Rejestracja na forum została wyłączona. Obecnie forum pełni rolę archiwum wiedzy zebranej na przestrzeni lat.
MaciejNowak

jest taki Sport...

2010-05-03, 20:01

Witam
Znalazłem sobie takiego Sporta.
Z rozmowy z właścicielem wynika, że nie działa przedni napęd. W jeepie wiedziałbym co zrobić żeby działał w Fordzie niestety nie mam pojęcia. Gość mówi o jakichś sprzęgiełkach.... Warto go kupić?

http://otomoto.pl/ford-explorer-sport-C12744679.html

Oczywiście wiem, że nie ma skory, że butla zajmuje pól bagażnika ale podoba mi się krótki..:)
Będę wdzięczny za info (z czym sie je ten przedni napęd i te sprzęgiełka)

EDIT:starwind
dodaję zdjęcia dla orientacji
Załączniki
bez tytułu.JPG
bez tytułu.JPG (33.66 KiB) Przejrzano 3948 razy
Ostatnio zmieniony 2010-05-23, 19:49 przez MaciejNowak, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Rad-T
Administrator
Model Explorera: SOHC 99, OHV Sport 92
Kontakt: Strona WWW Facebook

Re: jest taki Sport...

2010-05-03, 20:12

powodów może być kilka, albo zmielone sprzęgiełka automaty, albo uwalony shiftmotorek załączający napędy, albo tylko wtyczka od shiftmotorka :) ale skoro właściciel mówi o sprzęgiełkach to pewnie je zmielił. Kupić najlepiej manuale i będzie z głowy.
Remont SOHC in progress... the end...
...Cars don't talk back they're just four wheeled friends now...

MaciejNowak

2010-05-03, 20:17

Myslisz, ze da się tak jeżdzić bez tego przodu z krecacym się wałem??

Awatar użytkownika
Rad-T
Administrator

2010-05-03, 20:20

póki nie będziesz używał przodu raczej nie powinno być problemu, pytanie czy resztki sprzęgiełek nie będą tam fruwać :) najlepiej rozebrać i zobaczyć co się posypało.

MaciejNowak

2010-05-03, 20:24

Pojadę tam jutro.... Na co zwrócić uwagę oglądając takie auto?
No i że jestem w temacie forda lajkonikiem - jak się rozłącza napędy? Wajcha jest czy co?
Sorry za banalne pytanie ale ....

Awatar użytkownika
Rad-T
Administrator

2010-05-03, 20:28

przyciski na środkowej konsoli - low zapniesz tylko na N i przy wciśniętym hamulcu. A reszta to standardowo, wycieki etc, hulaleś paroma autami to będziesz wiedział na co patrzeć. Jeśli będzie go żarło koło wlewu paliwa to się nie przejmuj - standard :P
Sprawdź jak olej w skrzyni czy nie przepalony i nie śmierdzi i jak skrzynka zmienia biegi.

MaciejNowak

2010-05-03, 20:30

Dzięki za szybkie odpowiedzi.... a może ktoś chciałby jutro wczesnym popoludniem pojechać ze mna do Stalowej Woli ? :lol:

pomagas poszedł.:)
Ostatnio zmieniony 2010-05-03, 20:41 przez MaciejNowak, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
BigBoyKR

2010-05-03, 21:05

Moje rodzinne miasto ale będę tam dopiero w kolejnym tygodniu. Najgorsze jest to, że w Stalowej nie bardzo masz gdzie podjechac, żeby Ci to sprawdzili... ewentualnie jak już będizesz w stw to puśc mi sms (501507598) to Ci odpiszę nr do mojego mechanika. Nie ma specjalizacji w autach z USA ale ja osobiście mu ufam. Być może za niewielką opłatą zechce rzucić okiem na auto. Ma warsztat przy wyjeździe ze Stalowej przez Rozwadów (starą drogą) na Sandomierz. Własciciel Ex na pewno adres znajdzie :)
zgrzeszyłem... nie mam już Ex...

Awatar użytkownika
Klubowicz RAFBOR
Klubowicz

2010-05-03, 21:10

Kurde, gdybym wiedział wczesniej, to może bym pojechał z toba..... Niestety mam juz plany.
Taj jak pisał Radek. Sprzęgiełka to pryszcz. Niech opóści 700 pln na manuale i z głowy. Śhift tez nie problem. generalnie przedni napę w EX1 jest banalnie prosty i niezbyt wiele może sie tam popsuć. Sprzęgiełka najlepeij sprawdzić zapinając je na 4x4 na konsoli srodkowej i pojechac. jak będziesz słyszał trzaski to znaczy że zmielone. jak nic nie będzie słychac to wtedy shift.

Standardem w exach jest korozja przy wlewie i na progach. Możliwa też na klapie tylniej, masce przedniej, ewentualnie drzwiach. czasem mozna trafić egzemplarz ze skorodowanym pasem przednim. Sprawdzić pod chłodnicą. Dobrze sprawdź ramę. czy nie była prostoewana, spawana lub czy nie za bardzo skorodowana. Ogólnie wycieki, lubi cieknąć przekładnia kierownicza, wtedy wąs jest mokry od oleju. Skrzynia powinna zmieniac bez szarpnięć i bez slizgania. plej czerwony i bez zapachu spalenizny. Reszta do opanowania :mrgreen:
Pozdrawiam
Rafal
503 185 961 jak nie odbiorę to oddzwonię

MaciejNowak

2010-05-03, 21:14

No Panowie jestem pełen podziwu- szybciej niz na jeep.org.:)
Jak juz bede nim w Wawie - rzucicie okiem?

Awatar użytkownika
Klubowicz RAFBOR
Klubowicz

2010-05-03, 21:23

jasne, nie ma problemu. jak coś to tel mój jest w podpisie. Powodzenia, a swoja droga możesz zapytac gościa troche o historię auta i dlaczego nie byłna forum. jak dla mnie to sa dwie możliwości. Albo to handlarz i krótko miał auto, albo nie yło z nim żadnych problemów i dlatego nie potrzebował pomocy :-P
Dla ciebie była by lepsza ta druga opcja :-D
Pozdrawiam
Rafal
503 185 961 jak nie odbiorę to oddzwonię

MaciejNowak

2010-05-03, 21:30

Jeszcze gościa męczę pytaniami o tego ex'a i mowi, ze palą go na gazie i chodzi perfekcyjnie. Na benzynie zaś trzeba pokręcić ze 2 razy żeby zlapał i jest jakis taki słabszy... pompa paliwowa? Filtr paliwa wymieniony. Może tak z doswiadczenia wiecie co może jeszcze byc nie tak?

Awatar użytkownika
BigBoyKR

2010-05-03, 21:30

podany w ogłoszeniu numer GG podaje, że właściciel jest kobietą, ma 22 lata i ma na imię Damian ;) a no i nie jest to Stalowa Wola tylko Dzierdziówka (wioska obok).
Przy okazji to czy mi się wydaje, że tam jest instalacja LPG II generacji? Jak Ex się na tym spisuje?
Co do benzyny to najprawdopodobniej pompa albo przygięte przewody paliwowe. Może być też coś nie halo na listwie z wtryskami.
Ostatnio zmieniony 2010-05-03, 21:31 przez BigBoyKR, łącznie zmieniany 1 raz.
zgrzeszyłem... nie mam już Ex...

MaciejNowak

2010-05-03, 21:31

Maja go 1,5 roku. Jezdzi na ryby, mieszkają 15 km pod stalowa wolą. Damian to syn. Z rozmowy - nie handlarz:) Miły człowiek... szczerze przynajmniej odpowiada na pytania.
Ostatnio zmieniony 2010-05-03, 21:32 przez MaciejNowak, łącznie zmieniany 1 raz.

MaciejNowak

2010-05-03, 21:33

Może być też coś nie halo na listwie z wtryskami.
- droga zabawa?
i jeszcze pytanko - co jest nie tak z LPG II gen?
Ostatnio zmieniony 2010-05-03, 21:35 przez MaciejNowak, łącznie zmieniany 1 raz.

Wróć do „SAMOCHODY Z OGŁOSZEŃ”