Rejestracja na forum została wyłączona. Obecnie forum pełni rolę archiwum wiedzy zebranej na przestrzeni lat.
Awatar użytkownika
Moderator starwind
Moderator
Model Explorera: '96 3" lift 32"BFG MT
Kontakt: Google+

Re: dziwny ten świat

2010-05-29, 21:23

CHECK GAUGE oznacza po prostu sprawdź wskaźniki co oznacza że któryś ze wskaźników jest na "czerwonym" choćby rezerwa
w trybie awaryjnym skrzynia jeździ na wstecznym normalni a do przodu tylko na trójce
jeżeli jest w trybie awaryjnym to już coś nie teges niestety trzeba się liczyć z dużymi kosztami naprawy (3-4k zł)

97 rok oznacz pierwszy silnik SOHC trzeba go koniecznie posłuchać jak jest zimny czy jeszcze nie słychać rozrządu chyba że są na to jakieś kwity

auto nie ma gazu znaczy kontrolka check engine nie wróży nic dobrego

z autem trzeba koniecznie pojechać na diagnostykę i sczytać błędy z OBD a wtedy będzie wszystko wiadomo :)
Ostatnio zmieniony 2010-05-29, 21:28 przez starwind, łącznie zmieniany 1 raz.
Niech Moc Będzie z Nami :lol:
Adam

Konrad Wawa

2010-05-29, 21:33

ok dzięki za info, sprawa skrzyni wygląda tak, skrzynia chyba zmienia biegi, ja tego nie wyczuwałem, ale widziałem spadek na obrotomierzu przy zmianach biegów
Natomiast nie zauważyłem redukcji biegu, ja mu gaz do dechy a on nic tylko powoli do przodu.
Auto na wstecznym nie chce ruszać, wrzucasz wsteczny, a auto lekko się toczy do tyłu, kilka przygazówek i jakoś cofniesz..
Miga żólta kontrolka chyba OD i świeci się check engine, auto ma słabe kopyto ruszająć z D jeździłęm już jeepem cherokim i ruszał na D bez gazu i to po wybojach
Z tego co wyczytałem chyba skrzynia jest kaput

Awatar użytkownika
Moderator starwind
Moderator

2010-05-29, 21:57

jeżeli miga OD to na bank skrzynia jest do roboty prawdopodobnie się ślizga może tylko tarczki do wymiany ale na pewno trzeba ją zwalić i rozebrać czyli koszt co najmniej 2k zł i nie wiadomo co dalej nie wiadomo co z silnikiem czemu się świeci kontrolka na bank coś z elektroniką może komputer bez OBD nie sprawdzisz
Adam

Konrad Wawa

2010-05-29, 22:10

dzięki Starwind za pomoc mam jasność w temacie sprzedający wciska bajeczke o skrzyni z angola i trybie awaryjnym, ale coś mi tu nie grało
Pozdrawiam
Konrad

Awatar użytkownika
Moderator starwind
Moderator

2010-05-29, 22:12

bajer to fakt i na pewno duże koszty naprawy
Adam

Awatar użytkownika
Klubowicz Speedo
Klubowicz
Model Explorera: 2001 Sport Trac

2010-05-29, 22:18

sprzedający wciska bajeczke o skrzyni z angola i trybie awaryjnym
no a co ma zrobic, mial explorera, padla mu skrzynia, kupil "nowa" uzywke z angola co z przekladka pewnie stanowilo rownowartosc ceny sprawnego auta, dalej nie dzialalo to lzy mu pociekly, rece opadly i teraz chce odzyskac troche zetonow ;)
Pozdrawiam
Speedo

Obrazek

Konrad Wawa

2010-05-29, 22:20

Rozumiem, ale uczciwie mu mówiłem żeby opuścił na skrzynie i auto poszło, a on twierdzi, że auto jest lux, fakt zawiecha i buda ideał, silnik też pomijając check engine, ale skrzynia złom :roll:

Awatar użytkownika
kra
Kontakt: Strona WWW

2010-05-29, 22:24

Dodam jeszcze z własnego doświadczenia: gdy miga od lub się pali na stałe plus do tego jeszcze check engine to nie oznaczać to wcale musi mechanicznej usterki skrzyni. To może być sama elektronika od skrzyni/silnika.[/u]

Awatar użytkownika
bondek
Model Explorera: Ex'98 4,0 U2

2010-05-29, 23:03

Wiem że blachy to sprawa drugorzędna w naszych potworach, jednak zastanawiające jest, że taśma ozdobna pozostała jednie na drzwiach od strony kierowcy i tam ewidentnie widać różne odcienie lakieru. Więc widać, że samochód ma bogatszą przeszłość, niż tylko wymiana skrzyni
Zamiast koła zapasowego.. KOŁO BLUESA :)

Wróć do „SAMOCHODY Z OGŁOSZEŃ”