Rejestracja na forum została wyłączona. Obecnie forum pełni rolę archiwum wiedzy zebranej na przestrzeni lat.
Awatar użytkownika
megabit13
Kontakt: Strona WWW

Re: Czy ASB od anglika różni się od pozostałych ? Czy ASB do OHV

2009-02-24, 15:47

Dawid, Sprawną :-P
Z poważaniem
Łukasz Janicki

Waldi369

2009-02-24, 17:30

dziś gadałem z gosciem co ma obydwie skrzynki obok siebie - porównywał kostki elektr.i są identyczne podobnie jak cała reszta z zewnątrz,natomiast wewnatrz,jak twierdzą fachowcy są pewne różnice ale nie diametralne ani komplementarne- jak przeglądałem składkę to 4 od 5 rózni się tylko tabelką -wyszczególnieniem a szkic jest jeden.

Awatar użytkownika
Dawid
Kontakt: Strona WWW

2009-02-24, 18:46

megabit13, no tak ale jak długo...? :mrgreen:
smartpar.pl

Awatar użytkownika
Mysza

2009-02-24, 21:34

4 od 5 rózni się tylko tabelką -wyszczególnieniem
przecie pisałem że ma jeden sztuczny bieg. 5Rxx włącza jedynkę, do której dopina OD i robi się niby dwójka, a potem normalna dwójka tak jak w 4Rxx, trojka i czwóka też już normalnie. Ale coś tam jednak jest innego w środku, drobiazg jakiś, skoro uszczelki pod płyty sterowania się różnią.
Oprócz explo:
Ford Granada GXL '72 2.9 24v6 cosworth
Ford Granada Ghia X '84 2.8 v6 injection
Ford Scorpio GL '88 2.9 v6
Ford Fiesta CL '90 1.8D "Ropuszka"

chevidan

2009-02-24, 21:39

pojutrze będę montował to zobaczymy co z tego wyjdzie.

chevidan

2009-02-26, 21:00

o dzień się zmota opóźniła bo skrzynka dopiero przed chwilą datarła do mnie.padniętą skrzynię mam zdemontowaną jutro tylko wetknę nową i zobaczymy czy zadziała.

chevidan

2009-02-27, 19:12

skrzynia założona i działa.nie wszystko jednak pasuje do takiej przekładki.
inny jest pozycjoner(czujnik położenia dźwigni zmiany biegów)a dokładnie jest inne gnazdo podłączeniowe.należy przyjąć że nie różni się tylko gniazdem a są różnice w budowie więc musiałem go przełożyć ze starej skrzyni.niby nie problem ale zdjęcie go z wybieraka biegów nie jest takie proste.zapiekła się plastikowa tulejka na stalowym wałku i nie było opcji żeby go ściągnąć.połamał się na szczęście ten którego nie potrzebowałem a ten ze starej skrzyni zszedł po trudach.zamontowałem skrzynię i myślałem że mnie coś trafi bo okazało się że rozrusznik nie pasuje.nie zagłębiałem się w temat wcześniej a okazuje się że OHV i SOHC mają inne rozruszniki|(od OHV jest większy)tak więc skrzynka do wyjęcia bo rozrusznika do tej skrzyni nie miałem.musiałem przełożyć dzwon skrzyni,ale to nie wszystko ponieważ inna jest obudowa pompy oleju więc musiałem zamontować z tej nowej od dzwonu ze starej(trochę zagmatwane).
ostatecznie skrzynia działa tak jak powinna ale trzeba się przygotować na drobne modyfikacje przy takiej przekładce.
MOŻNA PODMIENIĆ SKRZYNIĘ 4R44E z 5R55E
Ostatnio zmieniony 2009-02-27, 20:54 przez chevidan, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Moderator starwind
Moderator
Model Explorera: '96 3" lift 32"BFG MT
Kontakt: Google+

2009-02-27, 20:12

bardzo to optymistyczna wiadomość dla wszystkich posiadaczy skrzyni 4R44E :lol: dobrze wiedzieć że już wiesz jak to zrobić przy następnej pójdzie szybciej :mrgreen:
Niech Moc Będzie z Nami :lol:
Adam

glob_mobile

2009-02-27, 20:14

Z tymi biegami zastanawiam sie co macie na mysli. W sumie kompletnym laikiem jestem wiec prosze sie nie smiac :roll: na silniku mam ze to model 4,0L SOHC, a biegow jak na moj gust jest 6.... D,P,N,R,2,1.... Poza tym jak tak czytam te wasze zmagania z nawalonymi skrzyniami to az ciarki mnie przechodza na mysl ze moja moze walnac i co wtedy :cry: ... Własnie jak moge w szybki i łatwy sposob sprawdzic w jakim stanie mam skrzynke? :mrgreen: (dodam ze na razie nie nawalala, ale nie mam pojecia jak bylo wczesniej - jestem 2 włascicielem auta).

Awatar użytkownika
Moderator starwind
Moderator

2009-02-27, 20:50

glob_mobile, jak nie szarpie to jest dobra :D
D-Do przodu
P-Parking
N-luz
R-wsteczny
2-manualna dwójka
1-manualna jedynak

skrzynie masz 5R55E czyli teoretycznie wytrzymalszą, pięciobiegową biegi od jeden do pięciu zmieniają się automatycznie :mrgreen: ale tylko w pozycji D
Adam

Awatar użytkownika
Moderator starwind
Moderator

2009-02-27, 20:56

:mrgreen:
Adam

glob_mobile

2009-02-27, 20:58

No tak rozumiem, a jak jest w OHV? Tak z ciekawosci pytam :-) No i nie odpowiedzieliscie jak moge srawdzic czy w jakim jest stanie... Nie zauwazylem wiekszego szarpania. Jedynie gdy zmieniam bieg w pozycje wstecznego to tak jak by slysze ze cos sie przestawia i takie nie wiem no, jak by delikatne szarpniecie, a sam bieg załącza sie z opoznieniem ok 1 sek.

chevidan

2009-02-27, 21:20

stanu skrzyni biegów nie sprawdzisz.szarpnięcie przy włączaniu wstecznego i pierwszego biegu może występować i nie jest to niczym poważnym.w pewnym stopniu skrzynie można sprawdzić oceniając stan oleju.powinien być czysty,jasno czerwony,bez czarnego pyłu i opiłków,klarowny.niestety trudno to rozpoznać nie mając porównania z nowym olejem.czasem na miarce olej nie wygląda źle a po zdjęciu miski olejowej jest w niej....syf.

Wróć do „SKRZYNIE AUTOMATYCZNE ASB”