Rejestracja na forum została wyłączona. Obecnie forum pełni rolę archiwum wiedzy zebranej na przestrzeni lat.
Awatar użytkownika
miodzio

Asystent parkowania

2010-07-09, 11:50

Kilka razy już pisałem, że trzy miesiące temu po myciu asystent parkowania zamilkł. W tym czasie włączył sie kilka razy, ale ogólnie dalej milczy.

Jeden mechanik poddał się walkowerem, drugi walczył trzy dni, nie wziął grosza i szczerze się usmiechnał, ze on nie ma pojęcia co. Szczerze usmiechać się będą na pewno goście z ASO, ale tej drogiej satysfakcji im dać nie chcę.

Skoro stało sie to przy myciu (jedynym poki co), pomyslalem - zrób to sam, zwłaszcza, ze czujki nie wygladaja na padniete, bo kilka razy się włączyły.

Pytanie: czy wiece jak sie dostać do wewnątrz zderzaka. W trójce jest taka plastikowa nakładka na nim przy klapie bagażnika zaczepiona na plastikowych kołkach. Wygląda to tak jakby pod nią był zderzak i być może jakiś otwór serwisowy, z tym, że po zdjeciu kołków plastik ani drgnie. Generlanie, chodzi mi o dwie rzeczy, czy ktos coś takiego miał i ew. czy tam grzebał, a dwa jak się dostać do samych czujek i ew. wiazki i centralki, która podobno jest z tyłu od strony pasazera.

Bede wdzieczny za pomoc.
Poprzednio: Explorer XLT 2003 r.
Obecnie: Explorer XLT 2016 r.

Awatar użytkownika
megabit13
Kontakt: Strona WWW

Re: Asystent parkowania

2010-07-09, 13:20

A napisz czy wo gule cokolwiek się pokazuje piszczy jak dajesz na R. Bo jeśli nie to raczej nie kwestia czujek ale szybciej zasilania bądź impulsu załanczającego cały system i jeśli jest martwy tzn nie daje oznak żadnych to zaczął bym od sprawdzenia napięcia czy dochodzi do centralki a potem jeśli takowe będzie czy dostaje informacje ze ma się załonczyc ale za to będzie odpowiadała dźwignia zmiany biegów
Z poważaniem
Łukasz Janicki

Awatar użytkownika
Moderator starwind
Moderator
Model Explorera: '96 3" lift 32"BFG MT
Kontakt: Google+

2010-07-09, 13:21

trójki to w serwisie nie tkną nawet za kupę szmalu :(
niestety przyjdzie ci grzebać samemu :)
Niech Moc Będzie z Nami :lol:
Adam

Awatar użytkownika
miodzio

2010-07-09, 13:25

Więc to jest tak:

Działało.
Umył samochód pierwszy raz od kupna i przestało działać (nie jestem pewien na 100% ale tego dnia przestało)
Od tamtej pory nie działa, z tym, że trzy razy ostatnio nagle się dało włączyć.

Objawy nie działania są takie:

1. Jest przycisk wyłączenia czujników na tablicy.
2. Przy pozycji P, nie swieci sie, przy przełączeniu na R zaswieca się sygnalizujac wyłączenie czujnika, przyciskanie powoduje, że na ulamek sekundy OFF sie wylacza ale zaraz powraca do wyłączenia.
3. Jesli w czasie przełaczania z biegu innego niz R na R jest cos z tylu, czujniki pisną na moment przed wyłączeniem.
4. Trzy razy zdarzylo się, że zaczeły działać idealnie, bez zarzutu, ale po wyłączeniu silnika znowu bylo to samo.

Zakładam więc, że buzer jest ok, czujniki też skoro działały. Podejrzewam jakieś styki przy czujnikach, tylko, że nie wiem jak się do nich dostać, a demontaż zderzaka nie wchodzi w grę. Nie moge nic znalezc na temat tej instalacji na stronach zagranicznych, poza tym, że problem ten jest chyba dość czesty.

Ostatnio mialem niedzialajacy ABS, spowodowany zabrudzeniem stykow. Tutaj tez to poderzewam.

Bezpiecznik w kabinie OK, chyba, ze sa jakies inne, ktore posrednio odpowiadaja za ten uklad.

Awatar użytkownika
miodzio

2010-07-09, 13:34

Nie wiem jak dziala uklad podawania informacji o zalaczeniu ze skrzyni czy lewarka, ale na logike to chyba nie to, bo:

- uklad dziala tylko przy R,
- przy innych biegach nie dziala oczywiscie, ale nie wyswietla tez na wylaczniku OFF (bo czujnik jest wlaczony, tylko nieaktywny na biegu i to ten sygnal "aktywnosci" musi byc skorelowany z lewarkiem biegow)
- mozna czujnik wylaczyc poprzez OFF na kazdym biegu, z tym, ze efekt daje to tylko na biegu R.

Jesli przestawiam dzwignie na P i mam wylaczone OFF (czyli czujnik w gotowosci) a po wlaczeniu R, zostaje wymuszone OFF, to znaczy, ze cos podaje sygnal, zeby wylaczyc czujnik, a nie ze w ogole on nie jest gotowy do pracy. Standardowo wiec dzwignia nie podaje sygnalu, ze cos ma sie zalaczyc, bo czujnik jest wlaczono (pozycja "nie-OFF") tylko nie jest aktywny.

Gdyby to bylo cos od skrzyni/lewarka, to nie powinno sie zalaczac OFF, tylko czujka mimo R nie powinna działac (nie ma sygnalu "aktywnosci" ze skrzyni).

Awatar użytkownika
Klubowicz Speedo
Klubowicz
Model Explorera: 2001 Sport Trac

2010-07-10, 15:34

jak coś ustalisz to napisz tutaj, bo ja mam taki sam problem tyle że w Windstarze, działało działało i się skończyło, wrzucam R, robi "pik" i zapala się "off"

właśnie spod niego się wykulałem, moduł podaje na czujniki + i - niestety nie wiem jaki ma sygnał wracać z czujników do modułu i nie mogę sprawdzić który szwankuje, poza tym do tych zewnętrznych nie mam dostępu bez zrywania zderzaka więc jeśli nie będzie potwierdzenia diagnozy że to na pewno któryś czujnik to szkoda rozbrajać pół auta...
Pozdrawiam
Speedo

Obrazek

Awatar użytkownika
miodzio

2010-07-10, 21:54

Cały dzień spędziłem pod autem, w kanale, na aucie i w aucie. Nic. U mnie nie ma dostępu do czujników, albo ja nie znam magicznego triku. Pod samochodem nic nie ma, jest tylko z lewej strony zderzaka dziura przez którą przechodzą dwie wiązki kabli i duży konektor. Większa to zasilanie do haka przyczepy, mniejszy wygląda na czujniki. Spod auta nie da się tego rozpiąć, nie ma jak wyciągnąć wiązki. Wymontowanie listwy z czujkami w zderzaku raczej nie wchodzi w grę, niby odchodzi, ale wyłamują się klipsy mocujące. Udało mi się tak dojść do jednego skrajnego czujnika. Nawet gdyby całą listwę w zderzaku zdjąć nic to nie da. Czujniki mają kształt "litery L" a otwór jest okrągły. Wypiąć można, nie widzę możliwości wpięcia.

Z góry od pokrywki zderzaka przy klepie nie ma dojścia bez zdjęcia zderzaka, od dołu też nie bo jest wypełnienie.

Centralka jest gdzieś, lecz nie wiadomo gdzie. Na amerykańskich stronach autochtoni mówią, że z lewej strony (od strony pasażera) w bagażniku pod plastikiem. Świetnie, ale nie da się plastiku zdemontować, chyba że Explorer jest w wersji transformers.

Zakładam jednak, że to nie centralka, bo czujniki kilka razy zadziałały idealnie w przerwie od permanentnego niedziałania. Teraz mam to co Ty, czyli "piip" przy przełączeniu z P na R po włączeniu. Wg mnie to może być sygnalizacja jakiegoś błędu.

Z metod nieinwazyjnych mogę jeszcze je przedmuchać. Masz jakieś pomysły? Poza tym już widzę coraz wyraźniej panów z ASO.
Ostatnio zmieniony 2010-07-10, 21:56 przez miodzio, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Klubowicz Speedo
Klubowicz
Model Explorera: 2001 Sport Trac

2010-07-10, 22:26

no ja mam jeszcze pomysl na komputer diagnostyczny fordowski FDS ktory bedzie u mnie za tydzien, jak on nie podola to rwe zderzak :cry:
Pozdrawiam
Speedo

Obrazek

Awatar użytkownika
miodzio

2010-07-10, 22:29

Daj znać co Ci wyjdzie, ja poza ASO nie mam takiej możliwości.

LASTDRUMER

2010-07-10, 23:34

a scanxl probowaliscie?
Ostatnio zmieniony 2010-07-10, 23:35 przez LASTDRUMER, łącznie zmieniany 1 raz.
są auta i jest EXPLORER.
potrzebujesz instrukcji,manuala lub schematu do explo pisz PW podam linki do plików

Awatar użytkownika
miodzio

2010-07-10, 23:54

A ten program jest darmowy? Skanuje moduł asystenta?

LASTDRUMER

2010-07-11, 00:29

skanuje zdaje sie wiekszosc zeczy w fordzie ktore sie da zeskanowac przez obd.nie jest darmowy,ale w necie jak poszukasz np.na rapidzie to znajdziesz wersje pelna- oczywiscie do przetestowania,a potem zakupienia orginalu... ;-)
Ostatnio zmieniony 2010-07-11, 00:32 przez LASTDRUMER, łącznie zmieniany 1 raz.
są auta i jest EXPLORER.
potrzebujesz instrukcji,manuala lub schematu do explo pisz PW podam linki do plików

Wróć do „WARSZTAT”