Rejestracja na forum została wyłączona. Obecnie forum pełni rolę archiwum wiedzy zebranej na przestrzeni lat.
orion_3

Halogeny na zderzak

2010-06-25, 11:25

Witam,
nie będę się rozpisywał na temat jakości oświetlenia mojego ex II. Wszyscy wiedzą, że przydałoby się dodatkowe. Od dłuższego czasu kombinuje czy nie założyć takich okrągłych na zderzak przedni ale ... wszystkie posty w wyszukiwarce mówią: " nie mam kangura więc na razie nie założę". Te w zderzaku doświetlają razem z długimi a ja chciałbym podnieść efektywność na krótkich. Co jest nie tak z wywierceniem dziur w zderzaku i założeniem jak kiedyś w maluchach ? Wygląd? słaby zderzak ? passe ? Może ktoś ma w zderzaku i się podzieli fotami i opiniami ? W drugiej kolejności rzuciłbym dalekosiężne na belkę na dachu i tu znów pytanie wiercicie otwory w belce i już ? Sporo samochodów na forum ma oświetlenie na dachu ( myślałem o takich 4x razem z obrysówkami ze światłowodów lub dodatkowej żarówki żeby się nie przywalała policja) .

potrzebuję lepszego doświetlenia drogi więc z góry dziękuję za opinie i sugestie.

Awatar użytkownika
BigBoyKR

Re: Halogeny na zderzak

2010-06-25, 12:30

Bez fotek, ale kiedyś dołączę (ewentualnie szukaj fotek z wiesennego bazarau off-road land serwisu w Wieliczce). Mam w zderzaku od góry zamontowane dwa swiatła prostokatne wesema i załączane jako światła drogowe. Przewiercona normalnie wiertłem 8-ką lub 10-ką plastikowa nakładka zderzaka i sam zderzak. Dolną dokładkę zderzaka mam zdemontowaną bo przeszkadzała w terenie. swiatła mam podpięte do tej samej instalacji, do której były podpięte dalekosiężne w zderzaku (fabryczne). swiatła trzymają się dobrze i razem z drogowymi ładnie oświetlają drogę. Odpukać jeszcze ich nie zbiłem ;) co do wygladu - mi pasuje a zdanie innych mam w d..ie.
Na dachu normalnie wiercisz w belce (uwaga to aluminium i nie jest mega wytrzymałe. szczególnie przy dokręcaniu nakrętek na śruby świateł. Na górnej belce z przodu mam dwa takie same Wesemy jak na zderzaku. Na dniach bedę podpinał pod to instalację. Obecnie były zamontowane tylko po to, żeby sprawdzić czy mi ich nie zerwie na drodze i w terenie (spisały się dzielnie). Na drugiej belce mam jedno małe kwadratowe oświetlające miejsce za autem.
zgrzeszyłem... nie mam już Ex...

Awatar użytkownika
Adrian
Model Explorera: Ex 2002 4.6 V8; 2012 Camaro 45th 6.2

2010-06-26, 07:02

Tak wyglądają największe prostokątne wesemy na zderzaku montaż jest bezproblemowy, szczególnie do zderzaka z przed 99' - od 99' ta część jest tylko plastikowa. Zdjęcie robione, żeby pokazać wysokość trawy na mojej działce, innego na szybko nie znalazłem :-P
Załączniki
DSC00962.JPG
DSC00962.JPG (59.31 KiB) Przejrzano 4243 razy
Był Ex2 97', Ex2 95' i ex2 99'. Jest ex 3 02'

Awatar użytkownika
Moderator starwind
Moderator
Model Explorera: '96 3" lift 32"BFG MT
Kontakt: Google+

2010-06-26, 08:23

znaczy Adrian musisz zainwestować w kosiarkę :D
Niech Moc Będzie z Nami :lol:
Adam

Awatar użytkownika
BigBoyKR

2010-06-26, 08:40

Apropo zdjęcia: - mam dokładnie te same Wesemy tylko chyba ciutkę blizej siebie zamontowane.
Co do zderzaka to fakt <99 pod pladtikową nakładką jeststalowy zderzak. Wierci się wiertłem do metalu aż miło... uwaga, żeby sobie wiertarką nie uszkodzić chromowanego grilla... jak ja ;)

Awatar użytkownika
Moderator starwind
Moderator
Model Explorera: '96 3" lift 32"BFG MT
Kontakt: Google+

2010-06-26, 09:13

ja miałem takie same na rurach ale się "zużyły" :/
Niech Moc Będzie z Nami :lol:
Adam

orion_3

2010-06-26, 10:11

I o to mi chodziło :) Dobry opis BigBoyKR + zdjecie3 Adriana ;). Podepnę je sobie pod długie oryginalna wiązka a te w zderzaku z dodatkowym wyłącznikiem jak halogeny przeciwmgielne. Dzięki koledzy.

Awatar użytkownika
Adrian

2010-06-26, 10:23

Kosiarka jest nawet skosiłem do okoła bo ogrodzenie będzie niebawem. :-)

Co do rozstawu halogenów bardziej według przepisów jest bliżej krawędzi auta.

orion_3

2010-06-26, 10:34

Kosiarka jest nawet skosiłem do okoła bo ogrodzenie będzie niebawem. :-)

Co do rozstawu halogenów bardziej według przepisów jest bliżej krawędzi auta.
A powiedzcie mi , te halogeny maja miejsce na dwie żarówki. Rozumiem, że ta druga to postojówka? Jeśli mówimy o tych: http://sklep.wesem.pl/4/6610/Halogeny_s ... e_typu_HP5

Awatar użytkownika
Klubowicz RAFBOR
Klubowicz

2010-06-26, 12:53

orion_3, te z podwójnymi żarówkami służą jednocześnie jako obrysówka. Wtedy niebiescy nie czepiaja się że nie mają osłon. Jak bys nie miał tej żaróweczki to musiałbyś je zasłaniać osłoną. Aha i jak planujesz zamontowac więcej niz dwa dodatkowe, to musisisz mieć oddzielny włącznik. pod światła przeciwmgielne w fabryczna instalację możesz tylko dwa podpiąć. Tak coś mi się kojarzy, że tak przepisy chyba mówią.
Pozdrawiam
Rafal
503 185 961 jak nie odbiorę to oddzwonię

orion_3

2010-06-26, 12:59

orion_3, te z podwójnymi żarówkami służą jednocześnie jako obrysówka. Wtedy niebiescy nie czepiaja się że nie mają osłon. Jak bys nie miał tej żaróweczki to musiałbyś je zasłaniać osłoną. Aha i jak planujesz zamontowac więcej niz dwa dodatkowe, to musisisz mieć oddzielny włącznik. pod światła przeciwmgielne w fabryczna instalację możesz tylko dwa podpiąć. Tak coś mi się kojarzy, że tak przepisy chyba mówią.
Rafał, ja mam w zamyśle zamontowanie dodatkowych długich podłączonych oryginalna instalacją. Te w zderzaku ( aktualnie świecące razem z długimi ) podpiąłbym jako normalne halogeny przeciwmgielne działające wyłącznie z krótkimi / pozycyjnymi na oddzielny wyłączniku czyli zgodnie z przepisami. Wracając do Twojego posta to o to właśnie pytałem. Podepnę te dodatkowe żarówki do pozycyjnych i będą jak obrysówki. Teraz będzie oki ?

Awatar użytkownika
Klubowicz RAFBOR
Klubowicz

2010-06-26, 13:03

Dokładnie, ja mam te same co pokazałeś i jestem zadowolony, z tym że ja mam podpięte pod pozycyjne + halogeny.
Myślę żeby kiedyś na dach dorzucić jeszcze 4 szt i też takie będę kupował.
Pozdrawiam
Rafal
503 185 961 jak nie odbiorę to oddzwonię

orion_3

2010-06-26, 13:12

Dokładnie, ja mam te same co pokazałeś i jestem zadowolony, z tym że ja mam podpięte pod pozycyjne + halogeny.
Myślę żeby kiedyś na dach dorzucić jeszcze 4 szt i też takie będę kupował.
jesteś wielki :). Już wiem co mam robić :P

Awatar użytkownika
BigBoyKR

2010-06-26, 13:57

to u mnie jest tak:
w zderzaku miałem światła drogowe (ex w wersji europejskiej) - wyleciały bo i tak się potłukły ;) odciąłem wiązkę, przedłuzyłem i podpiąłem do Wesemów w zderzaku.Teraz włączając długie włączaja się też Wesemy (co do odległości od boków to się zgadzam, ja jednak nie chciałem, żeby zasłaniały jakkolwiek światła mijania. Diagności i Policja akceptuję). Dodatkowo do wesemów poszły światła postojowe białe (+ wzięty od żarówek w światłach głównych a - ten sam co w drogowych). W światłach głównych zamiast białych świateł postojowych są pomarańczowe i robią za obrysówki.
Teraz światła na dachu: u mnie będą tam: obrysowe (bo mi się nie chce zdejmować osłon) plus dalekosiężne włączane osobnym przyciskiem (na przekaźniku tak, żeby się automatycznie wyłączyły po wyłaczeniu pozycyjnych). Tylne światło na belce włączane osobno na takim samym przekaźniku. Uff... jakby co to pytaj :)

Awatar użytkownika
Adrian

2010-06-27, 00:22

to u mnie jest tak:
w zderzaku miałem światła drogowe (ex w wersji europejskiej) - wyleciały bo i tak się potłukły ;) odciąłem wiązkę, przedłuzyłem i podpiąłem do Wesemów w zderzaku.Teraz włączając długie włączaja się też Wesemy (co do odległości od boków to się zgadzam, ja jednak nie chciałem, żeby zasłaniały jakkolwiek światła mijania. Diagności i Policja akceptuję). Dodatkowo do wesemów poszły światła postojowe białe (+ wzięty od żarówek w światłach głównych a - ten sam co w drogowych). W światłach głównych zamiast białych świateł postojowych są pomarańczowe i robią za obrysówki.
Teraz światła na dachu: u mnie będą tam: obrysowe (bo mi się nie chce zdejmować osłon) plus dalekosiężne włączane osobnym przyciskiem (na przekaźniku tak, żeby się automatycznie wyłączyły po wyłaczeniu pozycyjnych). Tylne światło na belce włączane osobno na takim samym przekaźniku. Uff... jakby co to pytaj :)
Ja w swojej pierwszej 2ce, też przepiąłem kabelki tylko mi jakoś starczyły :-P, w tym zamontowałem na zderzaku przeciwmgłowe, bo te okrągłe, dalekosiężne, oryginalne w zderzaku dają radę, przyznam, że te przeciwmgłowe dużo bardziej przydatne niż dalekosiężne wiem co mówię mam porównanie...

Wróć do „WARSZTAT”