Rejestracja na forum została wyłączona. Obecnie forum pełni rolę archiwum wiedzy zebranej na przestrzeni lat.
POL 44

METALICZNE KLIKNIĘCIE PRZEDNIEGO NAPEDU.

2009-10-30, 23:54

Witam .

Dwa miesiące temu kupiłem Explorera , fajne oryginalne auto za rozsądne pieniądze.
Lecz jest problem . Przy ruszaniu do przodu lub do tyłu z poślizgiem tylnych kół załącza się przedni napęd i wtedy występuje ten metaliczny trzask kłukącego metalu o metal.
Dźwiek jakby dochodził z prawego przodu auta. Póżniej jak już ciągnie to bezszelestnie.
Zjawisko nie występuje przy ruszaniu z ręcznie załaczanymi napędami.
Była diadnostyka komputera i nie wykazało żadnych błędów.
Auto ma przejechane tylko 38 000 km.

Jeżeli ktoś może coś doradzić to bardzo prosze.
pozdro

Awatar użytkownika
Rad-T
Administrator
Model Explorera: SOHC 99, OHV Sport 92
Kontakt: Strona WWW Facebook

Re: METALICZNE KLIKNIĘCIE PRZEDNIEGO NAPEDU.

2009-10-31, 07:57

W dwojkach taki dzwiek mogl dawac lancuch reduktora jesli zlapal luz. A jesli ruszysz w miare powoli i dopiero potem wcisniesz mu tak zeby przod dopinal to tez jest ten efekt ? Czy tylko przy ostrym ruszaniu ? No i pytanie czy na kazdej nawierzchni.
Remont SOHC in progress... the end...
...Cars don't talk back they're just four wheeled friends now...

POL 44

2009-10-31, 09:20

Może źle to opisałem. Kliknięcie występuje w chwili załączania się napędu przednich kół
w trybie automatycznym. Jak tylne koła zaczynają buksować to załancza się przód
i w momencie załączenia nastempuje ten metaliczny trzask.

Awatar użytkownika
Rad-T
Administrator
Model Explorera: SOHC 99, OHV Sport 92
Kontakt: Strona WWW Facebook

2009-10-31, 09:35

OK a jak zalaczasz recznie przod ? tez nastepuje za pierwszym uzyciem tez dzwiek ?
Poza tym ja rozumiem ze chodzi o tryb auto - ale jesli ruszasz powoli to tylne kola nie zaboksuja na w miare przyczepnej nawierzchni tylko jak dasz ostro w gaz - wtedy tyl zakreci a przod sie dopnie bo komputer dostanie sygnal o uslizgu. Byc moze przod dopina sie w momencie jak dajesz naprawde ostro w gaz i przy takim obciazeniu przod sie dopina dosc ostro i gwaltownie i stad zgrzyt/uderzenie.
Ostatnio zmieniony 2009-10-31, 09:41 przez Rad-T, łącznie zmieniany 1 raz.
Remont SOHC in progress... the end...
...Cars don't talk back they're just four wheeled friends now...

POL 44

2009-10-31, 20:54

Tak to dzieje dokładnie przy ostrzejszym ruszaniu z poślizgiem tylnych kół.(jak Opisałeś)
Ćwiczyłem to na śniegu jaki spadł u nas. Jak załącze napęd ręcznie i rusze z poślizgiem
kół ostro , to słychać kliknięcie .Ale jak zrobie to na asfalcie i ostro ruszam do przodu i do tyłu bez poślizgu to nic nie trzaska. Sugerowano mi usterke półosi , bo to słychać z przodu z prawej strony . Zastanawiałem się czy nie kupić prawej połosi i wymienić tak w ciemno.
(koszt nie tak straszny 450 zł, a jedno by odpadło) Jak zachowują się wasze Explo gdy dołancza się przedni napęd w automacie ?

pozdro

Wróć do „WARSZTAT”