Rejestracja na forum została wyłączona. Obecnie forum pełni rolę archiwum wiedzy zebranej na przestrzeni lat.
Awatar użytkownika
Klubowicz jacek4
Klubowicz
Model Explorera: EX II 1996 OHV

Re: [EXII problemy z ASB] ASB-prawda czy fałsz

2009-05-20, 23:02

lisu- nie wiem czy byl to warsztat przy sklepie mercedesa ale przy torach na swiatlach jadac z kier.w-wy w prawo ok 50m i na plac za duzym budynkiem do parterowego garazu na 2 auta i przybuduwke
masz racje - lali z beki cis czerwonego do wszystkich aut
co tobie po nich dolegalo i jak z tego wybrnoles ?
jacek4
kom. +48 515 276 140

W walce z ogniem nie ma kompromisów - są zwycięstwa, ale i czasem są porażki...
http://www.youtube.com/watch?v=NErhyfVwscU

chevidan

2009-05-20, 23:04

trudno mi powiedzieć.jak skrzynia się przegrzewa z przyczyny np.nie założenia orungów na filtr to tak samo wywali olej że cała podłoga jest pod autem oblana olejem i będzie też cieknąć na katalizatory.co by było jak by jechać nawet ze zdemontowaną rurką wlewu to pewien nie jestem ale chyba nic by się nie stało.

Awatar użytkownika
Klubowicz jacek4
Klubowicz
Model Explorera: EX II 1996 OHV

2009-05-20, 23:20

dzieki chevidan
piszcie koledzy jak najwiecej mozecie moze potem razem wyciagniemy jakies sluszne wnioski a ja bede wiedzial co jeszcze bede mogl zrobic zeby ratowac swoja bestie, ale do jutra odlatuje ,ide z tego stresu na browara i spac ale jutro jestem bo przebywam na L-4 i wszelaka pomoc i sugestie wskazane bo nie wiem co roboc
pozdrawiam, do jutra
jacek4
kom. +48 515 276 140

W walce z ogniem nie ma kompromisów - są zwycięstwa, ale i czasem są porażki...
http://www.youtube.com/watch?v=NErhyfVwscU

chevidan

2009-05-20, 23:27

jacek4 jedyne co możesz zrobić to jechać do innego warsztatu z rzeczoznawcą opisując wcześniej co się działo.jak wszystko jest zrobione tak jak powinno być to stracisz najwyżej ze 200zł za zawracanie głowy rzeczoznawcy i coś za zdjęcie miski olejowej.możliwe że to zbieg okoliczności że skrzynka się akurat rozsypała ale to bardzo mało prawdopodobne.niemniej to że nalali nieodpowiedniego oleju też ma znaczenie.
jak ktoś do mnie przyjedzie jakimś wynalazkiem z ASB i nie wiem jaki olej wlać a nie można tego ustalić(przynajmniej na szybko) to albo wymianę oleju odkładam aż dowiem się jaki ma być olej albo kient sam kupuje olej na własną odpowiedzialność bo np.mówi że taki zawsze lał lub mu wlewali.

Awatar użytkownika
lisu

2009-05-21, 00:38

Więc to ci sami zaraz po wyjechaniu z tej stajni z 1 na 2 było ostre szarpnięcie no i oczywiście zaczęła się ślizgać to czułem od razu potem okazało się że oleju jest o 1cm ponad stan na gorącej asb a na dodatek na drugi dzień rano odpaliłem autko ruszyłem kawałek do przodu i żeby wykręcić zapinam R a tu nic więc na N trochę gazu żeby pompa popchnęła olej i zaraz było ok oringi już zamontowałem biegów nie gubi jednak lekkie ślizganie zostało kupiłem już odpowiedni olej mam nadzieję że poślizgi ustąpią mało tak jeżdżę więc może będzie hulać to cena za to że nie chciało mi się kupić zaworów i samemu wymienić dynamicznie z moim filtrem i uszczelką skaleczyli mnie na 350zł oczywiście specjalizacja firmy to asb
lisu

Awatar użytkownika
Rad-T
Administrator
Model Explorera: SOHC 99, OHV Sport 92
Kontakt: Strona WWW Facebook

2009-05-21, 06:49

stawiam na oringi na filtrze - moze to sa tacy sami specjalisci jak SAMKO, ze oni wiedza wszystko najlepiej a nie zalozyli mi oringow i zrobili kisiel w skrzyni bo nalali dexrona III do mojego mercona V. Srzynia slizgala sie jak cholera wtedy, na przechylach nie bylem w stanie w ogole jechac i skonczylo sie spaleniem tarczek.

Zrzucaj jak najszybciej miske, sprawdz filtr, po drugie zamow porzadny olej i zrob sobie dynamiczna. Aha i jak Daniel pisze - zdejmowanie rob przy rzeczoznawcy - od razu trzeba to spisac i robic protokol, u mnie bylo juz po ptokach, ale i tak pisalem reklamacje lacznie z pismami do producenta oleju ktory mi nalali czy spelnia specyfikacje MERCON V ktora to moja skrzynka wymagala itd itd. Bo potem tacy fachurzy pisza ze te skrzynie tak maja i oni explorery to co tydzien naprawiaja...
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Rad-T, łącznie zmieniany 1 raz.
Remont SOHC in progress... the end...
...Cars don't talk back they're just four wheeled friends now...

Awatar użytkownika
kra
Kontakt: Strona WWW

2009-05-21, 08:38

Słysząc o tych wszystkich historiach rodem z warsztatów specjalistycznych od automatycznych skrzyń biegów, które jeśli faktycznie popełniają tak elementarne błędy przy podstawowych rzeczach (zalanie niewłaściwego oleju, nie zakładanie uszczelek) powodujących przy okazji tak drastyczne objawy czy awarie skrzyń to jedno mi się nasuwa - to nie może być przypadek, a celowe działanie celem nabijania sobie nowym klientów i nowych napraw asb. Kropka. :?

Wróć do „SKRZYNIE AUTOMATYCZNE ASB”