Rejestracja na forum została wyłączona. Obecnie forum pełni rolę archiwum wiedzy zebranej na przestrzeni lat.
piąty-element

Jak zamontowac ASB?

2010-11-19, 19:03

Witam, dziś chciałem włożyć skrzynkę do EX'a i weszła tylko trochę i koniec, nie chce dojść do silnika. Ruszałem w lewo w prawo do góry na boki nie che. Brakuje około 5cm. Nie wiem co jest grane. Może znacie jakieś patenty na wsadzenie jej na swoje miejsce? Jeszcze jedno, ile oleju wchodzi do ASB 4R55E?

Awatar użytkownika
kizio 730

Re: Jak zamontowac ASB?

2010-11-19, 22:36

Konwerter na skrzynkę założyć i obracać nim aż wpadnie do samego końca dzwonu ,tylko delikatnie żeby nie uszkodzić pompy ustaw konwerter i koło zamachowe śrubą na rozrusznik potem chop do góry
jak brakuje ci 5 cm to podejrzewam ze konwerter nie usiadł prawidłowo na skrzynce

Awatar użytkownika
qubi
Kontakt: Strona WWW

2010-11-19, 23:55

Pamiętaj, że najpierw konwerter do skrzyni, a dopiero potem skrzynię do auta. Musisz trafić otworami w kole "zamachowym" na śruby konwertera. Jeśli próbowałeś zrobić odwrotnie, to wymień od razu uszczelniacz statora, bo na 90% będzie puszczał. Reszta to tylko delikatne ruchy i musi trafić, nie ma siły.
Oleju wchodzi od 5 do 9 litrów, zależy co było robione ze skrzynią/konwerterem. Jeśli konwerter był regenerowany to pamiętaj o wlaniu do niego min 0,5l oleju przed montażem.

Powodzenia!
Litr benzyny wlej do żył, żebyś zły i twardy był

Tel: 794 515 220

Trochę bardziej "fordziarz", bo na podwórku Lincoln Mark VIII

piąty-element

2010-11-23, 18:58

Jeszcze jedni mnie zastanawia, czy olej wlany do skrzyni od razu wlatuje do reduktora czy reduktor osobno się napełnia??

Awatar użytkownika
Rad-T
Administrator
Model Explorera: SOHC 99, OHV Sport 92
Kontakt: Strona WWW Facebook

2010-11-23, 19:40

reduktor jest oddzielnym "tworem" i zalewasz go oddzielnie własnym korkiem.
Remont SOHC in progress... the end...
...Cars don't talk back they're just four wheeled friends now...

Wróć do „WARSZTAT”