Rejestracja na forum została wyłączona. Obecnie forum pełni rolę archiwum wiedzy zebranej na przestrzeni lat.

brak 4x4

Moderatorzy: starwind, resetx, Hubi

syma

Re: brak 4x4

2011-02-05, 00:12

Witam
Jakiś czas temu, postanowiłem wymontować reduktor, bo objawy były takie jak opisałeś pełno opiłków na czujnikach i brak reakcji w momęncie podania napięcia na"brązowy kabelek". Po rozkręceniu reduktora okazało sie że tarczki sprzęgłowe sie rozleciały, ale to nie jest problem bo w serwisie dostępne są od ręki za jedyne 954zł :( problematyczne za to okazało sie znalezienie przekładki rozporowej która zapina to sprzęgło(w serwisie o zgrozo odpisali mi oficjalnego maila ze do takich starych samochodów już części nie prowadzą( EX II 99r)(a sprzęgło jest).
Wracając do opisu działania zapinania przedniej osi to jest banalnie prosta. W momencie podania napięcia na "brązowy kabelek" powstaje pole elektromagnetyczne które to powoduje większy opór obrotowy - nazwijmy to docisku. Docisk ten po przez wycięte w nim 3 kliny w których pracują kulki( łożyskowe) dociska specjalną przekładkę (owa przekładka u mnie podzieliła sie na 4 części, teoretyczna cena to 160zł ale nie mają jej w ford polska) i dalej zaciska wielotarczowe sprzęgło i przez łańcuch podaje napęd na przednią oś.
Reasumując jak masz dobrą tę "przekładkę" to kup w serwisie sprzęgło i zapomnij o problemie przez następnych kilkadziesiąt tysięcy kilometrów (nowa część, to masz gwarancje ze jest sprawna bo w używce to nigdy nie wiesz na co trafisz). A gdy ta podkładka jest trafiona to kupuj używany reduktor bo jej nigdzie nie znajdziesz!!!!!
Powodzenia.

Awatar użytkownika
Rad-T
Administrator
Model Explorera: SOHC 99, OHV Sport 92
Kontakt: Strona WWW Facebook

2011-02-05, 08:09

wszystkie części do reduktorów można kupić za dużą kałużą - podawałem nawet link do firmy która prowadzi sprzedaż każdej nawet najmniejszej pierdoły do naszych reduktorów :)
Remont SOHC in progress... the end...
...Cars don't talk back they're just four wheeled friends now...

Awatar użytkownika
explorer_u2

2011-02-05, 17:29

Więc tak, po rozłaczeniu tylnego mostu i pozostawieniu tylko przodu auto delikatnie rusza do przodu i tyłu. Wymieniłem olej w reduktorze bo to co tam było nie miało nic wspólnego ze smarowaniem.. Po wymianie jest lepiej jedzie do przodu i tyłu tylko na przednim napedzie , ale jak poczuje wiekszy opór to nawet na pełnym gazie nic sie nie dzieje . Co to może być ?
A tak a propo to proponuje nowo kupującym wymienić wszystkie płyny organiczne. Jutro wymieniam w mostach...

Awatar użytkownika
suszkin

2011-02-12, 17:13

W moim ex IIpo właczeniu 4 auto kontrolka sie zapala ale napedów nie ma :-( wyjąłem shifta rozebrałem wyczysciłem i działa ale napedów jak nie było tak nie ma w reduktorze nic sie nie odzywa -masakra jak dam +12 na ten brazowy kabelek to tez cisza. Gdzie i czego jeszcze szukac albo od razu reduktor kupowac inny ??
Nie bierz życia na poważnie bo i tak pójdziesz do piachu:)

Awatar użytkownika
Robert Kamyk
Model Explorera: BRAK

2011-02-12, 18:45

W moim ex IIpo właczeniu 4 auto kontrolka sie zapala ale napedów nie ma :-( wyjąłem shifta rozebrałem wyczysciłem i działa ale napedów jak nie było tak nie ma w reduktorze nic sie nie odzywa -masakra jak dam +12 na ten brazowy kabelek to tez cisza. Gdzie i czego jeszcze szukac albo od razu reduktor kupowac inny ??
nie masz napędów ani przodu ani tylu? dobrze zrozumiałem
Za późno...
Obrazek
... jest dopiero po śmierci...

Fon: 508212090
Robert

Awatar użytkownika
suszkin

2011-02-12, 20:15

dziala tylko tył. 4wd auto i 4wd lov nie działaja. Jak włacze 4wd auto to zapala sie kontrolka ale dziala tylko tył silniczek sie obraca i potem tak jakby był tylko jeden bieg a 4ed lov wogóle zero reakcji ani kontrolki ani nic na brazowym kabelku jest prad

Awatar użytkownika
Robert Kamyk

2011-02-12, 21:40

4wdauto - przód dopina się w momencie uślizgu tyłu
a 4ed lov wogóle zero reakcji ani kontrolki
czyli shift motorek nie zapina Ci reduktora, zdejmij silniczek i zapnij ręcznie będziesz mógł stwierdzić co kuleje
przy 4 wd lov zapięty jest przód na sztywno
Za późno...
Obrazek

Robert

Awatar użytkownika
suszkin

2011-02-12, 22:06

4wdauto - przód dopina się w momencie uślizgu tyłu
było i troche blota i sniegu dzis uslizg tylnych kół tez był a przód nic.Byłem pod autem silniczek sie kreci a w reduktorze cmentarna cisza . albo mam zle ustawione wszystko miałem cały silniczek rozebrany

Awatar użytkownika
qubi
Kontakt: Strona WWW

2011-02-13, 11:01

Więc tak, po rozłaczeniu tylnego mostu i pozostawieniu tylko przodu auto delikatnie rusza do przodu i tyłu. Wymieniłem olej w reduktorze bo to co tam było nie miało nic wspólnego ze smarowaniem.. Po wymianie jest lepiej jedzie do przodu i tyłu tylko na przednim napedzie , ale jak poczuje wiekszy opór to nawet na pełnym gazie nic sie nie dzieje . Co to może być ?
A tak a propo to proponuje nowo kupującym wymienić wszystkie płyny organiczne. Jutro wymieniam w mostach...
Spalone tarczki w reduktorze. Ktoś wcześniej pisał, że w fordzie kosztują ok 1000zł, za wodą pewnie dużo taniej...
Litr benzyny wlej do żył, żebyś zły i twardy był

Tel: 794 515 220

Trochę bardziej "fordziarz", bo na podwórku Lincoln Mark VIII

Awatar użytkownika
suszkin

2011-03-13, 16:11

wczoraj odebrałem autko od mechanika dzis rano pojechałem sprawdzic napedy wszysko mialo działac. A tu nagle w piachu zonk :shock: znow brak napedów.
Kontrolka auto sie zapala ale przodu nie dołancza a low nie ma wcale. Przy wd auto jest taki cichy pstyczek jakis ale silniczek nie kreci nie wiem gdzie juz szukac wszystko było sprawdzone .POdcisnienie na wolnobieżce ok a napedów nie ma. Mechanicy mnie tylko kroja na kase. Aha jak dam prąd na ten drazowy kabelek przy reduktorze to tylko raz sie załaczyło (czyba) i dalej znów nic :cry:

Awatar użytkownika
suszkin

2011-06-22, 23:17

może troche odświerze temat z racji tego ze znów mam problemy dalej nie mam napędów przełącznik w pozycji auto kontrolka 4X4 sie zapala i nic nie nie dzieje shift cisza ale gdy mu zapodam prąd z akumulatora na kabelki pod deska(żółty i pomarańczowy) to shift sie obraca ale nie wiadomo w ktorym miejscu sie ma zatrzymac. Druga sprawa jak wyłacze silnik to zza radia dobiega swist powietrza tak jakby cos uciekało z podcisniena , czy moze to miec zwiazek z napedami

Awatar użytkownika
Robert Kamyk

2011-06-24, 07:28

suchyr, przeczytaj moją historyjkę z napędami...

daj 12V na brązowy kabelek, sprawdz czy dochodzi do elektromagnesu (najlepiej na kostce przy shift motorku, będziesz miał pewność)
włącz 4wd auto (wolnobieżka zapnie), 12v na elektromagnes i powinno być 4x4 hi... jeśli nic to reduktor trzeba rozbierać...

[ Komentarz dodany przez: starwind: 2011-06-24, 07:33 ]
Ostatnio zmieniony 2011-06-24, 07:33 przez Robert Kamyk, łącznie zmieniany 1 raz.
Za późno...
Obrazek

Robert

Wróć do „WARSZTAT”