Rejestracja na forum została wyłączona. Obecnie forum pełni rolę archiwum wiedzy zebranej na przestrzeni lat.

nawigacja

Moderatorzy: starwind, resetx, Hubi

chevidan

nawigacja

2007-07-12, 13:58

czy ktoś może polecić jakąś nawigację,lub odradzić?chodzi o nawigację przenośną,przymierzam się do zakupu i nie wiem jaką wybrać.

Awatar użytkownika
Rad-T
Administrator
Model Explorera: SOHC 99, OHV Sport 92
Kontakt: Strona WWW Facebook

Re: nawigacja

2007-07-12, 15:18

jesli chcesz miec sama nawigacje - popatrz na tom-toma albo wejdz na mapamap.pl - oni sa producentem map ale tez maja cale systemy gotowe.

jesli chcesz miec rozwiazanie takie jak moje - telefon/palm/nawigacja to albo jakis model MDA albo Qtec z oferty Orange albo HP iPAQ z oferty plusa. Ewentualnie cos z serii Asusa palmow (Sa wersje z wbudowanym nadajnikiem GPS). Do tego (jesli sam telefon nie ma wbudowanego) dokupujesz za 100-150 nadajnik od GPS i mapki i dziala w sam raz.

Hamme trzeba by zlapac i zapytac co on mial - to bylo tez przenosne - spory ekran i chyba nawet w miare wydajne (chociaz chwile zgubil sygnal w puszczy wiec moze miec slabszy nadajnik)
Remont SOHC in progress... the end...
...Cars don't talk back they're just four wheeled friends now...

Mikado

2007-07-13, 10:12

kupiłbym tą http://www.allegro.pl/item214046985_naw ... 99zl_.html

super sprzęcik a za b.przyzwoite pieniążki

ale decyzja należy do Ciebie :mrgreen:

Awatar użytkownika
Rad-T
Administrator
Model Explorera: SOHC 99, OHV Sport 92
Kontakt: Strona WWW Facebook

2007-07-13, 10:22

hmm czyli palm z osprzetem gps, ale niestety pod kontrola starego systemu operacyjnego (2002) czyli nowsze oprogramowanie juz na tym nie siadzie.
Remont SOHC in progress... the end...
...Cars don't talk back they're just four wheeled friends now...

nemrod

2007-07-13, 11:02

zgodzę się z Mikado.
Ludzie i tak wykorzystują 10% mozliwości urządzeń.
Przynjmniej jat tak w mojej branzy.
Chca wypasione a potem do tego nawet nie zaglądają.

DB!

Nemrod

chevidan

2007-07-15, 19:44

kupiłem tą z allegro-blaupunkta.narazie wszystko ok.szkoda tylko że jak na razie są takie biedne mapy polski.

HAMME

2007-07-16, 01:07

witam
Szkoda że dopiwero dziś usiadłem do kompa to bym doradził coś innego niz blaupunkt

Jesli chodzi o nawigacje to robiłem ostatnio kolejne mocne rozeznanie na rynku bo sam wymieniam już piaty zestaw

I powiem tak nawigacja dedykowana to jest to co tygryski lubia najbardziej.
Najważniejsze są mapy.
Najleprza mapa świata to bezwzględnie TOMTOM
ale samej POLSKI to tylko AUTOMAPA
Pamietajmy ze do automapy mamy do dyspozycji super serwis
http://www.mobilne.net/
gdzie sa dokladane przez uzytkownikow punkty POI radary, stacje, a nawet nocne ssaki czyli Nemrod może wiedzieć gdzie może polować na szkodniki :). Naprawdę jest duzo przydatnych informcji POLECAM

Jesli chodzi o sprzęt to się szybko zmienia ale aktualnie warty uwagi jest Navroad 430
Jeżeli chcecie poczytać to tu jest duzy test
www.pdaclub.pl
Podstawowe zelety
DUZY wyświetlacz 4,3' Można miec na raz zainstalowanych kilka aplikacj tomtom automape i inne, a jednoczesnie jest dedykowany
Posiada pełny wyłącznik zasilania i 9 godzin pracy na bateri Oczywiście zapytacie po co mi to w samochodzie? Ale są sytuacje gdzie się przydaje szczególnie na klikudniowych wypadach w góry. I juz nie trzeba kupowac kolejnego recznego GPS

Z mojego doświadczenia z nawigacjami mogę ustawlic pewne priorytety pdczas zakupu poza ceną.
1 Duzy, jasny, ergonomiczny
2 Dedykowany ale z mozliwościa instalacji MAP które chce
3 Dobra wydajność anteny GPS i oczywiscie tylko na ukladzie Sirf III
4 Prędkość działania (powyżej pewnej prędkości procesorów to już jest nieistotne bo wszystko działa tak samo)
5 Predkośc uruchamiania (zimny start itd.)
6 inne funkcje poza GPS mogą nie muszą Bo to ma byc nawigacja a nie robot kuchenny.

Dobra jakby ktos chciał jakieś info to pisac
Ostatnio zmieniony 2007-07-16, 01:12 przez HAMME, łącznie zmieniany 2 razy.

chevidan

2007-07-16, 08:54

na dobra już po fakcie więc będę się cieszył tym co mam.ale mam parę pytań:nie wiem jaką mapę mam zainstalowaną mam 41 państw na karcie sd i mapę polski wgraną opisaną jako (v31.map.)??czy można wgrać jakieś inne mapy to tego urządzonka,jakie,skąd je wziąść?

HAMME

2007-07-16, 22:17

Dobra na wstępie przeprosiny dla Nemroda.
Jezeli uraziłem Twoje uczucia lub poglady to przepraszam nie to bylo moim zamiarem obiecuje ze juz nie bede. Mam nadzieje ze nie bedziesz sie gniewal do konca istnienia forum.

A teraz dobra wiadomosc dla Chevidana
mozesz wywalic ta mape co masz i zainstalowa Auto Mape wymaga to troche kombinatoryki ale sie da

Zalaczam ponizej intrukcje z forum i link do zrodla

Opis jak odpalić AM na blaupunkcie był już na forum, oto skopiowany tekst:
"1.Sciagnac Totalcommander : http://www.ghisler.com/pocketpc.htm
2.Sciagnac aktualizacje dla Lucca 3.3, niestety nie ma podanego linka (ale ty chyba masz ta wersje )
3.Rozpakowac paczek z Totacommanderem i zamienić nazwę pliku exe w DNPicViewer, wszystkie pliki skopiować do folderu Source z rozpakowana aktualizacja dla Lucca (wrazie potrzeby zastąpić pliki). Całość na karate i przeprowadzić aktualizacje.
4.Zrobic restart, kliknąć na pic viewer następnie na Show i na Hide file in ROM
5.Wejsc w folder Windows i zaznaczyć explorer.exe a następnie skopiować go do \My Flash Disk. Zmienić nazwę DNMainUI.exe w jaką się chce a następnie zmienić explorer.exe w DNMainUI.exe. To wszystko.

To jest tłumaczenie, nie wiem jak w praktyce to wygląda. Oczywiście nie panosze odpowiedzialności za powyższy sposób Fajnie by było gdyby kolega opisał w jaki sposób zainstalował AM4, u mnie na medionie pokazuje ze nie jest właściwa aplikacja dla WinCE (oczywiście odblokowany)

oj cieszę się że mnie choć trochę wyręczyłeś
ten brakujący plik (właściwie pliki) zassać trzeba ze strony Blaupunkta, poniżej link:
http://www.blaupunkt.com/pl/infoservices_7_8.asp
oczywiscie trzeba wybrać właściwą wersje dla swojego urządzenia

aby zainstalować AM4 trzeba uaktywnić możliwość synchronizacji PC z Lucca przez ActiveSync. w tym celu należy uruchomić w juz rozlokowanym urządzeniu WIN CE5 przy pomocy Total Comanndera plik z folderu Windows o nazwie ChangeUSB.exe
ten plik odpowiada za port usb, po jego uruchomieniu urządzenie zacznie być widoczne przez ActiveSync
podłączyć w trybie "gość" i odpalić na PC instalkę AM4 i wszystko."

źrodło
http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=58326.0

powodzenia

chevidan

2007-07-16, 22:35

dzięki bardzo,zacznę od zakupu kabla USB.potem będę się bawił z mapą.zdam relację czy coś popsułem.
Ostatnio zmieniony 2007-07-16, 22:35 przez chevidan, łącznie zmieniany 1 raz.

nemrod

2007-07-17, 10:25

Dobra na wstępie przeprosiny dla Nemroda.
spox.
:-)

DB!

Nemrod

chevidan

2007-07-18, 20:36

kurde jestem cieńki w oprogramowaniach i sobie nie poradzę.czy ktoś miałby czas i wiedzę jak automapę zapodać na blaupunkta.może dało by się poprzerabiać pliki "na gotowca"i może ktoś by mi wysłał mailem.trochę wygodnictwo ale to nie z lenistwa.to co napisał hamme mnie przerasta.zgubiłem się na drugiej linijce.jeżeli ktoś byłby skłonny poświęcić swój czas będę bardzo wdzięczny.jakoś napewno odrobię.

HAMME

2007-07-19, 23:47

chevidan mozemy zrobic tak
Zrobienie tego zdalnie nie wchodzi w gre za duzo zmiennych, jest tam troche kombinatoryki.
Mozesz mi wyslac tego gps ja postaram wgrac tam automape i ci odesle
Pytanie zasadnicze na kiedy musisz to miec bo nie ukrywam ze szykuje sie do urlopu i odetne od siebie wszystko co ma wiecej niz dwa tranzystory nawet zegarek analogowy wezme a w samochodzi bede udawal ze sa male robaczki, ktore tam wszytsko ustawiaja
Wracam w polowie siermpnia i moge sie tym zajac. Jezeli wytrzymasz to Ok. Bo pewno i tak troche trzeba przy tym posiedziec, troche juz sie nakombinowalem z roznymi PDA i wiem ze zawsze jest pod gorke.
Jezeli masz duze cisnienie to RAD-T wiem ze jest mocny w IT ale nie wiem czy w PDA to jest jednak troche specyficzny kawalek
Podsumowujac
Deklaruje pomoc w polowie sierpnia

A co do odrabiania to mozesz, co najwyzej odrobic lekcje w domu :)
Sadze ze jestemy tu aby sobie pomagac wiec moge pomoc w informatyce bo na tym sie znam i z tego zyje nie oczekuje nic w zamian. Zrobie to dal czystej przyjemnosci i swiadomosci ze moglem Ci pomoc wiec nie krepuj sie i wal jak w dym.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 2007-07-19, 23:55 przez HAMME, łącznie zmieniany 2 razy.

chevidan

2007-07-19, 23:55

ok.nie ma pośpiechu.dzięki bardzo.
Ostatnio zmieniony 2007-07-19, 23:56 przez chevidan, łącznie zmieniany 1 raz.

Wróć do „WARSZTAT”