Rejestracja na forum została wyłączona. Obecnie forum pełni rolę archiwum wiedzy zebranej na przestrzeni lat.
Awatar użytkownika
julek1270

Śrubka regulacji przepustnicy

2010-03-28, 16:07

Witam.Czy wie ktoś czy ta śrubka regulująca położenie przepustnicy ma wpływ na skład mieszanki, mój EX ma stanowczo za bogatą , zwłaszcza przy zimnym.
Sonda jest wymieniona , czujniki temp. wody dwa również ,akumulator był odpięty na noc i to samo, pamiętam że na początku jak kupiłem EX-a i miałem problemy z podciśnieniem http://www.explorerfanklub.org.pl/forum ... php?t=3966 to jeden mechanik coś tam kręcił.
Czarny Eddie Bauer 6"lift opony 35" Big Horn Maxxis tel. 533563182

Awatar użytkownika
Moderator Jankes
Moderator
Model Explorera: Każdy
Kontakt: Strona WWW

Re: Śrubka regulacji przepustnicy

2010-03-28, 17:17

nie ma czegoś takiego jak regulacja skłądu mieszanki. W naszych pojazdach to komputer steruje mieszanką. Winą za zbyt bogatą mieszankę można obarczyć brudny filtr powietrza lub padnięty przepływomierz lub padniętą sondę lambda. Oczywiście bogata mieszanka to także czujniki temperatury powietrza dolotowego, czujniki temperatury płynu chłodzącego ba, nawet zbyt duże odstępy między elektrodami na świecach bądź zużyte kable wysokiego napięcia lub zanieczyszczone wtryski.

to, że ktoś przy tej śrubce kręcił to tylko oznaka braku umiejętności. Nowsze samochodu=y nie mają regulacji składu mieszanki... co za mechanik?
Yankee Kustoms
Chicago, Illinois

Wróć do „WARSZTAT”