z racji tego że jestem w trakcie budowy bagażnika dachowego potrzebuję wszelkich informacji na temat budowy trapów ponieważ muszę je uwzględnic do tego projektu (opisy foto,porady materiał itp porady)
Widziałem trapy kupne, ale chcę zrobic sam pod wymiar-dlatego potrzebuję skorzystac z doświadczenia kogoś kto robił sam i pod mesę EX-a
Bagażnik robię z profila 10x10 mm.
będzie miał oddzielną platformę na oświetlenie z przodu i zdublowane tylne + boczne robocze, mocowanie łopat, hilift-a drabinkę wysówaną, oraz jakiś mechanizm do opuszczania koła z dachu aby zbytnio nie dzwigac i ww.trapy
platwormę mam już gotową ale właśnie od konstrukcji trapów zależą dalsze pracę
i jeszcze ważne :
czy masywny bagażnik montowac do szyn na dachu, czy też je odkręcic - jestem za tą II-gą opcją ale nie wiem ile tam jest otworów i czy są jakieś wzmocnione miejsca z gwintem, czy też nakrętki pod podsufitką które trzeba trzymac kluczem przy montażu i demontowac podsufitkę
czekam na wszelkie info itp sugestie na ten temat
z góry dziękuję i pozdrawiam
ps-robię foto prac i jak wszystko będzie ok to się podzielę, ale jeszcze się zejdzie bo to tylko w weekendy i to nie wszystkie

a tak na marginesie to spawam w piwnicy,i jak zrobiłem platformę to dopiero pomyślałem cze z nią da się wyjśc - dało się, ale jak dojdzie barierka, stopki itp - to może byc baaardzo duży problem