnych warunkach użytkowania dadzą jakiś pogląd na tę kwestię.
Wszystko inne to wybaczcie mi , ale mielenie jęzorem i powtarzanie niesprawdzonych opinii.
Weźcie na przykład opinie jak to LPG wykańcza silnik, gdyby tego słuchać to pewnie nikt by takiej instalacji nie założył.

Awatar użytkownika
Krzysztof Kurek

2008-12-22, 20:15

z wlanym podwójnie lub potrójnie takim ulepszaczem. Wyglądało to jak jakaś smoła i był problem z wyczyszczeniem silnika po tym.

Jedyny dla mnie miarodajny test ceramizerów będzie wtedy, gdy ktoś pokusi się o sprawdzenie osiągów auta w normalnej eksploatacji (czyli tak jak przeciętny użytkownik ma stosować ten produkt ) przed, w trakcie stosowania i po.
Wszystko inne to wybaczcie mi , ale mielenie jęzorem i powtarzanie niesprawdzonych opinii.
Weźcie na przykład opinie jak to LPG wykańcza silnik, gdyby tego słuchać to pewnie nikt by takiej instalacji nie założył.
Tak, tylko jest tu pewna nieścisłość, "ceramizer" wlewa się do silnika i już, on tam jest i powoduje coś tam bo tak naprawdę nie wiemy co. Czyli nie można go sprawdzić "po" użyciu. Można tylko poczuć co to jest np. zerwany łańcuch rozrządu w wyniku zapchania jakimś "glutem" małego otworu w napinaczu lub też otworu dostarczającego olej do panewki wałka pośredniego. Ryzyko wielkie, a efekty tak naprawdę nijakie.
Odnośnie LPG- tak niszczy silnik, wtedy gdy ktoś wyreguluje instalację tak by to zrobił, czyli żeby było tanio bo niby ma mało palić. Ceramizery i inne tego typu dziegcie działają psychologicznie wtedy gdy nasz silnik poprostu sie kończy, a my nie chcemy się z tym pogodzić... :sad:
Nie bierz nic na wiarę, sam wszystko badaj...

Awatar użytkownika
piotrek16v

2008-12-24, 10:40

oczywiście przedmówca ma rację
ja kiedyś kupiłem samochód i tam własnie było olej konsystencji smoły
po wymianie na zwykły czysty olej (dwukrotnej żeby wypłukać) zaczęła grać klawiatura
na szczęscie okazało się że nie była zużyta tylko
chodziło o zaworek olejowy w jednej głowicy który reguluje ciśnienie oleju (koszt 72 zł za oryginalny wymiana 30 min)
domyślam się że niewiele mniej wydał handlarz na motordoktiory które zalał

co do ceramizera i podobnych to kusi wydanie 50-100 zł i przede wszystkim łatwa aplikacja
\
wlać i za 10min moc 20% większa można to zrobić na stacji nawet

ja uważam jak już pisałem że lepiej przeznaczyć te 100 zł np na filtry i powymieniać a efekt bedzie lepszy a już napewno na dłuższą mete

Awatar użytkownika
Moderator Jankes
Moderator
Model Explorera: Każdy
Kontakt: Strona WWW

2008-12-24, 11:01

Ktoś nadmienił o tym, że wszyscy handlujący rozsypującym się badziewiem powinni lać do silników ceramizer... wydaje się jednak, ze oni to może i leją ale napewno jest to jakiś zagęszczacz, żeby zlikwidować wycieki i trochę wytłumić głośną pracę rozklekotanej jednostki.

Ja myślę, że jeśli ktoś kto sprawdził na własnej skórze jakiś specyfik i będzie miał coś do dodania to bardzo chętnie to usłyszymy. Reszta to czyste spekulacje. Wiadomo bowiem, że reklama jest dźwignią handlu - każdy swój produkt chwali.
Yankee Kustoms
Chicago, Illinois

jarq

ceramizery

2008-12-28, 14:33

Można by się jeszcze zastanowić dlaczego producenci samochodów nie zalecają stosowania
tych wszystkich wynalazków - skoro one takie wspaniałe są.

Wróć do „WARSZTAT”