Rejestracja na forum została wyłączona. Obecnie forum pełni rolę archiwum wiedzy zebranej na przestrzeni lat.
explofred

demontaż szyb bocznych exII

2009-05-22, 11:36

Witam, jestem na etapie przyciemniania szyb w swojej explozji!
Zostały mi boczne otwierane, nie chcąc robić popyliny muszę je wymontować, i tu się zaczynają schodki...
Zdjąłem tapicerkę drzwi, odłączałym kostki z przewodami żeby mieć lepsze dojście.
Co dalej nie wiem, prowadnice są na dziwnych nitach, jedna z nich jest odkręcalna, też ją zdemontowałem, wyciągnąłęm uszczelki, ale z tej ruchomej prowadnicy(głównej) nie mogę zdjąć i nie wiem jak to zrobić. Myślałem również żeby zdjąć szybę(samą) z uchwytów mocujących ale trochę się obawiam, ponieważ bardzo ciasno siedzi plus do tego klej
Proszę o poradę, może ktoś z tym walczył, na forum nie znalazłem nic oprócz demontażu tapicerki

Awatar użytkownika
bondek
Model Explorera: Ex'98 4,0 U2

Przyciemnianie

2009-05-22, 12:11

Tez się do tego przymierzam, z tego co wiem, w profesjnalnych warsztatach podczas przyciemniania wszelkie nity są zamieniane na śruby.

Możesz powiedzieć jakie folie planujesz założyć? Mam na myśli stopieńprzenikania światła.
Zamiast koła zapasowego.. KOŁO BLUESA :)

explofred

Re: demontaż szyb bocznych exII

2009-05-22, 13:23

zerknę i dam Tobie znać jakie są, trzy stopniowo, wszystkie szyby, ale ciężka robota, nigdy więcej ;-)

Awatar użytkownika
bondek

2009-05-22, 13:29

mówisz że trzy różne?
Ale w jakiej konfiguracji? Inne na tylne boczne drzwi, inne na boczne w bagażniku i inne na tylna klapę?
No bo przednich bocznych nie wolno przyciemniac...

explofred

2009-05-22, 13:36

najjaśniejsze przednie, tył drzwi troche ciemniej, paka najciemniej, tylna klapa ze względu na widoczność również jasnociemne

[ Dodano: 2009-05-22, 13:38 ]
niby jest tak jak mówisz, ale z tego co wiem i widzę jak jest delikatnie przód ściemniony nie szukają dziury w całym, a wygląda o niebo lepiej

ludzik

2009-05-22, 15:47

Mam znajomego który się tym para. On do przyciemniania nie wyciąga żadnej szyby. Robi do trzech aut dziennie. Nie wiem czy warto Ci się grzebać, na folię wydasz trochę kasy (chyba że kupisz tą najzwyklejszą za 35 zł). Ostatnio za całe auto - Fronterę 5D (wszystkie szyby oprócz przedniej) wziął chyba ze 300 zł. Szyby obklejone elegancko, bez żadnych zastrzeżeń.
Krzysiek - jak mogę, to pomogę. Kom. tel. po lewej :)
Windstar II - użytkownik

Awatar użytkownika
bondek

2009-05-22, 15:48

Owszem, dopuszczalne sa przyciemnione przednie boczne, przecież fabrycznie juz są przyciemniane.... a jeśli zamierzasz dodatkowo przyciemnić, to z tego co czytałem, trzeba mieć homologacje zakładu potwierdzającego dopuszczalny prawem stopien przyciemnienia ŁĄCZNEGO (fabrycznej szyby+folii).

W owym czasie Renegades się tym zajmował, jego firma jest na Puławskiej 500 boajże, za siedem stuwek robili całość Ex.

chevidan

2009-05-22, 17:06

nie ma co się łudzić że przenikalność światła będzie odpowiednia po zastosowaniu nawet najjaśniejszej folii.kiedyś na przeglądzie się stawiałem jak miałem założoną na przednich drzwiach folie atermiczną(praktycznie bezbarwna tylko był minimalny efekt lustra).
diagnosta nie chciał podbić przeglądu więc kazałem mu sprawdzić urządzonkiem czy ilość światła jest wystarczająca.wściekł się bo musiał chodzić gdzieś po stosowny sprzęt,a zapewniał mnie że wynik będzie negatywny.przyłożył urządzonko do przedniej szyby(czołowej,nieprzyciemnionej dodatkowo) i już tam światło nie przenikało przez nią wytarczająco.na bocznej szybie była już tragedia.walnąłem skruchę i musiałem diagnostę zmotywować to podstęplowania.

Awatar użytkownika
MCX

2009-05-22, 20:18

Sie zgadza szyba nie przyciemniona balansuje na granicy przepuszczalnosci dopuszczlnej , podczas wypadku jest problem z wybiciem takiej szyby (odpukac w nie malowane) tak u nas mowia diagnosci a przyciemnic zawsze mozna :mrgreen: Jest u mnie w miescie taka firma ktora mowi ze moze tak przyciemnic szyby zeby zachowac wszystkie parametry ???? jak bede mial wolna chwile to do nich podjade i pogadam :mrgreen:
Ostatnio zmieniony 2009-05-22, 20:20 przez MCX, łącznie zmieniany 1 raz.
ford explorer 98r.
Flowmaster 44 !!!
Swap engine for mustang 2010 r.
Bądź takim ojcem, żeby największą karą dla Twojego dziecka było to, że wrócisz później do domu !!!

explofred

2009-05-22, 20:18

podjadę do okolicznych przyciemniaczy i zorientuje się jak wygląda sprawa, jaki koszt i co z tymi przednimi szybami

Awatar użytkownika
Hubi
Model Explorera: EX I 1994 hotwheels

2009-05-22, 20:49

poza oklejaniem folią istnieje jeszcze metoda przyciemnienia piecowo polegająca na metalizacji szkła tlenkami tytanu i chyba jedynie w tym przypadku uda się uzyskać właściwą przepuszczalność
w EXI nie ma rzeczy trudnych - czasem tylko są czasochłonne :chillout: 517015460

Pa100

2009-05-23, 11:50

Jeszcze trochę i wprowadzą zakaz jazdy samochodem w okularach przeciwsłonecznych bo wtedy przenikalność dodatkowo się zmniejsza :-D

A tak na serio to kiedyś na diagnostyce zbadali mi szyby w Mondeo (były oryginalne) a mimo to okazało się , ze nie trzymają dopuszczajacej normy . Owszem ich kolorek to delikatna zieleń jakich w sumie wiele . Oczywiscie ostatecznie przegląd podbity co nie zmienia faktu , że nawet fabrycznie wypuszczone auta nie są w stanie zawsze spełnić norm przenikania więc jakiekolwiek dodatkowe przyciemnienie tymbardziej .

ludzik

2009-05-24, 08:02

Robiłem kiedyś piecówkę w Mercedesie. Nie wiem jak teraz, ale wcześniej zajmowała się tym tylko jedna firma spod Zielonej Góry. Efekt nie był zbyt cielawy. Każda szyba wyglądała inaczej i trzeba było często czyścić, bo zostawały wszystkie ślady - dotknięcia ręką itp. A przednich bocznych za bardzo nie mogli też przyciemnić ze względu na przepisy. Folia 100% lepsza.
Krzysiek - jak mogę, to pomogę. Kom. tel. po lewej :)
Windstar II - użytkownik

explofred

2009-05-24, 17:17

narazie przyciemnie sam, folia to nie jest zbyt duży koszt, postaram się wyjąć szyby, zobaczymy co z tego wyjdzie

Awatar użytkownika
Brzozik77

2009-05-31, 10:40

ja do wyjęcia szyb z drzwi rozwierciłem te nity, wyjąłem szybki i założyłem z powrotem na śruby. robiłem to w zeszłą niedzielę. po złożeniu szyby nadał działają! i jest ok. a za oklejenie 5 szyb wołają ok 500. :mrgreen:

Wróć do „WARSZTAT”