Rejestracja na forum została wyłączona. Obecnie forum pełni rolę archiwum wiedzy zebranej na przestrzeni lat.
Awatar użytkownika
Klubowicz jacek4
Klubowicz
Model Explorera: EX II 1996 OHV

Re: termostat - temperatura otwarcia [dyskusja]

2010-01-28, 22:37

eee tam tuningowy
prawidłowo działający termostat ma utrzymac prawidłową temperaturę w każdych warunkach w jakich dany samochód ma się poruszac i utrzymac zadaną temperaturę
a u nas układ chłodzenia jest ciśnieniowy więc zagotowanie następuje dopiero przy ok 115-120 st.C
a silnik niedogrzany to też nie challo bez względu czy I-II-III czy ex VIII :-D
sorry że nie na temat i psuję ci twój ale takie mije zdanie i zajrzałem tu niestety z ciekawości
może to wywoła dyskusję że to jednak dobre i co pomaga lub jak nie to proszę mod.o usunięcie i przepraszam za swoje zdanie
:-|
jacek4
kom. +48 515 276 140

W walce z ogniem nie ma kompromisów - są zwycięstwa, ale i czasem są porażki...
http://www.youtube.com/watch?v=NErhyfVwscU

Awatar użytkownika
maras

2010-01-29, 11:28

I ja tez myslalem ze jest uszkodzony gdyby nie reczna grawerka na nim i oznakowania,w koncu wiercenie termostatu jakie robi sie w jedynce to tez ''tuning'' a dla mniej doinformowanych to w 1 kiedy na dogrzany silnik temostat pusci zimna wode z chlodnicy to extremalnych warunkach,(katowanie silnika na zimno) moze nastapic peknicie głowicy co jak wiadomo jest powszechne. Tematy typu ''zagotowany ex'' sa bardzo poczytne na forum.Jak napisałem termostat jest do jazdy w terenie a auta tupowo do jazdy terenowej maja termoststy o nizszej temperaturze.Jak wiedomo nie ma aut uniwersalnych idealnych w teren i na asfalt i ex do nich nalezy.W ciezkim terenie wiec lepiej zalozyc termo 70C niz wyjac calkiem jak to robia niektorzy.Chyba wyczerpujące wyjasnienie by mi nikt nie zarzucał ze sprzedaje uszkodzony temo !
P.s.
Termostaty n.p na Californie USA gdzie (są upały) w osobowkach otwieraja sie przy 78/82C .

Awatar użytkownika
Klubowicz RAFBOR
Klubowicz

2010-01-29, 19:55

Ja z tego co wiem mam nawiercony, zeby własnie nie było zbyt dużych skoków tepmeratur. Chociaz jak się otworzy to i tak wskazówka spada prawie do minimum.
Pozdrawiam
Rafal
503 185 961 jak nie odbiorę to oddzwonię

cooki531

2010-01-29, 23:19

u mnie termostat wogole nie grzal teraz jestem w trakcie wymiany jezeli nie bede duzo katowal go w terenie to nie musze nawiercac ?
Piesek

Awatar użytkownika
Klubowicz RAFBOR
Klubowicz

2010-01-29, 23:29

Są różne szkoły, jedni nawiercają inni zostawiaja jak jest. Nie chodzi o katowanie w terenie, bo i na czarnym możesz zmęczyć silnik, np w korkach. Znowu nawiercenie może spowodowac niedogrzanie silnika, a to też niezbyt dobrze. Ja bym zrobił tak. Zamontował oryginalny i pojeździł. Gdy się okaże że po otwarciu, temp np z połowy skali spada nagle do min to bym nawiercił. Temeratura zawsze będzie trochę falować, ale w im mniejszym zakrasie tym lepiej.
Pozdrawiam
Rafal

Awatar użytkownika
Klubowicz jacek4
Klubowicz
Model Explorera: EX II 1996 OHV

2010-01-31, 22:10

sorry jeszcze raz że dyskusja powstała nie w tym miejscu
chodziło mi o to aby pogadac na temat wyczytanej gdzieś kiedyś wiedzy
ja w poprzednich autkach miałem problem z rosnącą temperaturą w korkach,oraz marnym ogrzewaniem, jeden z samochodów nawet miał wyjęty termostat i działał tylko duży obieg aby się nie grzał ale kiedyś do kibelka użyłem preparatu :sansed: i wspaniale rozpuszczał kamień i osady więc postanowiłem użyc go do układu chłodzenia
efekt był rewelacyjny, mogłem założyc termostat, silnik miał prawidłową temperaturę, a ogrzewanie działało super
płyn wlałem na coepłym silniku do chłodnicy, potem silnik popracował aby wszędzie dotarł, a następnie płykanie wężem z wyjętym termostatem, sporo trwało bo się pieniło
Jedna wada zabiegu (może zaleta)- może się zdarzyc że ujawni nieszczelności wypłukując kamień i osady, ale to pomaga usunąc te nieszczelności
myślałem też że może miec wpływ na uszczelki m.inn.głowicy i pompy ponieważ jednak jest żrący, ale mnie nie spotkały żadne uszkodzenia z tym związane
Ilośc osadów wypłukanych była zaskakująco duża - z układu poprostu przy płukaniu wypływało szambo.
( do użytku na własne ryzyko )
art.15. & 27. ustawy mojego autorstwa brzmi:
sprzedający ten patent nie ponosi odpowiedzialności za szkody powstałe na skutek niewłaściwego, a nawet właściwego użycia :-D
jacek4
kom. +48 515 276 140

W walce z ogniem nie ma kompromisów - są zwycięstwa, ale i czasem są porażki...
http://www.youtube.com/watch?v=NErhyfVwscU

Awatar użytkownika
norbi73
Model Explorera: EX I 93" 4,0 supercharger
Kontakt: Strona WWW

2010-02-02, 08:24

I ja tez myslalem ze jest uszkodzony gdyby nie reczna grawerka na nim i oznakowania,w koncu wiercenie termostatu jakie robi sie w jedynce to tez ''tuning'' a dla mniej doinformowanych to w 1 kiedy na dogrzany silnik temostat pusci zimna wode z chlodnicy to extremalnych warunkach,(katowanie silnika na zimno) moze nastapic peknicie głowicy co jak wiadomo jest powszechne. Tematy typu ''zagotowany ex'' sa bardzo poczytne na forum.Jak napisałem termostat jest do jazdy w terenie a auta tupowo do jazdy terenowej maja termoststy o nizszej temperaturze.Jak wiedomo nie ma aut uniwersalnych idealnych w teren i na asfalt i ex do nich nalezy.W ciezkim terenie wiec lepiej zalozyc termo 70C niz wyjac calkiem jak to robia niektorzy.Chyba wyczerpujące wyjasnienie by mi nikt nie zarzucał ze sprzedaje uszkodzony temo !
P.s.
Termostaty n.p na Californie USA gdzie (są upały) w osobowkach otwieraja sie przy 78/82C .
Co do temp otwarcia to na końcu posta jest odpowiedź gdzie się takie termostaty stosuje albo w ciepłym klimacie albo często w autach przeznaczonych do zapier..... a nie spokojnej jazdy. a co do fordowskich wskaźników hmmm już kiedyś ktoś o tym pisał ze jest w dupowatym miejscu czujnik i pokazuje jak pokazuje a jaką mamy w rzeczywistości temp nikt nie wie:) pisałeś jeszcze "Jak wiedomo nie ma aut uniwersalnych idealnych w teren i na asfalt" tylko że to się tyczy raczej zawieszeń, budowy a nie silnika bo w wielu przypadka te same silniki robią w różnych konstrukcjach i żyją , zasada jest jedna katuj silnik jak jest nagrzany bo robienie tego na zimnym to się zawsze kończy potem łzami remontem lub wymianą. napisałeś" dla mniej doinformowanych to w 1 kiedy na dogrzany silnik temostat pusci zimna wode z chłodnicy....." po pierwsze woda nie idzie bezpośrednio na głowice po drugie słowo "zimna woda" to nie jest zimna woda tylko woda o temp ok 10 stopni niższej.
Odważni nie żyją wiecznie, lecz ostrożni nie żyją wcale..

cooki531

2010-02-02, 19:44

no nareszcie po wymianie termostatu temperatura sie podnosi nie dochodzi do narmala ale troche przed :-D
Piesek

Awatar użytkownika
Klubowicz RAFBOR
Klubowicz

2010-02-02, 20:23

cooki531, zaoperój może stwierdzeniami, 1/2 skali, 1/4 skali. To coś powie konkretnego :)
Ostatnio zmieniony 2010-02-02, 20:24 przez RAFBOR, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Rafal

cooki531

2010-02-02, 20:37

wiec tak po wymianie termostatu temperatura podnosi sie 2/3 skali toszke bakuje do normala ale to chyba spoko to latem sie nie przegrzeje moze :-D
Piesek

Awatar użytkownika
Klubowicz RAFBOR
Klubowicz

2010-02-02, 20:41

To znaczy że jest za połową? jak dla mnie to trochę za dużo. Chwilowo to może, ale jak za długo sie tak utrzymuje to nie jest OK chyba.
Pozdrawiam
Rafal

cooki531

2010-02-02, 20:46

nie nie spoko az tak nie troszke inaczej mialem na mysli 2/3 liczac do polowy ale w takim razie jest troche wiecej niz 1/4 na calym liczniku czyli brakuje 1/4 do normala
Piesek

Awatar użytkownika
Klubowicz RAFBOR
Klubowicz

2010-02-02, 20:48

to spoko.
Pozdrawiam
Rafal

Awatar użytkownika
sebastian
Model Explorera: XPII.1996er.4,0-Liter-V6(OHV)
Kontakt: Strona WWW

2010-05-05, 17:04

Pytanko mam takje u mojego mam zalorzony termostat 88stopni i jest tak ze temperatura skacze od pjerwszej kreski na dole do napisu NORMAL do literki O czy to jest ok

Pozdrawjam seba.

[ Dodano: 2010-05-05, 17:14 ]
O tu Fotka

Pozdrawjam seba
Załączniki
DSC04465.JPG
DSC04465.JPG (29.78 KiB) Przejrzano 6055 razy
( ͡° ͜ʖ ͡°) .1996er.4,0-Liter-V6-Motor mit 115 kW (OHV)•Automatikgetriebe(4R55E).
Sorki za BYKI ale jesten od 31 lat w Niemczech.

Awatar użytkownika
Klubowicz RAFBOR
Klubowicz

2010-05-05, 19:50

Jest OK. U mnie tez tak skacze. Tez mnie to kiedys denerwowało, ale teraz dałem sobie spokój i już tak dwa lata sobie skacze i nic sie nie dzieje.
Jak dla mnie to poprostu po otwarciu termostatu płyn się ochładza i już. niektórzy nawet wiercą otwór w termostatcie żeby zbyt dużych skoków nie było.
Pozdrawiam
Rafal

Wróć do „WARSZTAT”