Rejestracja na forum została wyłączona. Obecnie forum pełni rolę archiwum wiedzy zebranej na przestrzeni lat.
cruscher
Kontakt: Strona WWW

Elektryka tylnych drzwi

2007-12-07, 01:38

Mam problem z tylnymi lewymi drzwiami, otóż nie działa mi w nich ani opuszczanie szyby ani zamek. Podczas, gdy inne drzwi się otwierają/zamykają z centralnego zamka to zamek w tych drzwiach wydaje ogromny zgrzyt i trochę mnie to już zaczęło irytować... Co to może być i od razu zapytam jak się za to zabrać???
Dwa duże fordy w mojej stajni: Econoline i Explorer - prezentowały się świetnie.
Pozdrawiam wszystkich Explorerowców z Łodzi i okolic.

manius

Re: Elektryka tylnych drzwi

2007-12-07, 09:39

sprawdź przewody w rękawie miedzy słupkiem a drzwiami,
lubią pękać ze starości :-?
Załączniki
54.jpg
54.jpg (125.9 KiB) Przejrzano 6030 razy

Awatar użytkownika
fotomysz

2007-12-07, 10:14

wydaje ogromny zgrzyt
Ja osobiście obstawiałbym, że siłownik się rozleciał, ale skoro szyby też nie działają to posprawdzaj przewody te z foty, a potem zdejmuj tapicerkę i dale po przewodach :) może faktycznie sie połamały
Explorer '99 4.0L V6 + LPG, zawiecha +2" up .......... na razie :P
SHREK '09 4.0 V6 OHV :D
Stworzyłem POTWORA ;P
Miał być jeszce Sport ale się nie udalo :P więc jest SHREK

Awatar użytkownika
Adrian
Model Explorera: Ex 2002 4.6 V8; 2012 Camaro 45th 6.2

2007-12-07, 17:41

lubią pękać ze starości
przecież explo się nie starzeje ;-)
Był Ex2 97', Ex2 95' i ex2 99'. Jest ex 3 02'

Awatar użytkownika
fotomysz

2007-12-07, 17:58

Explo się nie starzeje !!!!!! ,ale przewody ?? hm ... na to nie ma rady :-P
Ostatnio zmieniony 2007-12-07, 18:05 przez fotomysz, łącznie zmieniany 1 raz.
Explorer '99 4.0L V6 + LPG, zawiecha +2" up .......... na razie :P
SHREK '09 4.0 V6 OHV :D
Stworzyłem POTWORA ;P
Miał być jeszce Sport ale się nie udalo :P więc jest SHREK

cruscher

2007-12-07, 23:18

Explo się nie starzeje !!!!!! ,ale przewody ?? hm ... na to nie ma rady :-P
Szcególnie amerykańskich przewodów...
Dwa duże fordy w mojej stajni: Econoline i Explorer - prezentowały się świetnie.

manius

2007-12-07, 23:20

przy okazji potraktuj wtyczki kontaktsprayem :-P

Awatar użytkownika
Moderator Jankes
Moderator
Model Explorera: Każdy

2007-12-08, 19:55

przewody do drzwi są dość dobrze zabezpieczone w gumowym "rękawie" i choć nie powinny się "rozlecieć" to jednak dobrze jest zdjąć tapicerkę z drzwi i zobaczyć co tam w trawie piszczy. Mogły się dostać pod szybę jak opuszczała się i po pewnym czasie przetarły się... może też być tak, że guma na siłowniku się przetarła woda dostała do siłownika i szlag go trafił. Raczej jak do tej pory nie spotkałem się z tym problemem w moich Explozjach... rozbierałem zaś drzwi dziesiątki razy.

powodzenia,
Yankee Kustoms
Chicago, Illinois

cruscher

2007-12-08, 20:05

Dzięki za informacje. Jutro pokombinuje jak będe miał chwilę. Rozbiorę przeczyszczę i popatrzę co i jak.

Awatar użytkownika
Moderator Jankes
Moderator

2007-12-08, 20:08

siłownik jest nitowany do drzwi... sprawdź czy "druty" są należycie podłączone... druga sprawa - w słupku środkowym jest kostka z tymi wszystkimi przewodami, które idą do drzwi - mogła się zamoczyć lub poluzować - zdejm listwę ze słupka, odkręć mocowanie pasa bezpieczeństwa i sprawdź zanim rozbierzesz drzwi - mówisz, że i szyba tez nie działa...
Yankee Kustoms
Chicago, Illinois

cruscher

2007-12-08, 20:11

siłownik jest nitowany do drzwi... sprawdź czy "druty" są należycie podłączone... druga sprawa - w słupku środkowym jest kostka z tymi wszystkimi przewodami, które idą do drzwi - mogła się zamoczyć lub poluzować - zdejm listwę ze słupka, odkręć mocowanie pasa bezpieczeństwa i sprawdź zanim rozbierzesz drzwi - mówisz, że i szyba tez nie działa...
Ani szyba, ani rygiel drzwi a na dodatek przy działaniu centralnego zamka czy to przy otwieraniu czy przy zamykaniu wydaje ten rygiel straszny zgrzyt jakby chciał podnieść a nie mógł...

Awatar użytkownika
Moderator Jankes
Moderator

2007-12-09, 01:49

no to zagadka - jeśli dwie rzeczy na raz przestają działać to coś jest z wiązką. Taki siłownik to pewnie znajdzie się gdzieś tanio, używka... a silniczek szyby? cholera, akurat całe kompletne drzwi wywaliłem. Nigdy nie wiadomo co będzie potrzebne. :roll:
Yankee Kustoms
Chicago, Illinois

cruscher

2007-12-09, 03:16

no to zagadka - jeśli dwie rzeczy na raz przestają działać to coś jest z wiązką. Taki siłownik to pewnie znajdzie się gdzieś tanio, używka... a silniczek szyby? cholera, akurat całe kompletne drzwi wywaliłem. Nigdy nie wiadomo co będzie potrzebne. :roll:
Zobacze na spokojnie w ciągu dnia jak to z tymi kabelkami jest. Fakt kiedyś tata miał problem w Dodge'u Caravanie że siłownik padał co ok pół roku i nikt nie wiedział czemu. Podejrzenie padło na kable, ale sprzedaliśmy go i pare miesięcy potem oficjalnie ogłoszono że wymieniają kable bo są wadliwe... Mam nadzieję że to tylko jakaś kostka, złączka itp a nie jakieś skomplikowane naprawy....

Wróć do „WARSZTAT”