Dzięki za zainteresowanie. W sumie to już oglądałem OHV, nijak ma sie do SOHC, mocowanie do bloku powinno byc takie same a jest całkiem co innego.bo już podciśnienia to byłby mniejszy bproblem.obawiam sie ze taki zabieg nie przejdzie - chociażby z prostego powodu - SOHC ma dużo więcej rożnych podciśnień itd - wiec więcej byłoby motania żeby to jakkolwiek ogarnąć niż to warte. Poza tym nie wiem jak z dopasowaniem do samego bloku - ale to niech się już koledzy wypowiedzą.
to że kolega ma plastikowy górny kolektor to jedyne podobieństwo , jak Jankes pisał wyżej to nie podejdzie do SOHC.nie wiem do konca czy to nie przejdzie z kumplem mamy jednakowe exy 96 ohv a rozne kolektory jeden plastykowy drugi metalowy moze sie myle ale mysle ze jeden z nich oddycha na sohc
hogar - jaka instalacja gazowa ? skoro był strzał to ewidentnie coś jest nie tak albo z instalką albo składem mieszanki (świece, kable). W sumie to do tej pory nie spotkałem się, żeby w SOHC rozsadziło kolektor. Sam mam czasem strzał jak zaleje auto i idzie nie na wszystkich cylindrach, ale raczej to lekkie kichnięcia, nie aż takie żeby rozsadziło.
W którym miejscu masz mieszalnik? U mnie jest prawie od razu za przepływomierzem.mi tez ostatnio zaczyna strzelac ale to juz czas na świeczki kolektora nie rozsadziło a smród jakby paczka kapiszonów wybuchła za dawnych czasów na odpuście
I tak jest najprawidłowiej jak masz. Ale zwróć uwagę że u mnie przewód do krokowego do reg obrotów ciągnie powietrze z końca rury, tuż za przepływomierzem.A w jedynkach jest bodajże od razu z za przepustnicy. Dlatego takie rozwiązanie jest bardziej możliwe w 1. Pozatym z moim rozwiązaniem EX jest strasznie żarłoczny. 25 litrów gazu średnio nie schodzi.hogar, mieszalnik powinien być zaraz przy przepustnicy , a dopiero za nim rura ssąca przepływomierz i filtr. Ja mam tak zmontowane i odpalam na LPG i nic nie strzela.