Rejestracja na forum została wyłączona. Obecnie forum pełni rolę archiwum wiedzy zebranej na przestrzeni lat.
Ksiaze88

Re: Ex I problem z ASB Brak ,,D,, czasmi jest czasmi nie

2010-03-20, 21:42

witam chlopaki:) sorka ze tak dlugo odp ale mam tyle na glowie jeszcze brak kompa bo sie zepsul:(
dzis wymienilem olej a ASB. odkrecilem miske olejowa odkrecilem plyte sterujaca.
przreciscilem cal;la plyte bardzo dokladnie cala miske olejowa w ktorej byly liscie....cholera.:) jakas sprenrzynke wszystko na miejscu ladne i czytse.
zalalem skrzynie olejem ELF ATFIII D Dextron. i wiecie co niby wchodzi 10 litrow?? tak???
ja wlalem 8,5 litra i D jak nie bnylo tak nie ,ma:( ale R przestal dzialac"( bardzo powoli jedzie do tylu wlasnie po wymianie oleju...przed chcwila skonczylem niewiem czy mozre za malo dolalem czy jaki diabel???ten bagnet jakis dziwny faq pokazuje niby ponad stan oleju...a wlasne ponad 8 litrow. chce zpstawic samochud i zobaczyc ramno jaki bedzie poziom oleju na bagnecie bo juz ciemno i sie wkurzal;em tylko:P czyli jak nie bylo D tak teraz nie ma R i D:( pomocy.

Awatar użytkownika
Moderator Jankes
Moderator
Model Explorera: Każdy
Kontakt: Strona WWW

2010-03-21, 03:24

Przeczytaj uważnie i zastosuj:
Przy zalewaniu oleju trzeba cierpliwości - ja w swoim kiedyś trzy dni dolewki robilem i tez na początku się zdziwiłem, że zalałem ile trza a autko nie jeździ. Wlałeś olej więc odpal silnik, pozwól żeby się zagrzał, wejdź do samochodu, przyciśnij hamulec i przejdź wajchą od biegów w dół po kolei... R, N, D, itd... nie tak odrazu lecz po kolei, powoli. Wróć w pozycję P i od nowa... pozwól by olej rozgrzał się i wszędzie dotarł. Sprawdź następnie olej... dokładnie - takie śladowe oznaki oleju na bagnecie to nie miarodajny wynik... olej ma być na bagnecie wyraźnie. Dolewaj ile trzeba, mieszaj bieagami, spróbuj nawet ruszyć w przód, w tył... sprawdzaj - tylko tyle ci mogę powiedzieć.

powodzenia.
Ostatnio zmieniony 2010-03-21, 03:25 przez Jankes, łącznie zmieniany 1 raz.
Yankee Kustoms
Chicago, Illinois

Awatar użytkownika
Hubi
Model Explorera: EX I 1994 hotwheels

2010-03-21, 09:18

czasem się zastanawiam nad sensem pisania jakichkolwiek instrukcji... skoro nikt i tak ich nie czyta :-/

magiczna funkcja SZUKAJ mogłaby być czasem taka przydatna...

chłopie weź sobie do serca co Jankes napisał, dorzuć kilka informacji z naszej bazy (link niżej) i zabierz się do wymiany (a właściwie teraz to już do kontroli poziomu oleju) we właściwy sposób.

http://www.explorerfanklub.org.pl/forum ... 5573#75573
w EXI nie ma rzeczy trudnych - czasem tylko są czasochłonne :chillout: 517015460

Ksiaze88

2010-03-21, 16:44

po przejechaniu 40km dzis. sprawdzilem olej. tak jak pisaliscie:) po czym okazalo sie ze bylo jego za duzo. no to czym predzej do kolegi na wysysarke:)spusilicmy p[onad 1,5 litra oleju. i cosa tak jak by na R jakos jechalo. choc wogole nie ma mocy... wiec lipa. i poziom oleju raz jest wodzoczny raz wogole go nie widac:( i tak na prawde nie wiem co to moze byc??? moze jakis odpowietrzmnik??? szukalem juz skrzyni na e-bay. ale z dostawa do domu to kopszt ok 2ytys zlotych. moze to jakas pierdolka a moze cos powaznego....Hubi czytalem Twoj temat ale nie moge jakos tegp ogarna... raz jest stan oleju a raz nie wysrazne....i ikle wlac...???czy dolac...??? nie wiem wiem tylko tyle ze jutro do pracy. a tan gdzie pracoije to nic nie jezdzi:P

Awatar użytkownika
Klubowicz RAFBOR
Klubowicz

2010-03-21, 17:39

A ile ci weszło tego oleju???
Pozdrawiam
Rafal
503 185 961 jak nie odbiorę to oddzwonię

Ksiaze88

2010-03-28, 19:57

tak wiec jeszcze raz sposcilem olej wyczyscilem plyte sterujaca. i steczny jest hosanna:) ale D jak nie bylo tak nie ma...

Awatar użytkownika
Moderator Jankes
Moderator
Model Explorera: Każdy
Kontakt: Strona WWW

2010-03-28, 22:54

tak wiec jeszcze raz sposcilem olej wyczyscilem plyte sterujaca. i steczny jest hosanna:) ale D jak nie bylo tak nie ma...
zazwyczaj jest odwrotnie... :roll:

może być, że zawiesił się tłok wstecznego... po odkręceniu miski olejowej masz go na wierzchu tylko musisz odkręcić dekiel.

910 na schemacie...
Załączniki
TransCase.jpg
TransCase.jpg (50.98 KiB) Przejrzano 1749 razy
Ostatnio zmieniony 2010-03-28, 22:59 przez Jankes, łącznie zmieniany 1 raz.
Yankee Kustoms
Chicago, Illinois

Ksiaze88

2010-04-21, 20:03

dzieki chlopaki:) serdeczzne sorka ze tak pozno ale nie bylo mnie w kraju... olej nowy. steczny jedt. ale jak nie bylo D tak nie ma. ostatnio przez 5 dni mialem D a teraz zas lipa. ruszam na 2 i potem daje na D. i hula

Wróć do „SKRZYNIE AUTOMATYCZNE ASB”