2009-03-05, 20:32
Cały temat oleju powoduje u mnie czkawkę.
W Stanach dostępna była cała gama oleum tak mineralnego jak i syntetyku... no i pół syntetyku. Zazwyczaj lałem 10W30 do mego smoka. 10W30 do innych i to syntetyk lub mineralny a tu przyjeżdżam do PL, idę do sklepu i pytam gościa czy ma 10W30 a on do mnie: "a co? do kosiarki jakiejś czy co?".
Zdziwiłem się na początku ale to już rok więc się przyzwyczaiłem.
I tak jak pisałem na PW Royal Purple jest dostępny jako syntetyk w następujących kombinacjach: 0W40, 5W20, 5W30, 5W40, 10W30, 10W40, 15W40, 20W50, SAE 30, SAE 40, SAE 50.
Parę dni temu jak głupi zapytałem w hurtowni o olej do skrzyń, Mercon... gość powiedział, że nie ma tego ale ma ATF. Normalnie jak mam od nich kupować???
W sklepie zaś jak zapytałem o Mercon to mi powiedzieli, że to nie ameryka i że tu nie ma takiego... a na półce stał jak byk Valvoline Dexron III/Mercon... wziąłem i bez słowa wyszedłem... ręce opadają. Ale cóż, ja już się przyzwyczaiłem - dlatego walczę o dystrybucję oleum... co by ludziskom zapewnić wszystko co potrzebują... tylko, że oni też podchodzą do tego tak jak ci w sklepie... z edukacją to u nas nieraz jest niesamowita afryka, dzika. Wiemy trochę, nie wiemy wszystkiego - tego nie wymagam ale dobrze żebyśmy rozwijali się a nie spoczęli na laurach - otwórzmy się!!! chciałbym krzyczeć ale co to pomoże? a życie płynie...
Yankee Kustoms
Chicago, Illinois