Rejestracja na forum została wyłączona. Obecnie forum pełni rolę archiwum wiedzy zebranej na przestrzeni lat.

Pompa

Moderatorzy: starwind, resetx, Hubi

budlar

Pompa

2010-07-03, 11:50

Witam mam taki problemik:(
Otóż od wczoraj padłą mi chyba pompa paliwa.
Wcześniej nie za każdym razem pompowała (w skrajnych przypadkach odpalałem na gazie), a od wczoraj na paliwie nie chce odpalić. Ostatnio mojej żonie brakło benzyny i chyba się zatarła. Ale ogólnie objawy są następujące:
- Czasami zapala, czasami nie
-Jak zapala, to są bardzo niskei obroty nawet po wciśnięciu gazu na maxa
-Po przełączeniu w czasie jazdy z LPG na Pb zaczynają spadać obroty i jadę na około 1000-1500 po przejechaniu około 100-150 metrów to się normuje i jedzie już normalnie, ale znów po jakiś 200-300 metrach spadają obroty
-Jeśli to pompa to doradźcie jak ją wymienić bo nawet nie wiem gdzie ona się znajduje :-P

Czy jest możliwy zapchay filtr paliwa i też gdzie go mogę znaleźć?
Z góry dzięki
Ostatnio zmieniony 2010-07-03, 11:59 przez budlar, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Rad-T
Administrator
Model Explorera: SOHC 99, OHV Sport 92
Kontakt: Strona WWW Facebook

Re: Pompa

2010-07-03, 12:00

Będę upierdliwy ale wpadnij do działu powitań - miło będzie...

poza tym polecam też szukaj - o pompie paliwa sporo jest tematów.

Pompa jest w zbiorniku paliwa - w module zatapialnym, żeby ją wymienić trzeba zwalić osłonę baku, potem sam bak (odłączając wcześniej przewody paliwowe, zasilanie pompy, odpowietrzenie zbiornika i ewentualnie przewody od wlewu paliwa. 4 śruby od osłony, 3 śruby od baku, bak trzyma się z przodu na 2 śrubach, z tyłu na obejmie przykręconej jedną śrubą, obejma z drugiej strony trzyma się na zaczepie na ramie (literka T wsunięta w nacięcie w ramie).

Czy słychać pompę jak przekręcasz kluczyk do pozycji przed zapłonem (zapalanie kontrolek) - powinno być słychać jak robi krótkie bzzz wyrównując ciśnienie na listwie.
Remont SOHC in progress... the end...
...Cars don't talk back they're just four wheeled friends now...

budlar

2010-07-03, 12:53

Pompkę raz słychać raz nie ale do tego przy odpalaniu na Pb jak odpala, to przed tym strzela.

Awatar użytkownika
BigBoyKR

2010-07-04, 10:10

To ja tylko powiem, że miałem IDENTYCZNE objawy i pompa okazała się sprawna. Zgniły natomiast przewody zasilające pompę (od kostki do samj pompy).
zgrzeszyłem... nie mam już Ex...

Wróć do „WARSZTAT”