Rejestracja na forum została wyłączona. Obecnie forum pełni rolę archiwum wiedzy zebranej na przestrzeni lat.
panicz

Apel I Prosba do posiadaczy EX III

2009-07-28, 13:58

Witajcie ponownie,

Ktos kto sledzi forum moze byc juz lekko podirytowany moja osoba :) bo to chyba 3 temat ktory zakladam o podobnym temacie. Ale robie to gdyz wydaje mi sie ze sie troche porobil balagan w zwiazku z waszym małym "rozłamem".

Jutro zabieram do sprawdzenia Ex 2004 4,6 v8 sohc automat, skory, jakies tam inne dodatki naped chyba tylko na tylna os (jak to sprawdzic, gdzie to widac?) dzielona kufrem druga kanapa wiec chyba tylko na 6 osob (to chyba nie jest czesto spotykane?)
Zakladam ze mechanik w serwisie samochodow amerykanskich (camaro mieszkancy trojmiasta raczej znaja), powinien wiedziec co sprawdzic, ale na wszelki wypadek prosze was o porade gdzie zajzec, w co popukac itp.
Chodzi o to ze naprzekor prawie wszystkim w domu chce kupic ten samochod o ile nie jest wadliwy, a wydam na niego wszystkie oszczednosci, dlatego chcial bym na ile to mozliwe upewnic sie ze z autkiem wszystko ok, i nie wpakuje sie na mine. (oczywiscie idzie do zagazowania)

dzieki i obiecuje nastepny moj temat na forum bedzie w dziale "Nasze Auta"

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Krzysztof Kurek

Re: Apel I Prosba do posiadaczy EX III

2009-07-28, 14:29

A ile ma kosztować?
Pytam, bo za jakiś czas będę ciągnął trójkę z USA a ciągnąc dwie będzie taniej.
Nie bierz nic na wiarę, sam wszystko badaj...

Awatar użytkownika
wajc83

2009-07-28, 14:32

wystarczy ze położysz sie pod autem i zobaczysz czy nie ma półosi wchodzących w przednie koła jak zobaczysz to masz AWD. patrz na blachę i progi od dołu auta. Silnik jest bezproblemowy, troszke problemów moze stworzyc wymiana oleju w ASb osobie która rzadko to robiła.
biały Ex I do lansu za raz na 18" kołach :)
Pajorka na sprzedarz

Awatar użytkownika
Rad-T
Administrator
Model Explorera: SOHC 99, OHV Sport 92
Kontakt: Strona WWW Facebook

2009-07-28, 15:33

a wydam na niego wszystkie oszczednosci,
a zostanie Ci kasa na "pakiet startowy" ? Typu oleje, filtry, etc - bez wzgledu na historie auta radzie Ci zrobic taki serwis przynajmniej bedziesz mial 100% pewnosci ze plyny masz swieze i wiesz od ktorego momentu liczyc ich przebieg do nastepnej wymiany.
Remont SOHC in progress... the end...
...Cars don't talk back they're just four wheeled friends now...

panicz

2009-07-28, 15:41

Krzysztofie, nastawiam sie zaplacic do 40k pln maks licze na mniej (37?)(mam nadzieje ze wlasciciel tu nie zaglada hehe),sprowadzilem juz 3 samochody z USA i na chwile obecna uwazam ze sie nie oplaca przy dolcu za 3pln, ale wiadomo zalezy kto co chce kupic i ile chce wydac, (przy dwoch autach chyba nie jest taniej tylko przy całym kontenerze-3 autka ? ale moge sie mylic nigdy nie probowalem)

Rad-T, Jak najbardziej planuje wymienic wszystko co wypada, zastanawiam sie czy ruszac rozrzad, jeszcze nie wiem czy wlasciciel cos z autem robil i czy bedzie mial jakies dokumenty na to samochod ma jak dla mnie troche watpliwy przebieg 62 tysiecy Km
faktycznie z tymi "wszystkimi" oszczednosciami przekoloryzowalem chodzilo mi ze wydam zdecydowanie wiecej niz chcial bym wydac, i wiecej niz powinno sie placic za uzywane 5 letnie auta (moje zdanie)
Ostatnio zmieniony 2009-07-28, 15:48 przez panicz, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Rad-T
Administrator
Model Explorera: SOHC 99, OHV Sport 92
Kontakt: Strona WWW Facebook

2009-07-28, 15:48

zastanawiam sie czy ruszac rozrzad
rozrzadu bym na twoim miejscu nie ruszal, chyba ze masz wolne 6000-7000 pln :D w tych rocznikach rozrzad to raczej juz klopotliwy nie byl jak te slynne SOHC 98-99
Remont SOHC in progress... the end...
...Cars don't talk back they're just four wheeled friends now...

panicz

2009-07-28, 16:16

chyba ze masz wolne 6000-7000 pln :D
Nie mam, nie ruszam :)

czekam na dalsze podpowiedzi zwiazane z waszymy doswiadczeniami z trojeczka

Awatar użytkownika
Krzysztof Kurek

2009-07-28, 17:55

Krzysztofie, nastawiam sie zaplacic do 40k pln maks licze na mniej (37?)(mam nadzieje ze wlasciciel tu nie zaglada hehe),sprowadzilem juz 3 samochody z USA i na chwile obecna uwazam ze sie nie oplaca przy dolcu za 3pln, ale wiadomo zalezy kto co chce kupic i ile chce wydac, (przy dwoch autach chyba nie jest taniej tylko przy całym kontenerze-3 autka ? ale moge sie mylic nigdy nie probowalem)

Rad-T, Jak najbardziej planuje wymienic wszystko co wypada, zastanawiam sie czy ruszac rozrzad, jeszcze nie wiem czy wlasciciel cos z autem robil i czy bedzie mial jakies dokumenty na to samochod ma jak dla mnie troche watpliwy przebieg 62 tysiecy Km
faktycznie z tymi "wszystkimi" oszczednosciami przekoloryzowalem chodzilo mi ze wydam zdecydowanie wiecej niz chcial bym wydac, i wiecej niz powinno sie placic za uzywane 5 letnie auta (moje zdanie)
Trójka 2005 XLT po opłatach za 35.000zł z USA.

panicz

2009-07-28, 19:49

trojka 2005 xlt za ~7300 $ ? to jakas murowana sciema

Awatar użytkownika
Krzysztof Kurek

2009-07-28, 20:33

Jasne, jeśli kupujesz przez Ebay lub u dealera. Mnie interesuje auto poaukcyjne, bite w rozsądnym stopniu. Dwa już do kraju zostały wysłane, zakupione w cenie 4700 i 5000.
Ostatnio zmieniony 2009-07-28, 20:40 przez Krzysztof Kurek, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
bugta

2009-07-28, 22:05

http://cgi.ebay.com/ebaymotors/2003-EXP ... 06.c0.m245

Tu masz linka do EXsa III 4x4 spójrz na zdjęcie deski ,po prawej stronie radia są 3 przyciski ułożone w pionie - 4x4 auto , 4x4 high , 4x4 low .

W EXie bez na pędów na tych przyciskach nie ma napisów (zaślepki)
Ostatnio zmieniony 2009-07-28, 22:09 przez bugta, łącznie zmieniany 2 razy.

panicz

2009-07-29, 08:35

Dzięki Bugta, Krzystofie mnie rozbity Explorer w Polsce nie interesuje ale powodzenia zycze.

panicz

2009-07-29, 16:16

ok, sprawdzony, malowany, zapis z komputera mowil ze wszystko ok brak bledow, w drugim serwisie po podczepieniu do rury tez mowia ze zapis jak "w nowce"
tylny amortyzator caly wyciekl do wymiany
przyczepnosc na kolach 72%/72%/71%/54% cokolwiek to oznacza...
slad na srubach tylnej klapy , widac ze byla odkrecana, brak przeciwmgielnego, wsteczne nie pali, ksenony bez spryskiwaczy, biale zarowki w kierunkach
widzialemtez ze kierownica drgala, jaka moze byc przyczyna ? hamulce czy cos innego ?

Awatar użytkownika
Krzysztof Kurek

2009-07-29, 19:15

Czyli mocno walony, nie oszukuj się 99% aut z US w tym kraju ma powypadkową przeszłość. Brak spryskiwaczy na xenonach świadczy o uderzeniu w przód, odkręcana klapa o waleniu w tył. Tzw. strzał na autostradzie. Amortyzator wyciekł, bo jest stary lub uderzony. Jaki ma przebieg?
Koła drżą od uszkodzonej opony ewentualnie krzywej felgi...to tak na początek.
Drgania występują podczas jazdy czy hamowania?
Ostatnio zmieniony 2009-07-29, 19:19 przez Krzysztof Kurek, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
fotomysz
Kontakt: Strona WWW

2009-07-31, 12:04

spójrz na zdjęcie deski ,po prawej stronie radia są 3 przyciski ułożone w pionie - 4x4 auto , 4x4 high , 4x4 low .

W EXie bez na pędów na tych przyciskach nie ma napisów (zaślepki)
ale tu mowa jest o exsie V8 a one występowały z napędem AWD czyli nie ma przełaczników :D
Explorer '99 4.0L V6 + LPG, zawiecha +2" up .......... na razie :P
SHREK '09 4.0 V6 OHV :D
Stworzyłem POTWORA ;P
Miał być jeszce Sport ale się nie udalo :P więc jest SHREK

Wróć do „WARSZTAT”