Rejestracja na forum została wyłączona. Obecnie forum pełni rolę archiwum wiedzy zebranej na przestrzeni lat.
rysiek

Problem z kolektorem ssacym

2010-08-15, 21:07

Witam.

Mam Forda Explorera North Face 2000r v6 SOHC(wyprodukowanego we wrzesniu). Gdy samochod odpalany jest po dluzszej przerwie na przyklad jednego dnia, po przekreceniu kluczyka w stacyjce samochod odpali ale potrafi od razu zgasnac lub zaczynaja skakac mu obroty. Tak sie dzieje do momentu gdy silnik sie zagrzeje, wowczas wszystko wraca do normy i dziala jakby wszystko bylo wporzadku. Wymienilem w nim silnik krokowy oraz przeplywomierz i problem dalej pozostaje. Przeczytalem na waszym forum ze problem moze byc w wadliwych uszczelkach kolektora ssacego. Ile typow uszczelek moge znalesc do kolektora ssacego w silniku SOHC, mam na mysli czy posiada on uszczelki gorne i dolne, czy mozy tylko dolne lub tylko gorne (pomocne bylyby zdjecia tych uszczelek).

Z gory dziekuje za pomoc

Lukasz

Awatar użytkownika
kra
Kontakt: Strona WWW

Re: Problem z kolektorem ssacym

2010-08-15, 22:42

U mnie padnięte uszczelki generowały błąd w komputerze. Masz jakieś błędy?
Wymiana załatwiła sprawę. Jak wymieniać to górne i dolne od razu. Masz obie.

Tutaj więcej o wymianie:
http://www.explorerfanklub.org.pl/forum ... =kolektora

Uszczelki:
http://czesci-usa.com.pl/pl,product,547 ... 90890.html

Obrazek

rysiek

Re: Problem z kolektorem ssacym

2010-08-16, 01:20

O ile dobrze pamietam komputer pokazuje 4 bledy, miedzy innymi "P0171 Bank 1 lean and P0174 Bank 2 lean". Ma to cos wspolnego z wyciekiem prozniowym czyli jak sam napisales ktoras z uszczelek jest nieszczelna.
Co do uszczelek strona www.rockauto.com z ktorej zamowie uszczelki pokazuje ze do mojego modelu Ford Explorer 2000 v6 SOHC ( rok produkcji wrzesien 2000) potrzebuje innego typu uszczelek do kolektora Fel-Pro MS 96123 ktore sa montowane w silnikach wyprodukowanych po 24/07/2000. Uszczelki ktorych zdjecie mi podeslalem sa podobno montowane w silnikach wyprodukowanych do 23/07/2000.
Czy moglbys to sprawdzic, bo sam juz nie wiem ktore uszczelki beda pasowac.

Wielkie dzieki za pomoc

Wróć do „WARSZTAT”