Rejestracja na forum została wyłączona. Obecnie forum pełni rolę archiwum wiedzy zebranej na przestrzeni lat.
chevidan

Re: [EXI problemy z ASB] Redukcja biegu-problem

2009-04-27, 17:11

modulator jest nierozbieralny i wymienia się cały.koszt około 90zł.
można go dostać np. w midparts-ie znajdziesz w necie.

kryszo2

2009-04-29, 08:19

zamówiłem modulator. dużo skomplikowana jest wymiana .czy można zrobić to samemu z kanału.

[ Dodano: 2009-04-29, 15:20 ]
czym różni się OD od D.
POZDRAWIAM

chevidan

2009-04-29, 18:58

wymiana jest prosta.modulator przytrzymuje jedna nakrętka na klucz 10mm.jak go wyciągniesz to musisz przełożyć popychacz(taki pręcik 3cm wsadzony w modulator).wyciągasz ze starego i wkładasz w nowy.
OD 4-ry biegi
D 3-y biegi

kryszo2

2009-04-30, 08:53

Dzięki biorę się za wymiane .
Pozdrawiam

[ Dodano: 2009-05-18, 21:27 ]
Witam ponownie !!!.
kupiłem i wymieniłem modulator i nadal to samo .Może olej już jest zasyfiony i trzeba wymienić, a może jeszcze coś innego co można spróbować naprawić samemu- jak możecie mi jeszcze pomóc to radzcie. Z góry dziękuje.
pozdrawiam

[ Dodano: 2009-05-19, 12:54 ]
przy wymianie modulatora polało mi się troche oleju i zauważyłem że jest tam troche opiłków , może wystarczy wymienić olej i filtry aby zaczoł dobrze działać.a jeśli kick down by się zacioł w skrzyni to można to jakoś samemu naprawić . Z góry dzięki Pozdrawiam

[ Dodano: 2009-05-20, 09:06 ]
panowie jak dolałem tego świeżego oleju troche (niecały litr ) to jakby troszke inaczej przeżuca . najgorzej jest z jedynki na dwujke i pod góre bo odrazu redukuje.
Pozdrawiam Kryszo2.

[ Dodano: 2009-05-22, 09:59 ]
Witam ponownie. Panowie byłem u mechanika od asb w Gorzowie i powiedział że się nieopłaca naprawiać.Mówi że mogły się uszkodzić jakieś zaworki i koszty są bardzo drogie lepiej szukać drugiej skrzyni. Może macie jakąś inną rade. Z góry dziękuje i pozdrawiam.

chevidan

2009-05-23, 22:10

jezeli modulator jest sprawny to pozostaje zacięcie się kick down-u.mógł się zaciąć na lince,na dźwigni lub zablokował się tłok w płycie steującej.musisz prześledzić w którym miejscu jest problem.weź kogoś do pomocy i sprawdź czy linka pracuje po wciśnięciu gazu do dechy(silnik zgaszony).następnie odczep linkę od dźwigni przy skrzyni i sprawdź czy dźwignia się porusza bez zacięć oraz czy zakres pracy linki odpowiada zakresowi pracy dźwigni.jak tam jest wszystko ok to pozostaje zdjąć miskę olejową(przy okazji zmienisz sobie olej i filtr)i zobaczyć czy coś to się nie popsuło.jest tam prosty mechanizm który porusza tłokiem w płycie sterującej.coś mogło się odkręcić,wyhaczyć,zablokować.
jak sprawdzisz wszystko i będzie ok to na odległość już nic więcej Ci niestety nie poradzę.
z tego co pamiętam to pod tłokiem od kick dawn-u jest sprężyna która ten tłok cofa i ona mogła też pęknąć ale to w poniedziałek mogę sprawdzić i potwierdzić.
Ostatnio zmieniony 2009-05-23, 22:13 przez chevidan, łącznie zmieniany 1 raz.

kryszo2

2009-05-24, 10:37

Bardzo dziękuję za pomoc jeśli uda się coś naprawić napewno napisze.Jeszcze raz przepraszam za dublowanie tematu . Jak uda się znależć jakieś usterki w skrzyni napisze to w tym temacie .Pozdrawiam Kryszo2.

sylwek25

2009-06-03, 17:39

Czy w ex2 97 w asb jest tez taki modulator podcisnienia jak tak to gdzie szukac bo przeczytalem ten temat i od razu poszlem zerknac ale nie widzialem tam nic u siebie. a problem mam podobny, a czasem skrzynia po odjeciu gazu zwolnieniu nie redukuje na nizsze trzeba dodac i odjac i dodac i dopiero jest ok

kasper3211

2009-06-03, 22:43

W sohc nie ma modulatora.
Gdyby co to 609-416-966

kryszo2

2009-06-04, 09:01

Witam ponownie. Umnie właśnie tak też jest trzeba pracować dobrze pedałem gazu żeby redukował biegi. Można się przyzwyczaić i jeździć tym bardziej dlatego , że niewiem co dalej robić. Pozdrawiam kryszo2

Wróć do „SKRZYNIE AUTOMATYCZNE ASB”