Rejestracja na forum została wyłączona. Obecnie forum pełni rolę archiwum wiedzy zebranej na przestrzeni lat.
Odys

przerywacz-przekaznik kierunkowskazow

2009-04-14, 12:04

Witam wszystkich, mam problem ze znalezieniem takiej czesci
jest to przekaznik lub przerywacz kirunkowskazow i swiatel awaryjnych

Objawy ma takie, ze po wlaczeniu "pierdzi" - nie zalacza sie i nie ma kierunków :(

Znalazlem ten przekaznik/przerywacz pod kierownica z lewej strony kolumny kierowniczej. Jak go dotykam to czuje jak drzy wiec to musi byc to

jet to czarna kostka z 6 nóżkami ( w tym 2 cienkie )

napis na koste jest taki:

H252
F52D-13350-AA
3(6) x 21W -12V
DOT/SAE TBB89

help help help

moj t. 667684048

Pa100

Re: przerywacz-przekaznik kierunkowskazow

2009-04-14, 13:58

Szukaj raczej przyczyny braku kierunków gdzie indziej , te przerywacze rzadko się psują a to , ze brzęczą jest raczej przyczyną jakiś innych problemów z instalacją . Ja kupiłem przerywacz , wstawiłem pełen nadzieii , że będzie ok i .... :devil: dalej trzeszczał . Co ciekawe objaw sam zniknął po pewnym czasie . Ja jednak kierunki miałem cały czas , tylko przerywacz trzeszczał zaraz po przekręceniu zapłonu . Cichł w momencie naciśnięcia pedału hamulca lub wlączeniu kierunkowskazu .

Awatar użytkownika
MCX

2009-04-14, 15:29

Trzeba rozebrac przelacznik zespolony i poczyscic styki :mrgreen:
ford explorer 98r.
Flowmaster 44 !!!
Swap engine for mustang 2010 r.
Bądź takim ojcem, żeby największą karą dla Twojego dziecka było to, że wrócisz później do domu !!!

Awatar użytkownika
Moderator starwind
Moderator
Model Explorera: '96 3" lift 32"BFG MT
Kontakt: Google+

2009-04-14, 18:12

dokładnie u mnie było to samo po wymianie przełącznika ustąpiło wszystko
Niech Moc Będzie z Nami :lol:
Adam

Odys

2009-04-15, 08:36

Więc tak, w końcu dałem sobie z tym radę ale opiszę jak to było może komuś się przyda.
Mianowicie jak pisałem przekazniczek "pierdział", okazało się ze jest dobry ( zreszta tak jak pisaliście ) a przyczyna leżała w przerwanym kabelku ( był nadpalony w miejscu łączenia) łączącym kostkę przekaznika do elementu który zmieniał częstotliwość kierunkowskazów ( podobno taki element montuje się jak jest hak - wygląda jak niebieska paczka zapalniczek, moze troszke cieńszy i jest bez opisów ).

Po wywaleniu łącznika ( takiego plastikowego dingsu który się zaciska na 2ch kabelkach ), i połączeniu kabelków od nowa wszystko zaczeło należycie działać.

prawdą też jest to ze czestą przyczyną niesprawności kierunków jest sam przełącznik , który zresztą też rozbierałem i czyściłem.

koszt naprawy:
30PLN za przekazniczek ktory zakupiłem ( stary mi się nie podobał) oraz 20 PLN u elektryka + 2h szukania przyczyny

i jeszcze jedna rzecz tego przkazniczka ( czy przerywacza jak kto woli) to nigdzie dostac nie mozna a w serwise mogą sprowadzić ale kosztuje to 300PLN.

ps
jak by ktos czesci do EX poszukiwał to w Tarczynie k/ Warszawy jest szrocik na którym facet ma sporo częsci

508 64 55 33
lub (22) 756 12 76

Teraz szukam opon 255/70/16 ( 2ch szt.) , pozdrawiam :)

glob_mobile

2009-04-15, 23:04

Tarczynie k/ Warszawy jest szrocik na którym facet ma sporo częsci
Dobrze wiedziec moze sie kiedys przyda :-)

Mialem kiedys ten sam problem. Przy wlaczaniu kierunku brzeczal i czasem dawal migacz, a czasem wcale, ale po paru dniach szukania przyczyny (teraz dopiero wiem w czym byla rzecz) poprostu zaczal dzialas prawidlowo. No i tak od przeszlo roku tej dolegliwosci juz nie ma :-D

Awatar użytkownika
Klubowicz jacek4
Klubowicz
Model Explorera: EX II 1996 OHV

2009-04-16, 21:37

u mnie jak naciskalem hamulec przestawal brzeczec a poprzednik wczesniaj napsikal mu WD-40 i podobno po tym tak bylo
dostac go nigdzie nie moglem ale zaczely mi ginac swiatla po zmianie z drog. na mij.bo wajcha byla bardzo luzna
kupilem inny zespolony i nie ma nawet brzeczenia a nasze zespolone sa rozbieralne i tam rozchartowala sie sprezynka po przegrzaniu z powodu niedokladnego kontaktu
jacek4
kom. +48 515 276 140

W walce z ogniem nie ma kompromisów - są zwycięstwa, ale i czasem są porażki...
http://www.youtube.com/watch?v=NErhyfVwscU

Wróć do „WARSZTAT”