Rejestracja na forum została wyłączona. Obecnie forum pełni rolę archiwum wiedzy zebranej na przestrzeni lat.

webasto

Moderatorzy: starwind, resetx, Hubi

nemrod

Re: webasto

2007-11-16, 12:46

to znaczy natychmiastowe przelaczenie na gaz!!!
hehe ale ja moge na gazie odpalać! :D
swoją drogą pozyteczna funkcja.
:D

manius

2007-11-16, 13:01

95% może :-P

ale na zimnym niezdrowo :-/

Awatar użytkownika
Boni

2007-11-16, 13:23

i tak solidnie zrobić elektrykę, żeby nie pierdyknęła od wilgoci itp, bo to jednak 220V, nie bez powodu w pojazdach nie wolno używać >80...
Niby tak ale w domu napewno masz różnicówkę więc...
Czy można w jakiś sposób wymusić obieg wody w ukladzie? czy pompa wody nie będzie wadzić?
No ale kiedyś możesz podjechać gdzieś, gdzie różnicówki nie będzie, ktoś się złapie za klamkę, i prąd go położy, bo samochód bardzo trudno solidnie uziemić, nieprawdaż ;)
Do wymuszania obiegu są w zawodowych webastach pompki, ale w grzałkach już nie. Wystarczy założyć grzałę nisko, najlepiej jak manius pisał, w blok, albo na mały obieg (żeby termostat nie bruździł, bo widziałem już założone na dół chłodnicy... i zdziwienie, że kijowo działa ;) ) i tyle, konwekcyjnie ciepło idzie do góry, a pompy nie są aż tak szczelne, żeby zablokowały obieg, to są obiegówki a nie głębinówki :D

nemrod

2007-11-16, 14:17

ktoś się złapie za klamkę
... po co łapał?
Łapki swedziały :D
Przyjdzie oprócz szpadla jeszcze wapno wozić :D
Wystarczy założyć grzałę nisko, najlepiej jak manius pisał, w blok, albo na mały obieg (żeby termostat nie bruździł,
Tylko gdzie w blok, i gdzie termostat zamocować?

manius

2007-11-16, 15:31

Tylko gdzie w blok, i gdzie termostat zamocować?

hehe
nemrod okularów zapomniałeś? :evil:

toć napisałem wcześniej ze w bloku (na bocznej ściance) sa tzw. zaślepki mrozowe
i zapodałem nawet instrukcje w pdf. jak w Explorerze zamontować :lol:

Awatar użytkownika
BliG
Kontakt: Strona WWW

2007-11-16, 18:56

No ale kiedyś możesz podjechać gdzieś, gdzie różnicówki nie będzie, ktoś się złapie za klamkę, i prąd go położy, bo samochód bardzo trudno solidnie uziemić, nieprawdaż ;)
Hmmm....to moze warto cos takiego zalozyc i celowo podalaczac do 'nie roznicowki'... :scratch: :027:
Wiecej razy by sie zaden maniak cudzej wlasnosci nie zlapal obcego auta, jak sie mu radio, albo wklady lusterek spodobaja... :evil: tylko jeszcze lusterka metalowe by sie przydaly... i felgi stalowe... :evil:
Pozdrawiam,
Adrian

Awatar użytkownika
Boni

2007-11-16, 20:06

Fajnie by było (BTW wczoraj żona na moment przyblokowała pasy dla pieszych, no inaczej nie da się wyjechać z tego miejsca, i jakiś przechodzień-#$!&!$#&# uderzył jej w szybę tylną, dobrze że nie wybił, tylko przestraszył). Ale pomijając trudności techniczne (bo jak się wyższe napięcie zamknie się przez elektronikę samochodu to kosztuje słono) przy takich patentach, nawet w wersji prawie-bezpiecznej (podłączamy nie 230V tylko atestowany szoker obronny do karoserii), to po pierwszej akcji może być prokurator, sąd, i wyrok za przekroczenie obrony koniecznej.

Awatar użytkownika
BliG
Kontakt: Strona WWW

2007-11-16, 22:25

Lepiej nawet nie mowic..... :-x
Czasami to naprawde jestem za takim prawem jak maja w krajach arabiskich (np. w Zjednoczonych Emiratach Arabskich, gdzie goscilem przez ostatnie i poprzednie wakacje) - nie pier**la sie, tylko za kazda kradziez ucinaja reke... i dzieki temu mozesz na plazy zostawic sobie telefon, portfel, klucze na reczniku i isc spokojnie do morza/basenu nie martwiac sie, ze jak wrocisz to tego juz nie znajdziesz... :roll:
nikt nie pokusi sie na glupi telefon czy niewielkie pieniadze w obawie przed utrata konczyny :evil:
a juz na pewno nie pokusi sie o radio, kolpaki, czy wklady do lusterek :threat:
Pozdrawiam,
Adrian

sarelka

2007-11-16, 22:34

[quote="Boni
Mokre ogrzewa płyn w silniku i obiegach, suche ogrzewa powietrze w kabinie, są też mieszane, kompletne, ale to chyba raczej ciężarówki i autobusy.

I tak jak pokazujecie te instrukcje i nie działające komputerki ;) to właśne przyczyny, dla której nie chcę mieć bomby zapalającej w samochodzie, bo czym niby jest piecyk benzynowy odpalany bez nadzoru człowieka za to ze sznwankującym sterowaniem... Bo jak "rurkowanie" czy sterowanie webasta się popitoli, to bardzo łatwo może się coś stać. Dlatego zużytymi używkami się nie podniecam, a na nówki czy prawie nówki trzeba za dużo kasy, i są tańsze, prostsze, i BEZPIECZNIEJSZE rozwiązania.[/quote]

Święta racja ponad to gdzie tu urok przemarzniętej pupy ogrzanej potem podaczas jazdy w explo :lol:

Awatar użytkownika
Hubi
Model Explorera: EX I 1994 hotwheels

2007-11-27, 14:45

tak w temacie ogrzewania - właśnie trafiłem na allegro

http://allegro.pl/item275320084_grzalka ... ojowe.html
w EXI nie ma rzeczy trudnych - czasem tylko są czasochłonne :chillout: 517015460

Awatar użytkownika
Rad-T
Administrator
Model Explorera: SOHC 99, OHV Sport 92
Kontakt: Strona WWW Facebook

2007-11-28, 11:42

troszke sie za porzadki wzialem - przerzucilem czesc postow odnosnie bagaznika do nowego tematu:

http://www.explorerclubpolska.com/forum ... .php?t=656
Remont SOHC in progress... the end...
...Cars don't talk back they're just four wheeled friends now...

Awatar użytkownika
bondek
Model Explorera: Ex'98 4,0 U2

2007-11-28, 14:05

Wiem, że są systemy ogrzewania gdzie grzejnik jest zamontowany w misce olejowej. To by rozwiązało problem pozostania dolnej części bloku w stanie bliskim zamarznięcia mimo doprowadzenia wody w wezach do wrzenia.

Może dałoby rade wkręcić taki grzejnik w miejsce korka spustowego?
Zamiast koła zapasowego.. KOŁO BLUESA :)

Mikado

2007-11-28, 20:44

można tam wkręcić grzałkę tylko nie uzyskasz obiegu oleju, bo musialaby pracować jakaś pompka...
lepiej grzać płyn chłodzący w bloku i im niżej tym lepiej :)
nie zmienia to faktu (o czym producenci milczą), że silnikowi to niewiele pomaga, bo olej będzie prawie zimny (choć jak mawiają niektórzy PRAWIE robi dużą róznicę :-D )

Awatar użytkownika
sylwia

2008-01-08, 08:41

Temat zaczął się od mojego webasto, więc wreszcie się wypowiem :-P
Teraz rano jest mega zimno, a aku mamy taki sobie (stary i nie sprawdzony, bo trzeba by odkręcić klemy). Nastawiamy na 15-20 min przed przewidywanym wyjściem (zależy od prognozy pogody), rano w autku jest cieplutko i liczę na to że oszczędzam silnik).
Mamy webasto tradycyjne, podłączone do głównego zbiornika paliwa.
Jedyny minus, że mieszkamy w bloku i nie mamy garażu i kiedyś ktoś może się zainteresować że auto "szumi" a w środku nikogo.
Poza tym kupiliśmy już z założonym, jakbyśmy mieli sami zakładać to np wolałabym lepsze kółka :D

Awatar użytkownika
jash

2008-01-10, 12:27

Mój akurat teraz w garażu zimuje, ale jednak wolałbym webasto. Tym bardziej, że kółka masz OK. Sylwia, a tego webasto Twojego nie można by na pilota odpalać? Przecież ma chyba taką funkcję.
Pozdrawiam
Jash

Wróć do „WARSZTAT”