Rejestracja na forum została wyłączona. Obecnie forum pełni rolę archiwum wiedzy zebranej na przestrzeni lat.
Klubowicz karolb863
Klubowicz
Model Explorera: był II OHV,jest SOHC

Re: [EXII][ASB] Brak napędu na środku autostrady

2010-04-13, 23:40

no więc zawiozłem ten reduktor do mądrego Pana co się na tym zna,zadzwoniłem do niego dzisiaj żeby podał mi swoją diagnozę,zdziwiłem się bardzo jak ogłosił mi że reduktor jest OK,a jego niedomaganie jest spowodowane usterką elektryczną,tzn cholerny shift motor trochę się ruszył ( czyt. dostał chyba jakiegoś tajemniczego impulsu elektrycznego) i wysunął widełki sterujące tym kółkiem zębatym które odpowiada za zmianę napędów,w wyniku czego kółko stanęło na środku pomiędzy napędem tylnym a 4X4 AUTO i tak naprawdę nie przekazywało napędu na żaden wał,powiedział też że za pierwszym i drugim razem jak mi się to zdarzyło po wyłączeniu silnika nastąpił "reset" jego ustawienia i dlatego napęd wrócił,a za trzecim razem już się nie udało.To co mi powiedział ma nawet wg. mnie sens więc poprosiłem go żeby złożył wszystko do kupy.Czy ktoś spotkał się już z takim przypadkiem i czy w związku z tą teorią można jakoś sprawdzić shift motor lub sterownik napędów albo jakoś je ustawić,żeby zaczęły działać we właściwy sposób.Pan powiedział też coś o przeróbce na sterowanie ręczne,nie bardzo wiem o co chodzi.Teraz czekam na nowe uszczelniacze do reduktora ( czas oczekiwania na nie w ASO-1 dzień :lol:) i modlę się żeby jego teoria się potwierdziła. :idea:
tel. 606414212

Awatar użytkownika
Moderator starwind
Moderator
Model Explorera: '96 3" lift 32"BFG MT
Kontakt: Google+

2010-04-14, 07:29

u mnie jest podobna sytuacja jak zapnę low jak trochę pojeżdżę po dziurach to potrafi wyskoczyć

tu jest opis po angielsku http://www.explorerforum.com/forums/sho ... p?t=123542

poszukaj na forum powinien być opis po polsku jak go regenerować
Niech Moc Będzie z Nami :lol:
Adam

Awatar użytkownika
Rad-T
Administrator
Model Explorera: SOHC 99, OHV Sport 92
Kontakt: Strona WWW Facebook

2010-04-14, 09:01

podobny problem ma bondek u siebie - ale odpowiedzialny za to jest przekaźnik. Po wyłączeniu stacyjki i chwilowym odstaniu, napędy się rozłączają, spróbuj więc jeszcze tego rozwiązania - podmień przekaźnik.
Remont SOHC in progress... the end...
...Cars don't talk back they're just four wheeled friends now...

Klubowicz karolb863
Klubowicz

2010-04-14, 22:26

a który to przekaźnik,czy ktoś wie jak ustawić shift motor,opcja szukaj dała mi mizerne efekty.
tel. 606414212

Klubowicz karolb863
Klubowicz

2010-04-14, 23:15

dodam jeszcze że przed całą tą akcją 4x4 LOW załączał się tylko jak się zatrzymałem i wyłączyłem silnik,trochę to było dziwne.
tel. 606414212

Awatar użytkownika
qubi
Kontakt: Strona WWW

2010-04-16, 01:18

Przekaźnik od napędów (shift motorka) znajduje się po środku deski rozdzielczej po prawej stronie obok radia (trzeba je wyjąć) - dochodzą do niego dwa grube i dwa cieńsze przewody.

A co do reduktora, to ośka wodzika LOW ma dwie sprężyny powrotne, więc nie ma prawa się zatrzymać w jakiejkolwiek pozycji oprócz skrajnych. Tak więc w twoim przypadku przyczyny szukałbym jednak w reduktorze a nie shift motorku, pozdrawiam!
Litr benzyny wlej do żył, żebyś zły i twardy był

Tel: 794 515 220

Trochę bardziej "fordziarz", bo na podwórku Lincoln Mark VIII

Klubowicz karolb863
Klubowicz

2010-04-16, 22:16

założyłem dzisiaj ten mój reduktor,po nalaniu oleju i odpaleniu samochodu i wrzuceniu biegu rozległ się znowu ten sam dźwięk i zero napędu,no to wlazłem pod samochód,odkręciłem shift motorek,ręcznie ustawiłem wajchę na H i wszystko wróciło do normy.Sprawdziłem też czy shift motor działa i niestety nie działa,ruszam przełącznikiem a on ani drgnie.Tak więc sprawcą wszystkiego okazał się shift motor mam nadzieję,czy są jakieś inne sposoby żeby go sprawdzić?
tel. 606414212

Wróć do „SKRZYNIE AUTOMATYCZNE ASB”