Rejestracja na forum została wyłączona. Obecnie forum pełni rolę archiwum wiedzy zebranej na przestrzeni lat.
cruscher
Kontakt: Strona WWW

Podgrzewane lusterka

2009-01-25, 13:53

Czy da się zamontować podgrzewanie do lusterek? Próbował już może ktoś to zrobić? W niektórych autach nawet jak nie ma podgrzewanych lusterek to i tak jest instalacja już przygotowana, a jak jest w explo, ktoś wie czy jest ta instalacja czy trzeba ciągnąć kable o podgrzewania tylnej szyby??
Dwa duże fordy w mojej stajni: Econoline i Explorer - prezentowały się świetnie.
Pozdrawiam wszystkich Explorerowców z Łodzi i okolic.

Pa100

Re: Podgrzewane lusterka

2009-01-25, 19:53

Było już gdzieś to na forum z tego co pamiętam to Sagi coś takiego motał w swoim czerwonym potworku .

BATORY

2009-01-25, 20:00

Boni też w temacie Explo BLOG w Warsztacie>szukaj ;-)
w życiu piękne są/były/ tylko chwile....
----------------------------------------
...ale jedno wiem po latach,
prawdę musisz znać i TY,
zawsze warto być człowiekiem,
choć tak łatwo zejść na psy....

chevidan

2009-01-25, 21:41

można coś takiego zmotać.w ex I jest łatwiej ponieważ do zamontowania "podgrzewaczy" trzeba liczyć się z zakupem nowych luster(wkładów a one do ex I pasują od scorpio i kosztują około 10zł sztuka)ponieważ nie da się odkleić od płytki z mechanizmem mocującym starych(w 90%).do exII są też np. na allegro lustra ale są droższe.instalacja to w zasadzie jeden przewód który można podpiąć np.pod ogrzewanie tylnej szyby,bo masa do najbliższego metalowego elementu i po sprawie.

zalety i wady.
zaletą jest oczywiście szybkie odmrożenie lusterek i odparowanie w pewnych warunkach.

wada to to że np.zawiane śniegiem lustra się nie odśnieżą(topi się pierwsza warstwa przy lustrze a reszta zostaje jako lodowa ściana)
następna wada już po dwóch ogrzaniach lusterek pozostaje na nich bardzo widoczna warstwa osadu(kurz,brud) który normalnie spływa razem z wodą w czasie jazdy i praktycznie nic nie widać w lusterkach.
osobiście w montereyu mam ori grzane lusterka ale nie używam tego ze względu właśnie na pozostający brud po ogrzaniu i konieczność czyszczenia lusterek ręcznie częściej niż standardowo.

Awatar użytkownika
piotrek16v

2009-01-25, 22:07

dokładnie potwierdzam mam w audi grzeją jak szyba tył grzeje
podczas zimy może raz zauważyłem że się przydały poza tym zbędny bajer porównał bym go do grzanej kierownicy jak jest -20 to przyjemne ale ile razy w roku tak jest

Awatar użytkownika
Moderator starwind
Moderator
Model Explorera: '96 3" lift 32"BFG MT
Kontakt: Google+

2009-01-26, 00:02

nie wiem ja używam na co dzień (ex jest pierwszym autem które nie ma podgrzewanych lusterek) i ostatnio mi zdechło w pracowej lali i jestem strasznie nieszczęśliwy z tego powodu (przetarcie dodatkowe lusterek nie sprawia mi kłopotu i tak co rano przecieram szyby :) )
więc dołączam się do tematu mam już maty tylko co dalej :?:
Niech Moc Będzie z Nami :lol:
Adam

Awatar użytkownika
Brzozik77

2009-01-27, 13:01

witam. ja też jestem za podgrzewanymi lusterkami. a ktoś kto pisze że przydają się tylko przy - 20 st. to chyba nie jeździ zimą wogóle. mam już założone na lewej stronie matę i przeciągnięte kable do środka. kwestia jeszcze podłączenia. bo sobie dołożyłem mały włącznik na tapicerce. a przewody złączką w drzwiach. jest u mnie jedna kostka w drzwiach więcej ale nikt nie wie od czego.

Wróć do „WARSZTAT”