Rejestracja na forum została wyłączona. Obecnie forum pełni rolę archiwum wiedzy zebranej na przestrzeni lat.
Awatar użytkownika
explorer_u2

co to za przekażniki

2011-01-07, 14:41

jak w temacie znalazłem kolejny wynalazek monster garaż poprzedniego własciciela
Przekaźniki śą poniżej liczników dostęp od dołu powyżej kolumny kierowniczej.
Jak widać 1 i 4 brak , 2 zwarta na stałe. Prawdopodobnie 4 steruje oświetleniem w drzwiach bo jak przełożyłem na 4 to zaswieciło oświetlenie w drzwiach ale nie gaśnie czyli coś zwarte!
6 to coś ze sterowania silnika bo po wyjęciu auto nie odpala...
Proszę o opis poszczególnych zgodnie z numeracją.
Załączniki
DSCF8683.JPG
DSCF8683.JPG (59.83 KiB) Przejrzano 5160 razy
Ostatnio zmieniony 2011-01-07, 14:42 przez explorer_u2, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
explorer_u2

Re: co to za przekażniki

2011-01-08, 11:26

Nikomu nic nie przychodzi do głowy bo siedze na mierniku z niecierpliwością

Awatar użytkownika
Moderator Jankes
Moderator
Model Explorera: Każdy
Kontakt: Strona WWW

2011-01-08, 13:20

potrzebujesz kogoś z manualem do dwójki... w manualu są opisane przekaźniki. Poszukam coś jednak...
Yankee Kustoms
Chicago, Illinois

Awatar użytkownika
Moderator Jankes
Moderator
Model Explorera: Każdy
Kontakt: Strona WWW

2011-01-08, 13:58

a więc:
1. Park Lamp Delay System - Anti-Theft (System opóźniania wyłączania świateł postojowych - alarm);
System utrzymuje włączone światła postojowe jakiś czas po wyjściu z samochodu.
2. Anti-Theft (Alarm - Immobiliser);
3. Head Lamp Delay System - Anti-Theft (System opóźniania wyłączania świateł mijania - alarm);
System utrzymuje włączone światła mijania jakiś czas po wyjściu z samochodu.
4. Dimmer Relay (Przekaźnik ściemniania oświetlenia deski rozdzielczej);
5. Accesory delay system - power windows (System opóźniania otwierania okien);
System pozwala na otwieranie i zamykanie okien przez jakiś czas po wyłączeniu silnika.
6. Battery saver system (System oszczędzania akumulatora);
System automatycznie odcina akumulator i wyłącza wszelkie zbędne odbiorniki po 15 lub 20 minutach od chwili wyjścia i zamknięcia samochodu.
7. One-touch down (Przekaźnik szybkiego opuszczania szyby).
System one-touch - przekaźnik steruje szybkim opuszczaniem szyby kierowcy.

Jakbyś miał pytania wal śmiało.
Ostatnio zmieniony 2011-01-08, 14:02 przez Jankes, łącznie zmieniany 1 raz.
Yankee Kustoms
Chicago, Illinois

Awatar użytkownika
explorer_u2

2011-01-08, 16:51

wielkie dzieki...

chitos

2011-01-08, 18:03

zaswieciło oświetlenie w drzwiach ale nie gaśnie czyli coś zwarte!
mam takie niegasnace oswietlenie w drzwiach i na gornym pulpicie, nie moge dojsc gdzie to naprawic.. :roll: :?
Ostatnio zmieniony 2011-01-08, 18:06 przez chitos, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Rad-T
Administrator
Model Explorera: SOHC 99, OHV Sport 92
Kontakt: Strona WWW Facebook

2011-01-08, 18:08

mam takie niegasnace oswietlenie w drzwiach i na gornym pulpicie, nie moge dojsc gdzie to naprawic.. :roll: :?
a nie masz przypadkiem pokrętęłka przy włączniku świateł przekręconego na maxa do góry ? ten którym reguluje się jasność podświetlenia deski rozdzielczej - on jest odpowiedzialny też za włączenie na stałe światła w środku auta.
Remont SOHC in progress... the end...
...Cars don't talk back they're just four wheeled friends now...

chitos

2011-01-08, 19:32

a nie masz przypadkiem pokrętęłka przy włączniku świateł przekręconego na maxa do góry ? ten którym reguluje się jasność podświetlenia deski rozdzielczej - on jest odpowiedzialny też za włączenie na stałe światła w środku auta.
ciekawe.. dziekuje za podpowiedz. o tym nie pomyslalem, nie sprawdzalem czy to cos zmienia a nie pamietam jak bylo to pokretelko jak montowalem zarowki do drzwi i gornego pulpitu.

Awatar użytkownika
explorer_u2

2011-01-08, 22:47

Ja pier... szukam zwarcia od kilku godzin w oswietleniu drzwi na przekażniku , wielkie dzieki bo juz straciłem nadzieje i litr piwa :564:

chitos

2011-01-09, 18:18

Ja pier... szukam zwarcia od kilku godzin w oswietleniu drzwi na przekażniku , wielkie dzieki bo juz straciłem nadzieje i litr piwa :564:
no sie pochwal czy ladnie zadzialalo... czy przerywa jak zmykasz drzwi..
swoja droga czyli nie moze byc na maksa..?

chitos

2011-01-09, 18:25

ojaaa heheheh czyli nie trzeba po kablach i bezpiecznikach latac... czad!

chitos

2011-01-11, 13:03

no to sprawdzilem jak to sie ma w praktyce i tak, rzeczywiscie dimmer od deski rozdzielczej gdy siedzi w maxymalnej zapadce to swiatla swieca sie non stop.
wyjalem dimmer ciut nizej z zapadki tylko i pogaslo ale....
jak otwieram drzwi kierowcy to ladnie zaswieca sie gorny pulpit, zaswieca sie sygnalizator w drzwiach kierowcy tylko ze zaswieca sie tez w drzwiach pasazera nawet gdy drzwi zamkniete.
moje pytanie brzmi : czy nie powinny drzwi pasazera reagowac osobno i zapalac lampke w drzwiach tylko kiedy te drzwi sa otwarte czy to poprostu jest tak skonstruowane i nic wiecej sie z tym nie zrobi?
dziekuje za pomoc rad-t, glupotka taka ale micha mi sie cieszy. :mrgreen:

chitos

2011-01-11, 13:06

jak mogles stracic litr piwa? :-D wylales tyle?
bo jak wypiles to przeciez zadna strata :-D :-D :-D

Awatar użytkownika
Valdi

2011-01-11, 17:13

no to sprawdzilem jak to sie ma w praktyce i tak, rzeczywiscie dimmer od deski rozdzielczej gdy siedzi w maxymalnej zapadce to swiatla swieca sie non stop.
wyjalem dimmer ciut nizej z zapadki tylko i pogaslo ale....
jak otwieram drzwi kierowcy to ladnie zaswieca sie gorny pulpit, zaswieca sie sygnalizator w drzwiach kierowcy tylko ze zaswieca sie tez w drzwiach pasazera nawet gdy drzwi zamkniete.
moje pytanie brzmi : czy nie powinny drzwi pasazera reagowac osobno i zapalac lampke w drzwiach tylko kiedy te drzwi sa otwarte czy to poprostu jest tak skonstruowane i nic wiecej sie z tym nie zrobi?
dziekuje za pomoc rad-t, glupotka taka ale micha mi sie cieszy. :mrgreen:
Nie wiem jak w innych Exikach jest ale u mnie jest tak jak u Ciebie- palą się wszystkie jednocześnie. :-)
Był Exik II z '95r. 4,0+ LPG- teraz śmiga w Kwidzynie :((
Lincoln Continental (przejściówka) z '88r. 3,8 +LPG
Była też nasza "panna"- Nissan Almerka 1,4S z '96r... teraz jeżdzi w Iławie :((

Monika i Rafał
+48 505 964 924, +44 7706 549044

Awatar użytkownika
explorer_u2

2011-05-10, 20:00

wracając do tematu ...
z mojego foto pod nr 4 po wsadzeniu przekaźnika raz mam sterowanie szyb , lusterek i zegarek nad radiem a raz nie. Doszedłem do tego , że jak go trzasne z buta to się załącza wszystko i działa do kolejnego odpalenia samochodu. Wnioskuje , że przekaźnik uwalony ale powiedzcie czemu zegarek zawsze startuje od 12.00 po przekręceniu kluczyka (nie podtrzymuje zasilania) - gdzie szukać ?

Wróć do „WARSZTAT”