Rejestracja na forum została wyłączona. Obecnie forum pełni rolę archiwum wiedzy zebranej na przestrzeni lat.
Awatar użytkownika
Dawid
Kontakt: Strona WWW

Napinacz łańcucha reduktora

2009-02-10, 14:58

Temat dla naszych kolegów z pasją tworzenia.
Chciałbym się dowiedzieć,czy jest jakaś szansa na zmotanie napinacza łańcucha w reduktorze.Może udałoby się uniknąć kłopotu,czasu i pieniędzy...
Moim zdaniem,powinno to sie opierać na jakieś rolce,może ślizgu....nie mam pojęcia,dlatego pytam,czy można...?
smartpar.pl

Szarbia

Re: Napinacz łańcucha reduktora

2009-02-10, 16:24

W przeciwienstwie do lancucha rozrzadu lancuch reduktora chodzie w obie strony. Tak wiec potrzebne byly by dwa napinacze.
No chyba, ze zakladamy, ze jazda do tylu bedzie bez napinacza ze wzgledu na niskie predkosci.
Pozdr. Michal

www.szarbia.com

Awatar użytkownika
Dawid

2009-02-10, 17:58

No raczej do tył to dużo łazić nie będzie,ale powiedz mi Szarbia, czy to jest bardzo skomplikowane (montaż czegoś takiego)?
smartpar.pl

Awatar użytkownika
Moderator starwind
Moderator
Model Explorera: '96 3" lift 32"BFG MT
Kontakt: Google+

2009-02-10, 18:30

No raczej do tył to dużo łazić nie będzie
no nie wiem jak się zakopiesz to może prędkość na kole może być całkiem spora :(
Niech Moc Będzie z Nami :lol:
Adam

Szarbia

2009-02-10, 20:32

No raczej do tył to dużo łazić nie będzie,ale powiedz mi Szarbia, czy to jest bardzo skomplikowane (montaż czegoś takiego)?
Wiesz, tak prawde mowiac to nie wiem :-D
Rozpatrzylem sprawe czysto teoretycznie oderwawszy sie wlasnie na chwile od dysputy na temat rozrzadu BOBa na forum Scorpio :-D
:oops:
Pozdr. Michal

www.szarbia.com

Awatar użytkownika
Boni

2009-02-11, 00:43

Popatrzyłem na zdjęcia bebechów transferu (co prawda tego od SOHCa, ale łańcuch chyba jest podobnie), i niby tam jest trochę miejsca na jakąś małą rolkę od zewnętrznej ("gładkiej") strony łańcucha, na obu "prostych", ale łatwe to nie będzie, raz - miejsca nie za wiele, dwa - nie bardzo jest do czego taki napinacz "przykleić", ta obudowa jest wbrew pozorom dość "chuda" (nie wiem jak stara, ale nowsze to magnez...), i nie bardzo sobie wyobrażam mocowanie tego wynalazku (bo między łańcuchem przenoszącym te powiedzmy 200Nm a ścianką z maciupkim kołnierzem uszczelki, to będzie całkiem spora siła). Może jakby podfrezować w płaszczyźnie uszczelki w jednej z połówek obudowy i wsadzić jakiś kawał blachy na kilka śrub kołnierza łączącego połówki transferu, i dopiero na ten kawał blachy jakiś mini-napinacz, to by się nie rozsypało... ale kto to uszczelni... ;)
Mam wrażenie, że raczej nie warto...

Awatar użytkownika
fotomysz

2009-02-11, 16:27

Cytat:
No raczej do tył to dużo łazić nie będzie

no nie wiem jak się zakopiesz to może prędkość na kole może być całkiem spora
ja już dawałem ponad 3 km na wstecznym bo jak wiechałem to potem tylko raczkiem szło ujść przed potopem :D
Explorer '99 4.0L V6 + LPG, zawiecha +2" up .......... na razie :P
SHREK '09 4.0 V6 OHV :D
Stworzyłem POTWORA ;P
Miał być jeszce Sport ale się nie udalo :P więc jest SHREK

Wróć do „WARSZTAT”