2010-04-04, 19:05
cooki531, jeśli szpilka jest luźna to najprawdopodobniej ma już zjechane ząbki i gniazdo w tarczy pewnie też już po dupie dostało.
starwind, jest tak jak pisze Rafał - szpilki w jedynce są w tarczy hamulcowej
cooki, jak zdejmiesz tarczę hamulcową to na wewnętrznej jej części będzie "słoneczko" od ABSu, które będzie z pewnością utrudniać dostęp do szpilek (nie ma go na zdjęciu, które dał Rafbor)
Najprostszą metoda zdjęcia tego słoneczka to wybić go za pomocą szpile właśnie - tzn wybić dowolną szpilkę z gniazda (proponuję przeciwległą do tej luźnej) i za pomocą delikatnych uderzeń w obie luźne szpilki zbić "słoneczko".
Do uszkodzonej szpilki, od strony, która jest dostępna od wewnątrz tarczy, niech ktoś ci dospawa krótki metalowy pręcik (może być nawet kawałek śruby lub grubego gwoździa).
Po ponownym osadzeniu w zniszczone gniazdo, ten kawałek metalu będzie blokował szpilkę i uniemożliwi jej obracanie przy przykręcaniu i odkręcaniu.
Oczywiście ten kawałek metalu musi być odpowiednio krótki, tak aby zmieścił się w "okienku, w którym jest otwór gniazda.
Gdzieś miałem foto takiego patentu. Ja znajdę to wrzucę, ale opis wydaje mi się wystarczająco obrazowy. Po założeniu nowych tarcz poleciała mi jedna szpilka i musiałem ratować sytuację.
w EXI nie ma rzeczy trudnych - czasem tylko są czasochłonne 
517015460