Rejestracja na forum została wyłączona. Obecnie forum pełni rolę archiwum wiedzy zebranej na przestrzeni lat.
Awatar użytkownika
maciejandrz

Re: Amortyzatory pompowane "Gabriel"

2010-08-24, 19:29

gr8marcin A jak poradziłeś sobie z nowymi przewodami do pompowania które są w zestawie? Wymieniałeś je czy idzie jakoś stare zaadoptować bezpośrednio do nowych amortyzatorów? Ja mam tak wielką butlę z gazem LPG zamontowaną, że jeśli będzie trzeba dostać się do starych przewodów nie obędzie się bez jej demontażu :-(
Pozdrawiam.
Maciej

Awatar użytkownika
BliG
Kontakt: Strona WWW

2010-08-25, 09:06

maciejandrz, u mnie mechanik demontował butlę, bo nie mógł się do jakichś śrub dostać (butla coś ponad 90l).
Pozdrawiam,
Adrian

Awatar użytkownika
maciejandrz

2010-08-25, 10:05

BliG, tego się obawiałem. Czyli troche roboty mi się zrobiło :-/ Dzięki za info :-)
Pozdrawiam.
Maciej

Awatar użytkownika
maciejandrz

2010-08-25, 21:21

BliG, Mam prośbę, możesz zrobić zdjęcie zaworka oraz wężyka podłączonego do amoryzatorów? Na wcześniejszych zdjęciach wygląda jak by były podłączone stare wężyki, ale nie mam pewności, a to bardzo ułatwiło by całą misję wymiany ;-) . Z góry dzięki :-)
Pozdrawiam.
Maciej

Awatar użytkownika
BliG

2010-08-26, 10:22

maciejandrz, ja kupiłem amortyzatory Monroe i do nich były dostarczone cieńsze wężyki niż oryginalnie, ale mechanik jakoś połączył te wężyki :) w każdym razie u mnie z amortyzatora wychodzi wężyk dostarczony z amortyzatorem, a dopiero gdzieś dalej jest on połączony z oryginalnym wężykiem.
Nie wiem czy uda mi się dziś cyknąć fotkę; możliwe że dopiero w weekend...
Pozdrawiam,
Adrian

gr8marcin

2010-08-27, 09:27

U mnie na razie z braku czasu nie łączyłem z fabrycznymi wężykami na szybkozłączki. Napompowałem je poprostu przy użyciu tego kitu z wąskimi wężykami dostarczonego z amorami. Generalnie jak poszperałem w necie to chyba te "Gabriele" nie współpracuja z firmowym systemem autopoziomowania tylko powinno się je pompować ręcznie przez dostarczony zaworek. Aczkolwiek ja je podłącze pod instalacje samochodowa i zobaczymy.

Awatar użytkownika
BliG

2010-08-27, 12:23

gr8marcin, mechanik powiedział mi, że te Monroe które kupiłem też ponoć są do ręcznego pompowania (a nie fabrycznego systemu/kompresora), ale podłączył je do tych oryginalnych wężyków i auto się podnosi :) i co najważniejsze - kontrola na desce już się nie zapala :)
Myślę, że z Gabrielami będzie podobna sytuacja...

PS: po ile są te Gabriele?
Pozdrawiam,
Adrian

Awatar użytkownika
maciejandrz

2010-08-27, 21:54

BliG, ja zaplaciłem za gabriele 600zł kpl. Ale siedziałem dzisiaj pod autem i boję się, że może byc problem ze spasowaniem nowych i starych wężyków (nowe są strasznie cieniutkie - mała średnica). Do tego mam problem z przeszkadzającą butlą z gazem......nakrętki są przyspawane więc z demontażu butli nici :-( Jutro będę myślał nad tematem dalej :-)
Pozdrawiam.
Maciej

Awatar użytkownika
BliG

2010-08-30, 22:12

Za Monroe dałem niewiele więcej (porównywalnie).
Wężyki także były cienkie, ale mechanik jakoś sobie poradził (nie patrzyłem nawet jak).
Auto 'na oko' wyżej trzyma tyłek niż przed zmianą, od piątku zrobiłem prawie 300km i kontrolka nie zaświeciła się ani razu, więc chyba NIVO działa prawidłowo :)
Pozdrawiam,
Adrian

Baretti

2014-03-15, 15:37

Ja również wyposażyłem sie w Monroe - potwierdzam, wężyki maja małą średnicę. Aha, jedna uwaga dla kupujących w Rockauto - w komplecie jest juz komplet wężyków.

Przymierzam się do wymiany, czy ma ktoś jakieś zdjęcia w temacie podłączania wężyków pneumatycznych niwo? Na co zwrocic uwage?
Wszelkie porady mile widziane, z gory dzieki.
Ostatnio zmieniony 2014-06-16, 13:46 przez Baretti, łącznie zmieniany 1 raz.

Wróć do „WARSZTAT”