Rejestracja na forum została wyłączona. Obecnie forum pełni rolę archiwum wiedzy zebranej na przestrzeni lat.

O/D on off

Moderatorzy: starwind, resetx, Hubi

[krisu]

O/D on off

2007-12-02, 23:24

Moze mam naiwne pytanie ale w explo pickupie z 2003 zapalila mi sie kontrolka O/D on off i mruga po przejechaniu paru metrow.

Czy to moze byc zle wywazenie opon czy tzreba szukac czegos innego ?

Awatar użytkownika
fotomysz
Kontakt: Strona WWW

Re: O/D on off

2007-12-02, 23:43

po pierwsze to mógłbyś się najpierw przywitać (mam taki dział powitania)
a co do kontrolki to jest overdrive, a jak pulsuje to są jakieś błędy w skrzyni biegów
były już posty na ten temat.

[ Dodano: 2007-12-02, 23:46 ]
po skorzystaniu z opcji szukaj

http://www.explorerclubpolska.com/forum ... =overdrive

zajęło to kilka sekund :)
Explorer '99 4.0L V6 + LPG, zawiecha +2" up .......... na razie :P
SHREK '09 4.0 V6 OHV :D
Stworzyłem POTWORA ;P
Miał być jeszce Sport ale się nie udalo :P więc jest SHREK

Awatar użytkownika
jash

2007-12-03, 09:43

Boszsze, ależ Wy tych wszystkich nowych ustawiacie! Od razu "do szeregu" i rozstrzelać. Hm, mi tam zbytnio nie przeszkadza, że ktoś się nie przywitał, byleby miał uzupełnione dane o aucie i o sobie.
Jash

Awatar użytkownika
Rad-T
Administrator
Model Explorera: SOHC 99, OHV Sport 92
Kontakt: Strona WWW Facebook

2007-12-03, 09:47

mrugajaca kontrolka O/D to informacja o bledach na komputerze skrzyni biegow.

tak jak check engine wykazuje bledy silnika i osprzetu tak O/D komunikuje sie w temacie skrzyni.

pozostaje serwis i zczytanie bledow skrzynki.
Remont SOHC in progress... the end...
...Cars don't talk back they're just four wheeled friends now...

Awatar użytkownika
adr78

2007-12-03, 09:49

To mryganie kontrolki to jakis uniwersalny sygnal.
W Oplu Astrze (aut.) mam to samo. Jak jest zimno to lampka (Sport) mryga do momentu, gdy sie nie nagrzeje olej w skrzyni - trzeba przejchac okolo 2-5 km,zgasic silnik i ponownie uruchomic.
... ale to juz tak na marginesie

manius

2007-12-03, 17:30

Boszsze, ależ Wy tych wszystkich nowych ustawiacie! Od razu "do szeregu" i rozstrzelać. Hm, mi tam zbytnio nie przeszkadza, że ktoś się nie przywitał, byleby miał uzupełnione dane o aucie i o sobie.
:-D
jash :oops:
bo to jakaś nowa antykultura się zrodziła :-/
ciekaw jestem jak ty się zachowasz ???
jak do twojego biura wejdzie ktoś obcy
bez pukania bez dzień dobry :eek:

jak tacy w domu/szkole/wojsku kultury się nie nauczyli,
to i w życiu się nie naucza :x

i trzeba takich ludzi nawracać :roll:
pokazać im co to jest SAVOIR VIVRE
wytłumaczyć co to ETYKIETA, KULTURA
bo nam społeczeństwo schamieje doszczętnie :eek:

Awatar użytkownika
Boni

2007-12-03, 19:02

manius, ale kultury to można uczyć jak jest 100 czy 200 osób, jak będzie 1500 userów na forum, to już lepiej nieobytych ignorować, aż se zyskają obycie ;)

Awatar użytkownika
Adrian
Model Explorera: Ex 2002 4.6 V8; 2012 Camaro 45th 6.2

2007-12-03, 19:04

:eek: w takim razie muszę się przywitać...
Był Ex2 97', Ex2 95' i ex2 99'. Jest ex 3 02'

nemrod

2007-12-03, 20:21

w takim razie muszę się przywitać...
no tak 250 postów popełnił i się nie przywitał...

manius

2007-12-03, 21:05

manius, ale kultury to można uczyć jak jest 100 czy 200 osób, jak będzie 1500 userów na forum, to już lepiej nieobytych ignorować, aż se zyskają obycie ;)
na szczęście jest nas
"Mamy 157 zarejestrowanych użytkowników"
a nawet jak nas będzie więcej to niezmożenie będę zwracał uwagę :-P
a ponadto widzę ze i większości z was to przeszkadza ;-)
Kochani musimy tego pilnować,
żeby nam społeczeństwo na psy nie zeszło
no bo kto?
jak nie my

[/code]

Awatar użytkownika
fotomysz

2007-12-03, 22:40

MANIUŚ

JESTEM Z TOBĄ !!!!!!!!!!
Explorer '99 4.0L V6 + LPG, zawiecha +2" up .......... na razie :P
SHREK '09 4.0 V6 OHV :D
Stworzyłem POTWORA ;P
Miał być jeszce Sport ale się nie udalo :P więc jest SHREK

nemrod

2007-12-03, 22:49

Kochani musimy tego pilnować,
żeby nam społeczeństwo na psy nie zeszło
no bo kto?
jak nie my
10/10
8-)

sarelka

2007-12-05, 18:11

z tą kontrolką to już mamy kilka możliwości ale ten temat już był przerabiany obecnie czekamy na DPFE i zobaczymy co będzie jak go wymienimy.
Jeśli kontrolka przestanie mrugać tzn że to ten sensor powodował te wariacje z OD co jest wielce prawdopodobne.

[krisu]

2007-12-29, 01:23

ok witam ponownie .. nie przywitałem sie hm moja wina ale mialem troszke zabiegany czas i szukalem na szybko jakiejs rady ... z kontrolakami troszke sie uporalem ale po kolei.
Najpierw po przejechaniu kilku kilometrów zapalała sie O/D .. po jakims czasie dołączył mi sie sprawdz silnik a na koniec zapalił sie wlew...

O/D podobno ze wzgledu na wywazenie sie swieciła - bzdura cos takiego nie powinno miec miejsca przez wywazenie ale kolka wywazylem dla pewnosci i dalej to samo, kontrolka od wlewu swiecila sie bo wlot do baku jest bardzo waski ( wybija paliwo trzeba baaardzo po malutku lac :/ ) i korek przez poprzedniegowlasciciela byl zjechany wymienilem na nowy wszystko jest ok .
A sprawdz silnik swiecila sie bo skrzynia przerzucila bieg nie do konca i pomimo ze komp usunal ta usterke to kontrolka sie swiecila ... na serwisie bosha facet ktory zajmuje sie autami usa powiedizal ze to normalne ze elektronika jest czula i od razu w tych autach wywaa bledy wszystkie ... blad skasowal skrzynia działa wsystko niby ok juz to sie nie swieci.

Pozostal problem migajacego O/D ... i to moze byc cos ze skrzynia bo nie wie mczy t normalne w tej wersji auta ale jak wcisne gaz do oporu to kreci obroty na maxa po zwolnieniu gazu i nacisnieciu jeszcze raz wrzuca wyzszy bieg dopiero natomiast przy spokojnej jezdzie sam sobie przezuca biegi od dolu do gory i redukuje ... jedynie przy mocnym nacisnieciu redukuje i kreci obroty na maksimum az nie zwolnie gazu .. niewiem czy to normalne jezdzilem juz explorerem z 1999 4x4 i nic takiego nie mialo miejsca moze ktos z Was sie orientuje czy to jet normalne zachwanie skrzyni ... wymienilem olej i filtr i dalej jst to samo oleju weszlo troszke ponad 4l.

Awatar użytkownika
Moderator Jankes
Moderator
Model Explorera: Każdy

2007-12-29, 01:38

O/D to overdrive. Tłumacząc z angielskiego na nasze to taki nadbieg, to samo co piątka w manualu. Masz przycisk na środku wajchy do zmiany biegów do wyłączania tego nadbiegu kiedy jeździsz po mieście lub kiedy coś ciągniesz. Mrugająca kontrolka O/D to nic innego jak to samo co "Check Engine" dla silnika. Komputer wywala ci jakiś kod. Wyważanie kół - to się uśmiałem...

Kontrolka "check engine" napewno świeciła przez zrypany korek wlewu... zaświeca się jak tylko uruchomisz silnik a korek jest odkręcony lub źle założony.

Gadanie, ze to jest normalne, że świeci jest właśnie nienormalne. Nie powinno nic świecić ani mrugać. Szkoda, że tak daleko, podłączyłbym OBD II i sprawdził co jest grane.

Odłącz akumulator na jakies pół godziny. Powinno skasować kontrolkę. Zobaczymy co się stanie po... czy znowu zacznie mrugać. Kiedy ostatni raz wymieniałeś olej w skrzyni?
Yankee Kustoms
Chicago, Illinois

Wróć do „WARSZTAT”