Rejestracja na forum została wyłączona. Obecnie forum pełni rolę archiwum wiedzy zebranej na przestrzeni lat.
Awatar użytkownika
Boni

Re: Automat jak zimny nie zmienia biegów

2007-11-28, 15:07

To są stałe dylematy połowy userów forum, bo połowa ma coś tam na rzeczy ze skrzyniami ;) ba, nawet dylematy większości właścicieli starszych automatów w PL (w sensie - gdzie te 4-6tys za remont robi znaczącą część ceny wozu, a nie 5% ;) ). I nic mądrego nie da się chyba podpowiedzieć, np. ja rozbiorę se skrzynię sam, nawet jak ją spieprzę to sam sobie i 3x taniej, ale to chyba nie jest dobra rada dla każdego... :D

kszesz

2007-11-28, 19:48

bo przy wymianie oleum i tak musisz wymienić filtr,
a do tego trza miskę ściągnąć :-P
Wiem czytałem wcześniej. Ale...Czy aby na pewno za każdym razem wymiana filtra ?
Trochę tutaj prowokuję dyskusję :mrgreen:
Bo załóżmy: zwalamy miskę, zmieniamy filtr spływa nam te 4-5 litrów oleju.
Robimy dolewkę i mamy tzw. wymianę częściową.
Pojeździmy trochę olej się wymiesza ze starym i wtedy zlewamy znowu te 4-5 litrów (przez korek jak go mamy- czysta robota :-) ).
Po takim zabiegu mamy prawie wymianę dynamiczną.
Zakładając, że większość tak jak ja nie ma garażu, możliwości i chęci na wymianę dynamiczną to chyba lepszy sposób niż udanie się do warsztatu, gdzie i tak zrobią wymianę częściową.

Awatar użytkownika
fotomysz
Kontakt: Strona WWW

2007-11-28, 22:35

Czy jednak jest w tym jakiś sens. Wydam taką kasę, mając świadomość że może była to jakaś pierdoła. Ryzykuję, trochę pojeżdżę i zobaczę. Najgorsze zawsze jak wyjdzie jakaś pierdoła. Jak samemu nie znasz się na tym, to mechanicy zedrą z ciebie po trochu.
jak masz dobrego i zaufanego mechanika to można się bawić i patrzeć czy to pierdoła czy nie. jak się okaże że to grubsza robota to koszta wzrosną. Ja osobiście jestem zdania, że jak już otwierać to robić kompleksowo (za pół roku może się okazać ,że coś dalej szwankuje). Jedna robota, a tak kilka razy wyciągać skrzynie i ją otwierać ? hm Ja bym się chyba zdecydował na tą regenerowaną i po kłopocie. Gwarancję dają raczej tylko jak będziesz robił wymianę u nich lub warsztacie im znanym oraz jak wykonasz u nich pierwszy przegląd skrzyni i wyminę oleum. Przynajmniej taki mieli system ci z wrocka.

jak coś jutro jadę do Częstochowy to podjadę do tych amerykanów i może cosik sie dowiem.

;-)
Explorer '99 4.0L V6 + LPG, zawiecha +2" up .......... na razie :P
SHREK '09 4.0 V6 OHV :D
Stworzyłem POTWORA ;P
Miał być jeszce Sport ale się nie udalo :P więc jest SHREK

Awatar użytkownika
Boni

2007-11-29, 07:28

Pojeździmy trochę olej się wymiesza ze starym i wtedy zlewamy znowu te 4-5 litrów (przez korek jak go mamy- czysta robota :-) ).
Po takim zabiegu mamy prawie wymianę dynamiczną.
Zakładając, że większość tak jak ja nie ma garażu, możliwości i chęci na wymianę dynamiczną to chyba lepszy sposób niż udanie się do warsztatu, gdzie i tak zrobią wymianę częściową.
No trochę lepszy, ale dla zabaw w mieszanie obowiązuje prawo średnich dla roztworów, na chemii w podstawówce uczyli ;) że po drugiej wymianie 5l w 10l automacie będziesz miał 1/4 starego oleju, po trzeciej 1/8, po czwartej 1/16, itd. A przy dobrze robionej dynamicznej, to jednak od razu masz praktycznie czysty olej, powiedzmy ze na pewno na poziomie <1/10 starego, więc nie wiem czy się opłaca (powiedzmy dodatkowe 10l oleju na 2 dodatkowe częściowe wymiany, czy raz a dynamicznie) no i nie każdy ma korek ;)

Awatar użytkownika
ŁYSY

2007-11-29, 13:34

Dzięki Fotomysz. Jeśli będziesz pod Częstochową, to zapytaj. Ja dokładnych namiarów nie mam. Kiedyś przewinęli mi się na Allegro. Wszelkie dokładniejsze informacje co do kwot, serwisu są wskazane. Jeśli teraz nie będę nic robił, to przyda się to na przyszłość także i innym.

Awatar użytkownika
fotomysz
Kontakt: Strona WWW

2007-11-30, 19:21

niestety ale miałem 1 godzinny poślizg i nie mogłem się zatrzymać :-( , ale w przyszłym tygodniu też będę jechać to się postaram :)
Explorer '99 4.0L V6 + LPG, zawiecha +2" up .......... na razie :P
SHREK '09 4.0 V6 OHV :D
Stworzyłem POTWORA ;P
Miał być jeszce Sport ale się nie udalo :P więc jest SHREK

Wróć do „SKRZYNIE AUTOMATYCZNE ASB”