Rejestracja na forum została wyłączona. Obecnie forum pełni rolę archiwum wiedzy zebranej na przestrzeni lat.

ładowanie

Moderatorzy: starwind, resetx, Hubi

chevidan

ładowanie

2009-01-13, 18:22

mam pierwszy problem z montereyem.
jest wstawiony nowy akumulator przez poprzedniego właściciela i przez kilka dni jeździłem i nie było żednego problemu.w końcu zauważyłem że auto słabiej odpala(wolniej kręci)pomyślałem jutro podładuje ako i sprawdzę ładowanie.nie zdążyłem bo pojechałem do sklepu i już nie odpaliłem.dzisiaj wstawiłem auto do elektryka i po rozebraniu alternatora i kopleksywym sprawdzeniu powiedzieli że wszystko jest ok.zamontowali go do samochodu i nadal ładowanie na wolnych obrotach 12,5 V(brak ładowania) a na wysokich 13,5(słabe ładowanie).elektryk doszedł do wniosku że alternator za późno się wzbudza (przy zbyt wysokich obrotach)załozył mniejsze kółko na alternator aby miał on wyższe obroty.jest lepiej ale na wolnych obrtach po zapaleniu świateł i włączeniu dmuchawy ładowanie nadal spada do 12,5V czyli akumulator się rozładowuje.
czy spotkał się ktoś z taką sytuacją.

gdybym jeździł w trasy to nie było by żadnego problemu ale jazda miejska rozładowuje ako.
Ostatnio zmieniony 2009-01-13, 18:24 przez chevidan, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Moderator Jankes
Moderator
Model Explorera: Każdy
Kontakt: Strona WWW

Re: ładowanie

2009-01-13, 18:23

to jest totalnie nienormalne... na wolnych obrotach rozumiem ale nie w ruchu... regulator? sprawdzałeś?
Yankee Kustoms
Chicago, Illinois

chevidan

2009-01-13, 18:28

regulator,diody,wirnik,stojan sprawdzone-mają parametry nowych części.

basstian

2009-01-13, 18:30

Podmień na chwile akumulator na inny sprawdzony w dzialaniu zmierz napiecie - zwarcie akumulatora moze powodować dziwne napiecie ladowania ......
Jeżeli alternator za późno się wzbudza to regulator nalezy wymienić ;-) no chyba że się myle ???? .....
Więc albo regulator ; szczotki w najgorszym wypadku TWORNIK ..........

chevidan

2009-01-13, 18:39

też już myślałem o ako.jak wziąłem go do ładowania to przez pierwsze pół godziny napięcie nie wzrastało powyżej 12.8 V przy podłączonym prostowniku.jak odłączałem prostownik napięcie spadało do 11.9V.prostownik aż buczał i zrobiły się gorące przewody.później wszystko wróciło do normy i naładował się do 13,7V i do rana(już bez prostownika) napięcie spadło do 12,9V więc wszystko ok-teoretycznie i auto pali normalnie.

basstian

2009-01-13, 18:49

Czy alternator był sprawdzany na stole probierczym ??
....... bo na oko to ........

chevidan

2009-01-13, 18:52

tak cały rozebrany,rozlotowany i sprawdzony.

basstian

2009-01-13, 18:58

Daniel , rozlutowany sprawdzony OK . Pytam o kontrole działania pod obciążeniem na urządzeniu które chyba sie nazywa stołem probierczym :-) ......

Awatar użytkownika
Leszek

2009-01-13, 19:11

Daniel , ja bym w pierwszej kolejności podmienił akumulator , tak jak Basstian radzi. Miałem podobna sytuację w Exie i po wymianie aku wszystko jest ok. Napięcie ładowania na dobrym akumulatorze powinno dochodzić do 14,5 V już przy 2000 rpm.
Skazany na bluesa
Mając samochód z napędem 4x4 zakopiesz się w bardziej niedostępnym miejscu...

chevidan

2009-01-13, 19:36

był sprawdzany pod obciążeniem.nie wiem jak urządzenie się nazywa ale przykręca się alternator do stołu zakłada pasek klinowy napędza silnikiem elektrycznym i podłącza do jakiejś szafy ze wskazówkami.potem elekrtryk kręcił jakmś kółkiem na tej szafie i szafa zaczęła buczeć.tam wszystko wyglądało ok a problem się zaczyna po zamontowaniu alternatora do samochodu.alternator nie ładuje na wolnych obrotach(teraz z mniejszym kółkiem słabo ładuje)
Ostatnio zmieniony 2009-01-13, 19:38 przez chevidan, łącznie zmieniany 1 raz.

basstian

2009-01-13, 19:41

OK sprawdz wszystkie główne masy silnik - buda - buda - rama itp podmien akumulator na próbę koniecznie.

chevidan

2009-01-13, 19:56

jutro się pobawię.nie uśmiecha mi się jeździć z zapasowym ako w bagażniku.
faktycznie może też być słaba masa i przez to słabe ładowanie.nie lubię takich zagadek a najczęściej się to przytrafia w moim aucie :-/

nie wspomniałem o jeszcze jednym:
kiedy wczoraj ako mi padło i nie mogłem już odpalić auta,zadzwoniłem po kumpla żeby użyczył prądu i potem przejechałem się obwodnicą około 15km żeby na wysokich obrotach ako się podładowało.widziałem że wskazówka napięcia akumulatora na desce wychyla się do 14V więc widziałem w tym sens.kiedy dojechałem pod dom zgasiłem silnik to po ponownym przekręceniu kluczyka ledwo się żarzyły kontrolki,o odpaleniu nie było mowy.
wygląda jakby alternator miał za małą moc np.spaloną jedną diodę ale wszystko jest ok.

Awatar użytkownika
Leszek

2009-01-13, 20:00

Mnie to już przekonuje do podmiany akumulatora.
Skazany na bluesa
Mając samochód z napędem 4x4 zakopiesz się w bardziej niedostępnym miejscu...

Awatar użytkownika
adam533

2009-01-13, 20:14

daj osobną masę z akumulatora do silnika i sprawdź czy coś się zmieniło ja tak miałem jak padł napinacz pasek nie piszczał a ładowanie było za małe

Awatar użytkownika
Klubowicz perkuter
Klubowicz
Model Explorera: Ponownie Blazer 4.3

2009-01-13, 20:15

chevidan, jakim paskiem napędzany jest alternator klinowym czy wielorowkowym??? Może pasek jest do d..y i się ślizga czy cuś???

Wróć do „WARSZTAT”