Rejestracja na forum została wyłączona. Obecnie forum pełni rolę archiwum wiedzy zebranej na przestrzeni lat.
Awatar użytkownika
bozzu

stuki zawieszenia:/cykanie silnika

2011-03-08, 19:55

witam

jakiś dłuższy czas mam stuki w przenim zawieszeniu okolice praweej strony:/ wymieniłem amorki, łożyska, sworzeń i nic w sumie luzów już nie mam ale stukać stuka:/ Pomocy bo chce go doprowadzić do 100% mechaniki.

Kolejny objaw to cykanie silnika i znalazłem jakąś tulejkę w misce olejowej z 2cm długości i 2cm śrenicy z jeednej strony jakby na klucz:/
Meble kuchenne, pokojowe, stoły i krzesła pod wymiar. Rabat dla klubowiczów 7%
516 903 684 Piotr

Awatar użytkownika
megabit13
Kontakt: Strona WWW

Re: stuki zawieszenia:/cykanie silnika

2011-03-08, 20:00

Kolejny objaw to cykanie silnika i znalazłem jakąś tulejkę w misce olejowej z 2cm długości i 2cm śrenicy z jeednej strony jakby na klucz:/
A to nie był magnes do ściągania opiłków.

Jeśli stuki sprawdź czy amorki czasami nie stukają bo albo od nowości uszkodzone albo nieodpowietrzone na początku
Z poważaniem
Łukasz Janicki

Awatar użytkownika
Susel_125
Model Explorera: Ford Explorer 1997 SOHC (207KM)

2011-03-08, 20:07

Skoro żaden ze sworzni to sprawdź łącznik stabilizatora, u mnie na oko wyglądało dobrze a wczasie jazdy to właśnie on stukał, gdyż pracuje w pionie. Gumy to były już tak skamieniałe i wyrobione, zreszta koszt łączników około 50zł.
A cykanie to nie będą czasem wtryskiwacze paliwa, wyrabiają sie i coraz głośniejsze się robią. Miałem taką przypadłośc przy innymm aucie.

Awatar użytkownika
Rad-T
Administrator
Model Explorera: SOHC 99, OHV Sport 92
Kontakt: Strona WWW Facebook

2011-03-08, 20:24

Skoro żaden ze sworzni to sprawdź łącznik stabilizatora, u mnie na oko wyglądało dobrze a wczasie jazdy to właśnie on stukał, gdyż pracuje w pionie. Gumy to były już tak skamieniałe i wyrobione, zreszta koszt łączników około 50zł.
A cykanie to nie będą czasem wtryskiwacze paliwa, wyrabiają sie i coraz głośniejsze się robią. Miałem taką przypadłośc przy innymm aucie.
Ale kolega walczy z jedynką :) a tam ciut inaczej wygląda zawiecha :)
Sprawdź gumy drążka reakcyjnego - to długie ramie które idzie do mostu, one lubią się wybić i walić w mocowanie koło ramy.
Remont SOHC in progress... the end...
...Cars don't talk back they're just four wheeled friends now...

Awatar użytkownika
bozzu

2011-03-08, 20:40

A to nie był magnes do ściągania opiłków.

Jeśli stuki sprawdź czy amorki czasami nie stukają bo albo od nowości uszkodzone albo nieodpowietrzone na początku

magnes by nie latał luźno:/ chyba

nie ma żadnych luźnych elementów wszystko sztywne ;) na starych amorach też stukało wymieniłem i dalej wali:(

Walczę, walczę i wywalczę bedzie piękna 17 felgi zostają i zamówiłem pływające nakrętki zmieniające rozstaw:P
Meble kuchenne, pokojowe, stoły i krzesła pod wymiar. Rabat dla klubowiczów 7%
516 903 684 Piotr

Awatar użytkownika
Rad-T
Administrator
Model Explorera: SOHC 99, OHV Sport 92
Kontakt: Strona WWW Facebook

2011-03-08, 20:43

o tu masz co nieco w temacie gum drążka...
http://www.explorerfanklub.org.pl/forum ... dr%B1%BFka
Remont SOHC in progress... the end...
...Cars don't talk back they're just four wheeled friends now...

maciek_KR

2011-03-08, 21:21

Miałem podobnie co prawda nie w jedynce tylko w dwójce, ciągłe stuki trudne do zlokalizowania, metaliczny dźwięk, szlag mnie trafiał. Mechanicy rozkładali ręce aż pojechałem na okręgówkę i stary inżynier wziął sobie z punk honoru znaleźć co to wali i okazało się że jak jest mocowanie budy do ramy to było pęknięcie ok 2 cm i pod wpływam sił dawało to stuki, póki itd. Francowate było to do wykrycia. Pospawane i jest cicho.

karoluaz

2011-03-09, 22:12

RAD-T masz kolego racje w explozji jak coś tłucze to tylko gumy na końcówce drążka .... BOZZU--nie szukaj za długo weż breszke wskocz pod spód i drażek na wage...a jak Ci się nie chce to za jakiś czas to tłuczenie będziesz czuł pod nogami

karoluaz

2011-03-10, 22:25

jeszcze jedno co możesz sprawdzić to krzyżaki pół osiek . jak mają luzy to klekocze w całym aucie...

Wróć do „WARSZTAT”