[ Dodano: 2009-01-15 ]
Jeździ
Ale, jak ci dobrze wiadomo

stawia coraz większe zasłony dymne, to już obciachowe jest. Jak się jedzie, to jeszcze jeszcze, ale jak się staje na światłach i podobnych, to znikają we mgle o zapachu borygo ze cztery samochody z tyłu, a na ilu cylindrach toto jeździ to wolę nie sprawdzać

Właśnie zamówiłem komplet uszczelek itd itd, i równo w rok od remontu skrzyni mam zamiar rozwalić górę silnika, co najmniej będą uszczelki głowic albo i coś więcej.
[ Dodano: 2009-02-01, 16:35 ]
I jak powiedział, tak zrobił. Malutka prezentacja rozbiórki najweselszego Explorera w byłym Układzie Warszawskim

czyli unikalnego czterocylindrowego V6:
Te tłoki co są w górze, nie pracowały w zasadzie, dlatego czterocylindrowy był i za wytwornicę dymu robił. Ale poza tym (uszczelki głowic, no i dolotowa uszczelka na głowicach też brała "lewe" powietrze), wszystko wygląda całkiem całkiem, lifterki i popychacze znośne, cylindry i tłoki w miarę w miarę, jak na 180kkm wszystko wygląda ok. Jutro, pojutro czyszczenie i zaczynam składać, komplet uszczelek Ajusy już się grzeje, plus muszę dokupić świece, potem pewnie przewody. Zastanawiam się nad odkręcaniem kolektorów od głowic, są "na styk" skręcone, ale nie widać żadnych przedmuchów, i chyba wolę tego nie ruszać (rozkręciłem poniżej, na "rogach"), jeszcze pomyślę. Cdn...