Rejestracja na forum została wyłączona. Obecnie forum pełni rolę archiwum wiedzy zebranej na przestrzeni lat.
Awatar użytkownika
geos1
Model Explorera: Chevrolet Trailblazer 4.2

Jakie objawy kończącej sie pompy wody?

2011-01-19, 22:42

Witam kolegów,
Czy ktoś mógłby napisać jakie mogą być objawy kończącej się (zle działającej) pompy wody?

Mam w swoim Explo II takie dziwne objawy, że podczas zatrzymania się np. na swiatłach, przy wciśniętym hamulcu i biegu na D, słyszę jak silnik nie pracuje równo, jednostajnie, tylko co chwilę jakby wchodził na inne obroty, jakby coś dostawało wibracji i drżenia, przy czym nie widać falowania obrotów na wskaźniku; odczucie jest takie jakby łożysko jakiejś rolki co chwile dostawało wibracji, troszkę nawet czuć lekkie bicie w pedał hamulca; Jesli stoję na P czy na N nie ma takiego objawu i nic nie słychać pod maską, silnik pracuje równo, nie telepie; jest to tylko na D; Resztę wszystko działa bez zarzutu;
Podejrzewam że może kończy się jakieś łożysko którejś rolki, czy pompy wody lub czegoś tam.. tyle tego sie tam kręci na pasku klinowym.
Bardzo proszę o jakieś sugestie; może ktoś miał coś podobnego?
geos1
A.P.

Awatar użytkownika
qubi
Kontakt: Strona WWW

Re: Jakie objawy kończącej sie pompy wody?

2011-01-20, 13:02

Kiedy zmieniałeś świece/kable? Warto byłoby też wyczyścić silniczek krokowy. Łożyska w rolkach możesz łatwo sprawdzić - zdejmij pasek i odpal silnik - będziesz wiedział czy coś się zmieni.
Litr benzyny wlej do żył, żebyś zły i twardy był

Tel: 794 515 220

Trochę bardziej "fordziarz", bo na podwórku Lincoln Mark VIII

Awatar użytkownika
jomek68

2011-01-20, 13:39

podobną sytuacje miałem jak miałem scorpio i za to był odpowiedzialny czujnik przepustnicy w silniku 2.4 warto sprawdzić wystarczy kostkę rozpiąć w exI jest podobnie a czy exII ma tak samo to nie wiem
pozdrawiam

Awatar użytkownika
geos1

2011-01-20, 14:13

podobną sytuacje miałem jak miałem scorpio i za to był odpowiedzialny czujnik przepustnicy w silniku 2.4 warto sprawdzić wystarczy kostkę rozpiąć w exI jest podobnie a czy exII ma tak samo to nie wiem
pozdrawiam
Kable i swiece dopiero co wymienilem, i bez zmiany; wiec to nie to!
Ok, rolki sprawdze bez paska..
A co mi da jak odepne tą wtyczke od czujnika przepustnicy? Jak mozna zdiagnozowac czy dziala dobrze czy nie? Czy to chodzi o ten czujnik MAF na dużej rurze dolotowej za filtrem?
geos1
A.P.

Awatar użytkownika
viwaldi

2011-01-20, 15:51

Ja pompę w Dodge sprawdzałem bez paska jak się obraca. Za lekko to też nie dobrze bo to może świadczyć o luzach na łożysku, a gdy dostanie obciążenie paska to zaczyna krzywo trzeć.

Poz
Dodge Durango 4,7 '05 LPG
Mercedes-Benz W126 420SEL '87 LPG

Awatar użytkownika
Moderator Jankes
Moderator
Model Explorera: Każdy
Kontakt: Strona WWW

2011-01-20, 15:59

masz gaz? bo jeśli tak ci pracuje na gazie to zupełnie tak samo jak u mnie... wtryski do regeneracji. Jeśli na benzynie to być może masz właśnie przebicie na którymś z przewodów wysokiego napięcia... mogą być nowe! i mieć przebicie.
Yankee Kustoms
Chicago, Illinois

Awatar użytkownika
geos1

2011-01-20, 22:46

masz gaz? bo jeśli tak ci pracuje na gazie to zupełnie tak samo jak u mnie... wtryski do regeneracji. Jeśli na benzynie to być może masz właśnie przebicie na którymś z przewodów wysokiego napięcia... mogą być nowe! i mieć przebicie.
Gaz mam. Musze sprawdzic czy jest to na benzynie ale wydaje mi sie ze czy na gazie czy na benzynie to objawy te same; ale musze sprawdzic jutro i napisze.
Przewody sprawdzalem.. spryskiwaczem.. zadnych iskierek ani nic podejrzanego nie zauwazylem; bo i na starych i na nowych jest bez zmian.
geos1
A.P.

Wróć do „WARSZTAT”