Rejestracja na forum została wyłączona. Obecnie forum pełni rolę archiwum wiedzy zebranej na przestrzeni lat.

webasto

Moderatorzy: starwind, resetx, Hubi

Awatar użytkownika
Boni

Re: webasto

2007-11-15, 14:58

Znaczy, powiem ci tak, wiedzę mam, ba, uprawnienia wszelakie elektryczne, gazowe itd, kiedyś sporo robiłem i trochę robię nadal w nagrzewnicach i piecach olejowych i gazowych, i mógłbym se złożyć jakieś webasto, kwestia kasy tylko, ale używanego i adaptowanego webasto w bliżej nieznanym stanie to ja w swoim (a tym bardziej w żony) samochodzie nie chcę, wolę odpalać zdalnie samochód.

manius

2007-11-15, 16:25

instrukcja montazu Webasto
niestety po francusku :eek:
Załączniki
webasto fr.pdf
(461.1 KiB) Pobrany 285 razy

Awatar użytkownika
BliG
Kontakt: Strona WWW

2007-11-15, 23:40

po francusku? :shock:

a ja przegladalem sobie allegro i mam takie pytanie, skoro widze, ze Boni zajmuje sie nagrzewnicami:
czym rozni sie 'suche' i 'mokre' webasto? :scratch:
Pozdrawiam,
Adrian

Awatar użytkownika
kra

2007-11-16, 02:50

BliG:

Prosze bardzo - oto pstryk mojego "badziewa" oraz instrukcja (manual do webasto jest z 97 roku)
:-)
Generalnie jest tak:
komputerek sobie mryga ale jest "rozwalony" - docisniecie go pomaga w dzialaniu lcd oraz uszkodzony jest wtyk komputerka (pod spodem) - bezpieczniki wydaja sie ok, probowalem kiedys podlaczyc inny komp ale tez nie dzialal wiec nie wiem gdzie moze byc usterka tego systemu :-/

Niby mozna wlaczyc grzanie - komp sie swieci na czerwono ale jest cisza i nic sie nie dzieje.
Załączniki
2.jpg
instrukcje do webasto i model
2.jpg (143.44 KiB) Przejrzano 9511 razy
1.jpg
rozwalony komputerek sterujacy
1.jpg (127.16 KiB) Przejrzano 9511 razy

Awatar użytkownika
BliG

2007-11-16, 03:12

Twoj to nowy jest... w porownaniu do tego mojego :evil:
Myslalem ze po wymianie sterownika wszystko bedzie OK, ale skoro nawet probowales podlaczyc inny komputer i nadal nie dziala to nie wiem... chyba tylko jakis spec moze pomoc :(
Pozdrawiam,
Adrian

Awatar użytkownika
Boni

2007-11-16, 09:02

po francusku? :shock:
a ja przegladalem sobie allegro i mam takie pytanie, skoro widze, ze Boni zajmuje sie nagrzewnicami:
czym rozni sie 'suche' i 'mokre' webasto? :scratch:
Mokre ogrzewa płyn w silniku i obiegach, suche ogrzewa powietrze w kabinie, są też mieszane, kompletne, ale to chyba raczej ciężarówki i autobusy.

I tak jak pokazujecie te instrukcje i nie działające komputerki ;) to właśne przyczyny, dla której nie chcę mieć bomby zapalającej w samochodzie, bo czym niby jest piecyk benzynowy odpalany bez nadzoru człowieka za to ze sznwankującym sterowaniem... Bo jak "rurkowanie" czy sterowanie webasta się popitoli, to bardzo łatwo może się coś stać. Dlatego zużytymi używkami się nie podniecam, a na nówki czy prawie nówki trzeba za dużo kasy, i są tańsze, prostsze, i BEZPIECZNIEJSZE rozwiązania.

manius

2007-11-16, 10:18

he he,
bardzo modne ostatnimi czasy stalo sie ogrzewanie wodne znane ze swojej wysokiej efektywności i niezawodności, grzeje silnik a przez to szybciej zagrzewa sie wnętrze pojazdu. W układ chłodzenia silnika podłącza się urządzenie, które działa na zasadzie centralnego ogrzewania.
fajna sprawa, bo takie patenty byly juz w latach 50tych
w zaleznosci od systemu albo wpina sie taka grzalke przeplywowa
w obieg wody albo z mojego punktu widzenia bardziej sensowne
montuje sie grzalke w bloku silnika (jako ze w kazdym silniku sa
tzw. zaslepki mrozowe, nie ma problemu z montazem)

system taki ma bardzo duzo plusow:
-jest o wiele tanszy niz np. webasto okolo 250 zlotych
-uruchamianie ciepłego silnika: dzięki temu radykalnie zmniejszasz zużycie paliwa
- oszczędzasz żywotne elementy silnika;
komfort "ciepłego startu": wnętrze Twojego samochodu jest ogrzane jeszcze przed rozpoczęciem jazdy (opcja z ogrzewaczem wewnętrza)

-większe bezpieczeństwo: Twoich ruchów nie krępuje grube, zimowe ubranie, a więc możesz szybciej i skuteczniej reagować na wydarzenia podczas jazdy;
-przejrzyste, wolne od lodu i śniegu szyby: możesz już zapomnieć o uciążliwym, porannym skrobaniu lodu;
-oszczędność czasu: kiedy inni muszą przygotowywać samochód do jazdy, Ty już jedziesz;
- ochrona środowiska: największe natężenie szkodliwych gazów jest wydalane w trakcie pierwszej fazy pracy zimnego silnika;
Załączniki
zylko06.jpg
zylko06.jpg (32.16 KiB) Przejrzano 9490 razy
calix.jpg
calix.jpg (20.16 KiB) Przejrzano 9490 razy
famos2.JPG
famos2.JPG (31.02 KiB) Przejrzano 9490 razy
famos.JPG
famos.JPG (21.5 KiB) Przejrzano 9490 razy
defa_car_prods_pl.gif
defa_car_prods_pl.gif (31.81 KiB) Przejrzano 9490 razy
defa.jpg
defa.jpg (36.97 KiB) Przejrzano 9490 razy
359.pdf
(93.12 KiB) Pobrany 228 razy
Ostatnio zmieniony 2007-11-16, 10:21 przez manius, łącznie zmieniany 2 razy.

nemrod

2007-11-16, 10:45

znam te klimaty.
na "dalekiej północy" uzywają takich wynalazków do odpalania nawet deasla.
Dumałem nad tym jak chciałem przerobić deasla na olej roślinny. Takie systemy ma o ile dobrz pamiętam ARKTIC ICE co.

Myślałem o takim "cudzie" wpinanym do gdziazdka (programatora czasowego) tylko gdzie taką fajną grzałkę znaleść i gdzie w explo wsadzić?

Pomysł wart rozpatrzenia zwłaszcza że od przyszłego tyg explo niezmieści się do garazu... :D

manius

2007-11-16, 10:56

masz na mysli te do bloku czy na waz?

do bloku:
http://www.intercars.com.pl/?id=31&lang=PL&

a na waz:
http://www.calix.se/
http://cgi.ebay.de/FAMOS-Motorvorwaerme ... dZViewItem

no w russlandzie, tam to na pewno grosze kosztuje :-P

nemrod

2007-11-16, 11:16

no w russlandzie, tam to na pewno grosze kosztuje
no ja myślałem o kanadzie i alasce. Ale kanada ostatnio mało popularna jest :-x

Awatar użytkownika
Boni

2007-11-16, 11:40

Tak, grzałka na rurę to zacna rzecz, jeśli ma się gdzie wetknąć przedłużacz... pod domkiem czy w garażu, to ok, ale pod robotą na parkingu czy pod blokiem to już jakoś trudno. A grzałki są rzeczywiście tanie i bezpieczne, zresztą, są firmy, które dowolną grzałkę zmotają na zamówienie, za rozsądne pieniądze. Ja w celu powyższym celu zostawiłem sobie bardzo porządną grzałkę z któregoś czajnika, gdzie tylko wyłącznik się posypał, tylko solidny "boilerek" trza wystrugać - normalnie to te grzałki miewają 300-500W, czajnik ma 1500 ;)

nemrod

2007-11-16, 11:50

w celu powyższym celu zostawiłem sobie bardzo porządną grzałkę z któregoś czajnika, gdzie tylko wyłącznik się posypał, tylko solidny "boilerek" trza wystrugać - normalnie to te grzałki miewają 300-500W, czajnik ma 1500
hehe no to daaj jakies pomysły bo czajników (prawie sprawnych) to u mnie dostatek :D

Awatar użytkownika
Boni

2007-11-16, 11:58

Jak u każdego ;) Normalnie, trza zrobić taką puszkę jak na zdjęciu calix.jpg od Niesamowitego Maniusa :D, najlepiej z rury stalowej cienkościennej z przyspawanymi deklami i króćcami i w deklu dziurą na grzałkę czajnika, dodać zasilanie (sznur, bezpiecznik, no ew. i termostat od pralki czy boilera na 80 - 90 stopni na wszelki wypadek, choć ani nie jest łatwo zagotować te 8 czy 10l płynu, ani nic wielkiego się nie stanie, jak się zagotuje, wywali do wyrównawczego), Najtrudniejsze to wepchnąć taki "czajnik" w niskim miejscu na małym obiegu, i tak solidnie zrobić elektrykę, żeby nie pierdyknęła od wilgoci itp, bo to jednak 220V, nie bez powodu w pojazdach nie wolno używać >80...

nemrod

2007-11-16, 12:09

i tak solidnie zrobić elektrykę, żeby nie pierdyknęła od wilgoci itp, bo to jednak 220V, nie bez powodu w pojazdach nie wolno używać >80...
Niby tak ale w domu napewno masz różnicówkę więc...

Czy można w jakiś sposób wymusić obieg wody w ukladzie? czy pompa wody nie będzie wadzić?
Ostatnio zmieniony 2007-11-16, 12:10 przez nemrod, łącznie zmieniany 1 raz.

manius

2007-11-16, 12:12

he
co mi jeszcze do glowy przyszlo:
ciepla woda w silniku to znaczy natychmiastowe przelaczenie na gaz!!! :lol:

Wróć do „WARSZTAT”