Rejestracja na forum została wyłączona. Obecnie forum pełni rolę archiwum wiedzy zebranej na przestrzeni lat.
Awatar użytkownika
Rad-T
Administrator
Model Explorera: SOHC 99, OHV Sport 92
Kontakt: Strona WWW Facebook

EXII szczeki regulacja

2009-03-15, 16:25

Zdjalem dzisiaj hamulce na tyle bo przyszedl czas na szczeki i tarcza juz zaorana nieladnie wiec trzeba robic, i pytanie brzmi - przy mocowaniu dolnym szczek jest ta srubka regulacji/rozporu szczek - jak ona powinna byc ustawiona tzn przy zalozeniu nowa tarcza, nowe szczeki jak bardzo powinna ona byc wkrecona/wykrecona ? na ile ma rozpierac szczeki ?
A tak przy okazji jak to jest ze te cholerne szczeki sie zuzywaja ? nie uzywam w ogole recznego a przeciez one chyba nie biora udzialu w hamowaniu noga ? po to na tyle sa klocki.
Remont SOHC in progress... the end...
...Cars don't talk back they're just four wheeled friends now...

chevidan

Re: EXII szczeki regulacja

2009-03-15, 16:58

musisz tak wyregulować żeby łatwo weszła tarcza,ale luz nie może być za duży.co do ścierania to raczej się nie ścierają chyba że ktoś zapomni spuścić hamulec lub są za ciasno ustawione,wtedy się docierają.

Awatar użytkownika
adam533

2009-03-15, 20:35

Rad-T, zanim te szczęki się zetrą to odpadną z nich okładziny bo zardzewieją ;-)
a reguluj dopiero jak założysz tarcze,w tarczy kotwicznej masz otwór przez który jest dostęp do regulatora

Awatar użytkownika
Moderator Jankes
Moderator
Model Explorera: Każdy
Kontakt: Strona WWW

2009-03-15, 21:05

A tak przy okazji jak to jest ze te cholerne szczeki sie zuzywaja ? nie uzywam w ogole recznego a przeciez one chyba nie biora udzialu w hamowaniu noga ? po to na tyle sa klocki.
a nogi na pedale od "ręcznego" nie trzymasz podczas jazdy?
Yankee Kustoms
Chicago, Illinois

Awatar użytkownika
Rad-T
Administrator

2009-03-16, 05:23

Andrzej no jakbym tak robil to wiedzialbym dlaczego szczeki znikaja :D ale zawsze przed jazda ciagne za raczke zwalniania recznego.

Adam - fakt sa juz mocno pordzewiale :) ale jedna jest wytarta praktycznie do zera a byly wymieniane jakies poltora roku temu. Pewnie byly jednak zle wyregulowane i sobie tarly z lekka

Aha jeszcze uprzedzajac - linka jest luzna wiec to tez nie kwestia samozaciagniecia

Awatar użytkownika
Rad-T
Administrator

2009-03-21, 19:01

Poskladalem wszystko do kupy dzisiaj na nowych gratach - tarcze, szczeki, klocki, sprezynki, srubeczki - pelna opcja :)
Jedno pytanie - czy linka od recznego ma jakas regulacje przy pedale ? Jest luzna jak sto smokow, naciaga reczny dopiero gdzies pod koniec i tak slabo, a tak wisi jak stare gacie :(

Awatar użytkownika
Moderator Jankes
Moderator
Model Explorera: Każdy
Kontakt: Strona WWW

2009-03-21, 19:24

linka ręcznego ma regulację z tyłu... pod podłogą, zaraz przed rozwidleniem na dwie linki.
Yankee Kustoms
Chicago, Illinois

Awatar użytkownika
Rad-T
Administrator

2009-03-28, 19:33

przelecialem po calej lince ale zadnej regulacji tam nie ma :( jest rozwidlenie ale to tylko kawal blachy z dwoma zaczepami na dwie linki na tyl i jednym zaczepem na linke do przodu i tyle. W sumie az tak bardzo nie tesknie za tym recznym ale nigdy nie wiadomo kiedy moze sie okazac przydatny.

Awatar użytkownika
adam533

2009-03-28, 19:44

Radek tak jak pisałem z tyłu masz otwór przez który jest dostęp do rozpieraka szczęk

chevidan

2009-03-28, 19:48

Radek a czy ja nie zmieniałem Ci ostatnio szczęk od ręcznego.tak sobie pomyślałem że jeżeli tak to na samym końcu robiony był lift budy i czy aby nie naciągnąłem przez to linki ręcznego.szczęki zaczęły trzeć i się w końcu wytarły.tak sobie gdybam bo nie pamiętam jak to jest zrobione pomiędzy pedałem(przepraszam gejem) a pierwszym uchwytem przy ramie

Awatar użytkownika
Rad-T
Administrator

2009-03-28, 19:48

Adam - rozpieracz to jasna sprawa - tu jest wszystko OK ale ja mam mega luzna linke - nie starcza naciagniecia pedalem zeby szczeki zlapaly porzadnie. A jak poluzuje pedal to w ogole ta linka wisi totalnie luzno.

Awatar użytkownika
Rad-T
Administrator

2009-03-28, 19:50

Radek a czy ja nie zmieniałem Ci ostatnio szczęk od ręcznego.tak sobie pomyślałem że jeżeli tak to na samym końcu robiony był lift budy i czy aby nie naciągnąłem przez to linki ręcznego.szczęki zaczęły trzeć i się w końcu wytarły.tak sobie gdybam bo nie pamiętam jak to jest zrobione pomiędzy pedałem(przepraszam gejem) a pierwszym uchwytem przy ramie
to czy sie wytarly czy nie to juz nie ma znaczenia teraz, zmienione sa na nowe, tarcze tez itd, ale problem jest w tej lince ktora nie ma na tyle naprezenia przy maksymalnie wcisnietym pedale zeby porzadnie zaciagnac szczeki.

chevidan

2009-03-28, 20:03

a nie wygieła Ci się ta blacha w której jest przejście z jednej linki na dwie.ona lubi zgnić i się przechyla nie trzyma przez to pancerzy dwóch linek.ta blacha przed tylnym lewym kołem.

Awatar użytkownika
Rad-T
Administrator

2009-03-28, 20:08

wydaje mi sie ze nie - cykne jutro fotke za dnia i wstawie, ale bardziej to wyglada jakby luz sie zrobil przy pedale (chyba ze tam nie ma jak sie zrobic :P )

Awatar użytkownika
Rad-T
Administrator

2009-03-29, 18:01

fotki...
Załączniki
linki_1.jpg
linki_1.jpg (85.32 KiB) Przejrzano 4130 razy
linki_2.jpg
linki_2.jpg (87.18 KiB) Przejrzano 4128 razy
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Rad-T, łącznie zmieniany 1 raz.

Wróć do „WARSZTAT”