Rejestracja na forum została wyłączona. Obecnie forum pełni rolę archiwum wiedzy zebranej na przestrzeni lat.
Kuniarz
Kontakt: Strona WWW

..jak zdemontować lewe lusterko ?

2009-01-14, 08:55

Witam !
Parę dni temu, jakiś wieśmak zahaczył mi lusterko tak nieszczęśliwie mocno, że całe się zamknęło, a co gorsza, jak wyprostowałem, to okazało się że szybka wyleciała... tzn. oddzieliła się ta część ruchoma od reszty.
Widziałem na forum jak to zamontować, ale :
- wciśniecie tych żółtych śrub w gniazda w silniczkach graniczy z cudem, zwłaszcza że:
- nie mam garażu, jest minus 58 stopni na dworze ;-)

Wymyśliłem więc, że może odkręce sobie całe lusterko, wezmę do ciepłego domku, uszykuję sobie cztery puszki moich ulubionych narzędzi i poskładam to to do kupy wieczorem ;-)

No więc pytanie zasadnicze - jak oddzielić lusterko od Explo, nie niszcząc jednego bądź drugiego ;-)

basstian

Re: ..jak zdemontować lewe lusterko ?

2009-01-14, 09:00

zdjac tapicerke i odkrecic lusterko od ramy drzwi :-)

Awatar użytkownika
Hubi
Model Explorera: EX I 1994 hotwheels

2009-01-14, 09:08

pod tym adresem znajdziesz serię filmików omawiających wymianę lusterka w Explorerze z 1996 roku.

Zwróć uwagę na ikonki z filmikami poniżej głównego ekranu i rozpocznij od uruchomienia pierwszego z lewej.
Jeśli nawet nie znasz języka angielskiego, to mimo wszystko ten filmik powinien być dla ciebie pomocny.

powodzenia ;)

http://www.ehow.com/video_4538352_repla ... -ford.html
Ostatnio zmieniony 2009-01-14, 09:09 przez Hubi, łącznie zmieniany 1 raz.
w EXI nie ma rzeczy trudnych - czasem tylko są czasochłonne :chillout: 517015460

Kuniarz

2009-01-14, 09:39

Dzięki ! Ten tutorial filmowy genialny ! Z taką instrukcją to mógłbym silnik wytargać ;-)
ale... spróbuję jednak wcisnąć tą szybkę, bo rozbieranie drzwi może potrwać znacznie dłużej...

Dzięki wielkie za pomoc, pochwalę się postępami bądź nie w tym temacie :-) Pozdrawiam
Projekt AVALON
Obrazek ... szczegóły na stronie domowej ...

basstian

2009-01-14, 09:52

bo rozbieranie drzwi może potrwać znacznie dłużej...
2,5 minuty z przerwami na papierosa .......

Kuniarz

2009-01-14, 10:50

hmmm... trochę przeraża mnie wizja wkrętów od lusterka które w/g instruktora mogą wpaść w drzwi i kaplica (czyli rozbierania ciąg dalszy...). No nie wiem, może faktycznie spróbuję :)
Projekt AVALON

basstian

2009-01-14, 11:03

nie bedzie tak zle ..... rób wszystko spokojnie i z głową a bedzie OK

Awatar użytkownika
bondek
Model Explorera: Ex'98 4,0 U2

2009-01-14, 20:11

Niestety tak paskudnie uderzyłem lewym lusterkirm przy cofaniu w słup, że te żółte bolce regulacyjne wyleciały, nawet ich nie znalazłem :cry:
Kupiłem więc nowe lustro całe, nówkę, zauważyłem że ma zupełnie inną konstrukcję mocowania w srodku. Jest jednak problem, trzęsie się niestety, reaguje na obroty silnika.
Tego poprzedni nie robił.

Czy spotkał się ktoś z tym zjawiskiem? Co można na to zaradzić?
Ostatnio zmieniony 2009-01-14, 20:12 przez bondek, łącznie zmieniany 1 raz.
Zamiast koła zapasowego.. KOŁO BLUESA :)

Kuniarz

2009-01-14, 20:32

Powiem z perspektywy dzisiejszego popołudnia, że ...

okazało się, że moje lusterko przeszło już kiedyś swoje, centralne (chyba kulowe) mocowanie jest ułamane, więc...

nie rozbierałem drzwi, nie wymontowywałem lusterka, tylko póki co wsadziłem dwa żółte trzpienie, dwa czarne, dwie sprężyny i póki co działa. Jak mi kiedyś na jakiś wertepach, od wstrząsów, wypadnie lusterko to szarpne się na nowe (z odzysku ofkors), póki co zostawiam jak jest, trzyma się.
Projekt AVALON

Wróć do „WARSZTAT”