Rejestracja na forum została wyłączona. Obecnie forum pełni rolę archiwum wiedzy zebranej na przestrzeni lat.
Awatar użytkownika
Krzysztof Kurek

regulacja taśmy OD

2009-03-28, 19:20

Witojcie,
chciałbym przeregulować taśmę OD, załącza mi 5 bieg tak troszkę za wysoko ok. 85km/h,
sterownik dokręcony, był luźny. Troche pojeździłem po podkarpackich bezdrożach i po wyjechaniu na czarne piątka jakby na chwilę zniknęłą by po chwili zacząć działać poprawnie. Teraz przejechałem już 1000km od zdarzenia i jest OK. Aby wyregulować taśmę należy zdjąć pozycjoner, wkręcić wkręt regulacyjny do oporu i ile obrotów wykręcić?
Nie bierz nic na wiarę, sam wszystko badaj...

chevidan

Re: regulacja taśmy OD

2009-03-28, 19:41

wkręć do oporu,ale bez przesady i licz przy tym obroty śruby.później wykręć o 1,5 obrotu.
tak powinno być ustawione ale nie zawsze działa prawidłowo na takim ustawieniu.pozycjonera nie trzeba odkręcać.klucz oczkowy tam się zmieści do popuszczenia kontry.jak taśma jest za luźna to na OD przy 100km/h jak dodasz gazu to podnoszą się obroty a auto słabo przyspiesza,spadają gdy popuścisz gaz do tego stopnia by tylko utrzymać prętkość.jak się bardzo ślizga to zmienia bieg na niższy.nie mówię oczywiście o wciskaniu gazu do dechy.
jak pas jest za ciasny to są opory przy ruszaniu i można spalić sprzęgło do jazdy w przód w ciągu kilku minut więc ostrożnie z regulacją.

Awatar użytkownika
Krzysztof Kurek

2009-03-28, 20:03

Dzięki Daniel, mały kasztan: ile pali Monte?

chevidan

2009-03-28, 20:11

czekaj,czekaj.dopiero zaskoczyłem.ta śruba koło pozycjonera jest od drugiego biegu a ta bliżej silnika jest od OD.tam przeszkadza tylko linka od biegów więc ją wyhacz.

Awatar użytkownika
Krzysztof Kurek

2009-03-28, 20:51

To gdy już wszystko rozreguluję , to się odezwę :x

Awatar użytkownika
Piooteros
Model Explorera: Explorer 1

2009-11-08, 20:03

A może mi ktoś wyjasnić które to śrubeczki trzeba ruszyć dokładnie gdzie one sie znajdują jak mam auto na kanale może ktoś posiada jakieś foto

Wróć do „SKRZYNIE AUTOMATYCZNE ASB”