Rejestracja na forum została wyłączona. Obecnie forum pełni rolę archiwum wiedzy zebranej na przestrzeni lat.
cobrarogers

spalanie explorer 5.0lpg

2010-06-02, 11:40

Witam
jestem tu nowy a więc nie dokońca wiem czy we właściwym dziale pisze

Interesuje mnie rzeczywiste spalanie forda explorera 2 gem. 4.0 i 5.0 lpg
mój expo 5.0 spala 24 trasa - do 30 miasto i nie wiem czy to przez to że wyświetla się czek engine czy już ten typ tak ma
cobrarogers

Awatar użytkownika
Dawid
Kontakt: Strona WWW

Re: spalanie explorer 5.0lpg

2010-06-02, 11:45

Kolegi megabit13 spalał 16 gazu na trasie.Jestem naocznym świadkiem :shock:
Mój 4.0 spalał czy w mieście,czy na trasie od 20-25l gazu...zależy od nogi i konfiguracji auta (bagażniki,koła,sruty,druty)
smartpar.pl

Awatar użytkownika
Rad-T
Administrator
Model Explorera: SOHC 99, OHV Sport 92
Kontakt: Strona WWW Facebook

2010-06-02, 12:40

polecam temat:
http://www.explorerfanklub.org.pl/forum ... sc&start=0

15 stron spostrzeżeń...
Remont SOHC in progress... the end...
...Cars don't talk back they're just four wheeled friends now...

Awatar użytkownika
megabit13

2010-06-02, 13:00

Witam dokładnie zależy od nogi i od konfiguracji autka powiem tak podstawa jak pali ci się chek to autko jest w trybie serwisowym objawia się to inna praca skrzynie morze nie dokładnie wyczuwalna ale inaczej pracuje i autko jest dość zamulone zaczął bym od ustalenia od czego ci się pali tzn jakie błędy wywala i czy wywala błędy na gazie czy na Pb.

Napisz coś o swoim ex jakie opony jaki gaz morze jakieś foto.

Dodam ci ze np u mnie po przejściu na 31 cali oponki spalanie skoczyło o jakieś 1-2 litry ale jak zapodałem na dach kosz to już 3 litry było więcej.

Tez jak miałem mikser to autko jakoś tak niemrawo jechało na LPG solejki po zmianie na blosa i wymianie parownika to dostało ducha i lata tak jak trzeba ale nadal jak zapalał się chek to duch uciekał i trzeba pamiętać ze zwykłej instalacji nie wyreguluje się nigdy tak jak sekwencji pyzatym ex ma 4 sondy dwie przed katalizatorem i dwie za dlatego regulacja LPG to bardzo długi i żmudny proces ja swoja regulowałem cały dzionek tzn blosa podłączyłem się pod sondy i według niej regulowałem a i tak potrafił się zapalić chek bo np gaz był ciulowy i przez to autko przechodziło w tryb awaryjny i więcej paliło od tamtego momentu zapodałem sobie emulator obd i jest super wcześniej kombinowałem ze emulatorem sondy tzn z czterema ale nie sprawdziło się lepszy jest emulator obd.

A to sie rozpisałem ale jakby co to służę pomocą morze nie jestem mechanikiem ale bardziej pasjonata :-P
Z poważaniem
Łukasz Janicki

cobrarogers

2010-06-02, 14:04

Witam dokładnie zależy od nogi i od konfiguracji autka powiem tak podstawa jak pali ci się chek to autko jest w trybie serwisowym objawia się to inna praca skrzynie morze nie dokładnie wyczuwalna ale inaczej pracuje i autko jest dość zamulone zaczął bym od ustalenia od czego ci się pali tzn jakie błędy wywala i czy wywala błędy na gazie czy na Pb.

Napisz coś o swoim ex jakie opony jaki gaz morze jakieś foto.

Dodam ci ze np u mnie po przejściu na 31 cali oponki spalanie skoczyło o jakieś 1-2 litry ale jak zapodałem na dach kosz to już 3 litry było więcej.

Tez jak miałem mikser to autko jakoś tak niemrawo jechało na LPG solejki po zmianie na blosa i wymianie parownika to dostało ducha i lata tak jak trzeba ale nadal jak zapalał się chek to duch uciekał i trzeba pamiętać ze zwykłej instalacji nie wyreguluje się nigdy tak jak sekwencji pyzatym ex ma 4 sondy dwie przed katalizatorem i dwie za dlatego regulacja LPG to bardzo długi i żmudny proces ja swoja regulowałem cały dzionek tzn blosa podłączyłem się pod sondy i według niej regulowałem a i tak potrafił się zapalić chek bo np gaz był ciulowy i przez to autko przechodziło w tryb awaryjny i więcej paliło od tamtego momentu zapodałem sobie emulator obd i jest super wcześniej kombinowałem ze emulatorem sondy tzn z czterema ale nie sprawdziło się lepszy jest emulator obd.

A to sie rozpisałem ale jakby co to służę pomocą morze nie jestem mechanikiem ale bardziej pasjonata :-P
dzięki za pomoc
to już wiem co jemu dolega - gaz
kupiłem autko we wrześniu pięknie się sprawował miał kopa , w zimę przez rów przeleciałem i wpadłem w zaspę metrową też sobie poradził, ale od stycznia do ok. 20 lutego stał na dworzu i od tego czasu zaczeły się problemy, zaczeła świecić lampka czeck engine i zaczął strzelać gazem przy odpalaniu, tzn jak np; za pierwszym razem nie odpalił to jak się dodało gazu to strzelił, jak w miejscu po odpaleniu dodało się gazu to strzelił - niby nic dziwnego - polonezy też strzelają ale nie tak , jak strzela to rozwala obudowę filtra powietrza dosłownie już 4 razy była spawana , widocznie to coś z instalacją gazową no i to zależy od dnia raz ma kopa przy ruszaniu a na 2 dzień muła to jedna sprawa mam zwykłą instalację 2 gen. druga spawa to na benzynie jak stoii odpalony to ma wibracje - delikatnie się trzęsie - na gazie tego nie ma

mój smok to ford explorer lx- limited z 1998, full opcja stały napęd na 4*4 , 5.0 poj, bez orurowania i bagażnika na koło, kolor biały, nawet przy spokojnej jeździe spala jak smok poniżej 24 jeszcze nie zszedł na trasie a w wawie spala ok.30 l. oponki standardowe - szosowe
cobrarogers

Awatar użytkownika
megabit13

2010-06-02, 22:11

To początkowo z czytał bym błędy a potem świece, przewody i po wymianie z dwa dni na PB polatać jak nic ci nie wyskoczy to zabrać się trzeba było by za LPG pomyśl nad blosem to naprawdę fajna sprawa jak masz zwykły gaz tzn na mikserze. Strzelać możne tez jeśli masz uwalony czujnik położenia wałków ale to wyjdzie jak podepniesz się kompem.
Z poważaniem
Łukasz Janicki

LASTDRUMER

2010-07-02, 20:37

mam pytanie-czy jak mam w swoim ex sekwencje to potrzebny mi bylby taki emulator obd?tzn.zeby bylo lepiej,mniej palil...zwiekszyl moc itd. itp...
Ostatnio zmieniony 2010-07-02, 22:19 przez LASTDRUMER, łącznie zmieniany 2 razy.
są auta i jest EXPLORER.
potrzebujesz instrukcji,manuala lub schematu do explo pisz PW podam linki do plików

Awatar użytkownika
resetx
Model Explorera: EX II 1997 SOHC

2010-07-02, 20:40

obd2 to jest wtyczka do jakiegos interfejsu ktory tylko wyswietla informacje wiec chyba raczej nie zmieni sie spalanie etc. (chyba ze sie myle to niech mnie ktos poprawi)

Awatar użytkownika
Klubowicz RAFBOR
Klubowicz

2010-07-02, 21:04

obd2
To złącze diagnostyczne.
Pozdrawiam
Rafal
503 185 961 jak nie odbiorę to oddzwonię

Awatar użytkownika
Moderator starwind
Moderator
Model Explorera: '96 3" lift 32"BFG MT
Kontakt: Google+

2010-07-02, 22:12

dokładnie chodzi ci raczej o symulator sond lambda (bo nic innego się nie symuluje do gazu :) )
z tego co pamiętam megabit walczył z tymi sondami i chyba wygrał ale on miał blosa
Niech Moc Będzie z Nami :lol:
Adam

LASTDRUMER

2010-07-02, 22:15

kolega megabit napisal-wcześniej kombinowałem ze emulatorem sondy tzn z czterema ale nie sprawdziło się lepszy jest emulator obd.
juz poprawilem te 2 :oops:
są auta i jest EXPLORER.
potrzebujesz instrukcji,manuala lub schematu do explo pisz PW podam linki do plików

Awatar użytkownika
Moderator starwind
Moderator

2010-07-02, 22:24

fakt tak napisał :D
ale dalej myślę że to chodzi o emulator sond lambda może po prostu podłącza się go przez obd albo megabit się "przejęzyczył" lub użył "skrótu myślowego" :D

OBD to na pewno jest interfejs diagnostyczny
On-Board Diagnostics lub OBD w motoryzacji termin odnoszący się do zdolności samodiagnostyki pojazdów. Daje możliwość dostępu do danych dotyczących stanu poszczególnych układów pojazdu. Pozwala np. na odczytanie kodów błędów (DTC - diagnostic trouble codes) zapisanych w pamięci dotyczących silnika, immobilisera, itp.
Adam

LASTDRUMER

2010-07-02, 22:37

tu link do aukcji z allegro takiego ustrojstwa

http://allegro.pl/item1087169546_emulat ... szawa.html

wiec jednak sie nie myle 8-)
są auta i jest EXPLORER.

Awatar użytkownika
Moderator starwind
Moderator

2010-07-02, 22:40

czyli racje mamy obaj emuluje Lambdy przez OBD :D
Adam

LASTDRUMER

2010-07-02, 22:46

ok.to skoro juz zgoda ;-) chcialbym prosic o odpowiedz-przyda sie mi to przy sekwencji czy raczej nie?
Ostatnio zmieniony 2010-07-02, 22:47 przez LASTDRUMER, łącznie zmieniany 1 raz.
są auta i jest EXPLORER.

Wróć do „WARSZTAT”