Rejestracja na forum została wyłączona. Obecnie forum pełni rolę archiwum wiedzy zebranej na przestrzeni lat.
Awatar użytkownika
norbi73
Model Explorera: EX I 93" 4,0 supercharger
Kontakt: Strona WWW

Re: Blokada prędkości do 160 km/h!!!

2010-07-14, 21:05

dla mnie to powielanie czyichś opinii o tych skrzyniach.
ja piszę o tych przypadkach które znam, 3 doświadczyłem naocznie, 2 z tych aut ściągałem potem na holu...
osobiście upalam auto i nigdy nie twierdziłem, że skrzynie są słabe albo to pięta achillesowa tych aut, ale wszystko z głową, umiarem i rozsądkiem poparte bieżącą kontrolą skrzynki w trakcie upalania/jazdy - tylko pokaż mi palcem ile osób jest na tyle uświadomionych ? Dlatego piszę, że potem kończy się płaczem i lamentem jakie te skrzynie gówniane bo ktośtam popierniczał 160 po autobanie, "a przecież 200 KM i 10s do setki no to jak nie popierniczać" ? 200KM w tym aucie na pewno nie zostało do tego skonstruowane :P (dlatego np. wersje USA nie mają dodatkowych chłodnic skrzyni, dokładali je w wersji Europa albo na dodatkowe zamówienie w usa) ale już się nie wymądrzam.
ja tu żadnego wymądrzania nie zauważyłem :-)"tylko pokaż mi palcem ile osób jest na tyle uświadomionych ?"- jestem za żeby każdy kto jeździ tymi i innymi taczkami wiedział co może on i co może jego auto
Odważni nie żyją wiecznie, lecz ostrożni nie żyją wcale..

Klubowicz karolb863
Klubowicz
Model Explorera: był II OHV,jest SOHC

2010-07-14, 23:29

nie wiem co na celu ma ta dyskusja,bo chyba do niczego nie prowadzi,też dużo jeżdżę po niemieckich i innych europejskich autostradach i zauważyłem że coraz mniej osób jeździ powyżej 130km/h,bo jest to zwyczajnie coraz mniej bezpieczne i coraz bardziej męczące,zresztą jazda Explorerem powyżej 120-130km/h jest zdecydowanie przyjemniejsza i bezpieczniejsza niż 160km/h,ale to tylko moje zdanie i nikt mnie nie przekona że jest inaczej,jak ktoś lubi jeździć szybciej to niech sobie jeździ tam gdzie przepisy na to pozwalają,jego problem i jego samochód,byle inni na tym nie ucierpieli.
Ps:
Opony mam nowe,hamulce też,zawieszenie również i mimo tego że samochód ma 14lat uważam że jego stan techniczny jest bdb,często też przekraczam 1500 obr ponieważ kupiłem sobie taki samochód z pełną świadomością tego ile pali.
tel. 606414212

Mirek358

2010-07-15, 20:36

nie wiem co na celu ma ta dyskusja,bo chyba do niczego nie prowadzi,też dużo jeżdżę po niemieckich i innych europejskich autostradach i zauważyłem że coraz mniej osób jeździ powyżej 130km/h,bo jest to zwyczajnie coraz mniej bezpieczne i coraz bardziej męczące,zresztą jazda Explorerem powyżej 120-130km/h jest zdecydowanie przyjemniejsza i bezpieczniejsza niż 160km/h,ale to tylko moje zdanie i nikt mnie nie przekona że jest inaczej,jak ktoś lubi jeździć szybciej to niech sobie jeździ tam gdzie przepisy na to pozwalają,jego problem i jego samochód,byle inni na tym nie ucierpieli.
Ps:
Opony mam nowe,hamulce też,zawieszenie również i mimo tego że samochód ma 14lat uważam że jego stan techniczny jest bdb,często też przekraczam 1500 obr ponieważ kupiłem sobie taki samochód z pełną świadomością tego ile pali.
Popieram w całości. :-)
Mirek
kom:502670032

Awatar użytkownika
tomb2

2010-07-16, 00:36

zwycięzca tej bitwy :
Panowie, wzglednie bezpieczna predkosc jest do 80km/h wszystko powyzej juz jest mocno niebezopieczne. Badania ktore robila kiedys jakas firma pokazywala ze powyzej 80 na trasie szybkiego ruchu to mozna pasy juz odpiac bo za duzo nie pomoga... A tak na marginesie polecam cos w stylu "Auto szkola" tam dopiero mozna sobie uswiadomic co znaczy dana predkosc i roznica nawet o 5km/h. Ale taki temat to temat rzeka...
zgadzam sie w 100% !!!

a za błyskotliwy komentarz czyli "nagroda publiczności" :
od rana czekałem na to aż ktoś nie wytrzyma.... :D
wlepiony gdzieś na początku tematu

a tak poza tym to:
Pamiętajmy o najważniejszej rzeczy!:
ile byśmy nie jechali naszymi smokami zawsze obie łapki na kierownicy !!!

Awatar użytkownika
ulek

2010-07-16, 01:07

dziekuje dziekuje :D :peace:
pozd. Michał tel: + 4 8 8 8 9 7 8 8 2 4 4 lub irlandzki w razie W +3 5 3 8 9 4 1 0 5 0 3 0

Rolnik

2010-07-16, 08:21

gdzie przepisy na to pozwalają,jego problem i jego samochód,byle inni na tym nie ucierpieli.
wlasnie .
I nie powielajmy mylnych opini o naszych samochodach i automatycznych skrzyniach !!!!!
Nie chcial bym zeby ktos odebral moje posty za przechwalki tylko wiedzial czym jezdzi.
Nie wiem jak u Was ale 160km/h to okolo 300tys obrotow a silnik kreci sie do 6 chyba ze u mnie jest cos nie tak :lol: to apropo mozliwosci
Zgadzam sie ze najprzyjemniej jedzie sie 130km/h(jest i moc i podejzewam najmniejsze zuzycie elementow) a po polskich drogach 90 bardzo lekka noga ( ponizej 80 przelacza z OD na bieg) nie uwazam tej predkosci za specjalnie dobra bo bylejaka gorka czy chec przyspieszenia i skrzynka pracuje ale takie mamy drogi .Pozdrawiam

macbudzisz

Blokada na 160 km/h

2010-10-18, 10:13

Ja w W swoim Pick Upie MkI z 2003 roku mam to samo. 160 i odcina.
To jest zablokowane fabrycznie. Próbowaliśmy to obejść z elektrykiem z forda - dobry specu, ale nie dało sie. To na pewno nie jest blokada w komputerze, jako blokada.
Najprawdopodobniej jest to sygnał blokowania załączany po spełnieniu kilku warunków: prędkość na skrzyni, oraz obroty silnika i pewnie z jeszcze paru innych czujników. Tak samo jak blokada na N biegu 3000 obrotów/min i odcina.
Z drugiej strony 160 km/h tym autem bez dodatkowego obciążenia na pace w postaci miń 150 kg to samobójstwo. Dlatego też w USA 3/4 tych pojazdów jest po dachu... i dla tego jest tam blokada.

Wróć do „WARSZTAT”