Rejestracja na forum została wyłączona. Obecnie forum pełni rolę archiwum wiedzy zebranej na przestrzeni lat.
Awatar użytkownika
BliG
Kontakt: Strona WWW

Wymiana uszczelek kolektora dolotowego - HELP

2010-10-06, 19:33

Cześć,
zgodnie z fotomanualem (http://www.explorerfanklub.org.pl/forum ... php?t=5868) zabrałem się dziś za wymianę uszczelek kolektora.
Mam niestety 2 problemy, przez które nie udało mi się dziś złożyć wszystkiego i uruchomić samochodu:
1) górny kolektor nie chce "zaskoczyć" na dolny. Wydaje mi się, że "takie okrągłe, metalowe coś" jest problemem. Poniżej zaznaczyłem element o który mi chodzi:
Obrazek
Czy "to coś" ma samo naskoczyć, czy trzeba temu jakoś pomóc?
Przy ściąganiu kolektora górnego trzeba było "szarpnac mocno w lewa strone".

2) podczas próby przykręcenia tylnej śruby kolektora górnego zsunęła się ona z torxa i wpadła pomiędzy silnik a ścianę grodziową :/
Miejsce to mniej więcej:
Obrazek
Pytanie do Was co teraz: czy wystarczy dokupić taką brakującą śrubę, a tą co wpadła się nie przejmować? Czy też może ona zrobić jakieś nieprzyjemne sytuacje podczas jazdy i koniecznie trzeba ją znaleźć? Dziś patrzyłem za nią od godziny 15 do 17, ale ostatecznie się poddałem bo zrobiło się już ciemno i zimno :/
Jeśli muszę ją znaleźć, napiszcie proszę gdzie można jej szukać, jak się do niej dostać, etc...
Jeśli natomiast nie warto jej szukać (tylko po uruchomieniu samochodu wybrać się na jakiś offroad, żeby ta zaginiona śruba sama wyleciała :lol: ) to napiszcie proszę gdzie taką mogę dostać - czy jest to jakaś specjalna śruba, czy bez problemu ją dostanę.

Z góry wielkie dzięki za odpowiedzi! :)
Pozdrawiam,
Adrian

Awatar użytkownika
LukMan

Re: Wymiana uszczelek kolektora dolotowego - HELP

2010-10-06, 20:46

To cos okragle nalezy na sile odgiac i wlozyc gdzie nalezy, ja tak robilem i nic sie nie stalo, trza pokombinowac troche. A co do sruby jezeli nie wpadla do srodka silnika to nie ma co sie zamartwiac. U mnie tez sruba gdzies wpadla i znalazlem inna na krzyzak , skrecilem mocno i jest ok.
Pozdrawiam.
Трактор No.1....

Awatar użytkownika
MCX

2010-10-06, 20:50

Kolektor musisz mieć odkręcony cały żeby został tylko sam plastik i
"takie okrągłe, metalowe coś" normalnie wychodzi kolektor do góry powoli i wyjdzie .

A śrubę spróbuj jakimś drutem jak nie do góry to do dołują zepchnąć .
ford explorer 98r.
Flowmaster 44 !!!
Swap engine for mustang 2010 r.
Bądź takim ojcem, żeby największą karą dla Twojego dziecka było to, że wrócisz później do domu !!!

frankotech

2010-10-06, 20:56

Witam,

Co do założenia kolektora to ja posmarowałem uszczelkę smarem silikonowym i po paru "umiejętnych" ruchach kolektor wskoczył na ten metalowy element.

Miałem podobny problem ze śrubą ale spadła mi na przednią część silnika, zatrzymała się na wahaczu i dla "ułatwienia" od góry ją było widać a od spodu nie. Poszukaj może spadła gdzieś pod auto albo zatrzymała się na tej belce łączącej która jest pod miską olejową skrzyni, może na tłumiku itp. Osobiście wolałbym ją odszukać. Magnes na przegubie lub podobny "czujnik" ;-) i do dzieła.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
BliG

2010-10-06, 21:18

Dzięki wielkie wszystkim za pomoc!
Od rana w takim razie biorę się dalej za skręcanie :)
Pozdrawiam,
Adrian

Awatar użytkownika
kra

2010-10-06, 21:26

Użyj magnesu :)
A ten element metalowy jest nakładany, wd40 pomoże.

Awatar użytkownika
adam533

2010-10-06, 21:39

Nie potrzebnie wykręcałeś te śrubki do końca
ale teraz będziesz już wiedział ;-)

Awatar użytkownika
BliG

2010-10-07, 00:04

Jutro pojadę kupić jakiś magnes i jeszcze trochę jej poszukam, a jak się nie uda to kupię pasującą śrubę i mam nadzieję, że będzie dobrze :)

adam533, tak, teraz już to wiem :lol:
Pozdrawiam,
Adrian

Awatar użytkownika
BliG

2010-10-08, 10:25

Jeszcze raz dziękuję wszystkim za pomoc! :)
Po wymianie uszczelek auto odpala jak nowe! :)

frankotech, dzięki za dobry sposób na "metalowe okrągłe coś" - posmarowałem olejem i weszło elegancko :)
Pozdrawiam,
Adrian

Wróć do „WARSZTAT”