Witam dokładnie zależy od nogi i od konfiguracji autka powiem tak podstawa jak pali ci się chek to autko jest w trybie serwisowym objawia się to inna praca skrzynie morze nie dokładnie wyczuwalna ale inaczej pracuje i autko jest dość zamulone zaczął bym od ustalenia od czego ci się pali tzn jakie błędy wywala i czy wywala błędy na gazie czy na Pb.
Napisz coś o swoim ex jakie opony jaki gaz morze jakieś foto.
Dodam ci ze np u mnie po przejściu na 31 cali oponki spalanie skoczyło o jakieś 1-2 litry ale jak zapodałem na dach kosz to już 3 litry było więcej.
Tez jak miałem mikser to autko jakoś tak niemrawo jechało na LPG solejki po zmianie na blosa i wymianie parownika to dostało ducha i lata tak jak trzeba ale nadal jak zapalał się chek to duch uciekał i trzeba pamiętać ze zwykłej instalacji nie wyreguluje się nigdy tak jak sekwencji pyzatym ex ma 4 sondy dwie przed katalizatorem i dwie za dlatego regulacja LPG to bardzo długi i żmudny proces ja swoja regulowałem cały dzionek tzn blosa podłączyłem się pod sondy i według niej regulowałem a i tak potrafił się zapalić chek bo np gaz był ciulowy i przez to autko przechodziło w tryb awaryjny i więcej paliło od tamtego momentu zapodałem sobie emulator obd i jest super wcześniej kombinowałem ze emulatorem sondy tzn z czterema ale nie sprawdziło się lepszy jest emulator obd.
A to sie rozpisałem ale jakby co to służę pomocą morze nie jestem mechanikiem ale bardziej pasjonata

dzięki za pomoc
to już wiem co jemu dolega - gaz
kupiłem autko we wrześniu pięknie się sprawował miał kopa , w zimę przez rów przeleciałem i wpadłem w zaspę metrową też sobie poradził, ale od stycznia do ok. 20 lutego stał na dworzu i od tego czasu zaczeły się problemy, zaczeła świecić lampka czeck engine i zaczął strzelać gazem przy odpalaniu, tzn jak np; za pierwszym razem nie odpalił to jak się dodało gazu to strzelił, jak w miejscu po odpaleniu dodało się gazu to strzelił - niby nic dziwnego - polonezy też strzelają ale nie tak , jak strzela to rozwala obudowę filtra powietrza dosłownie już 4 razy była spawana , widocznie to coś z instalacją gazową no i to zależy od dnia raz ma kopa przy ruszaniu a na 2 dzień muła to jedna sprawa mam zwykłą instalację 2 gen. druga spawa to na benzynie jak stoii odpalony to ma wibracje - delikatnie się trzęsie - na gazie tego nie ma
mój smok to ford explorer lx- limited z 1998, full opcja stały napęd na 4*4 , 5.0 poj, bez orurowania i bagażnika na koło, kolor biały, nawet przy spokojnej jeździe spala jak smok poniżej 24 jeszcze nie zszedł na trasie a w wawie spala ok.30 l. oponki standardowe - szosowe