zgodnie z fotomanualem (http://www.explorerfanklub.org.pl/forum ... php?t=5868) zabrałem się dziś za wymianę uszczelek kolektora.
Mam niestety 2 problemy, przez które nie udało mi się dziś złożyć wszystkiego i uruchomić samochodu:
1) górny kolektor nie chce "zaskoczyć" na dolny. Wydaje mi się, że "takie okrągłe, metalowe coś" jest problemem. Poniżej zaznaczyłem element o który mi chodzi:

Czy "to coś" ma samo naskoczyć, czy trzeba temu jakoś pomóc?
Przy ściąganiu kolektora górnego trzeba było "szarpnac mocno w lewa strone".
2) podczas próby przykręcenia tylnej śruby kolektora górnego zsunęła się ona z torxa i wpadła pomiędzy silnik a ścianę grodziową

Miejsce to mniej więcej:

Pytanie do Was co teraz: czy wystarczy dokupić taką brakującą śrubę, a tą co wpadła się nie przejmować? Czy też może ona zrobić jakieś nieprzyjemne sytuacje podczas jazdy i koniecznie trzeba ją znaleźć? Dziś patrzyłem za nią od godziny 15 do 17, ale ostatecznie się poddałem bo zrobiło się już ciemno i zimno

Jeśli muszę ją znaleźć, napiszcie proszę gdzie można jej szukać, jak się do niej dostać, etc...
Jeśli natomiast nie warto jej szukać (tylko po uruchomieniu samochodu wybrać się na jakiś offroad, żeby ta zaginiona śruba sama wyleciała

Z góry wielkie dzięki za odpowiedzi!