Jestem od niedawna posiadaczem Forda Explorera 1 z 1993.
Mam kilka problem z elektryka auta.
Wyświetla się błąd ABS i nie działa ABS i 4x4.
Czy nie działający ABS powoduje brak 4x4? Czy to nie ma związku w EX1?
Pewny jesteś tego co piszesz?sprawdż czujnik od abs-u na początek znajduje się na górze tylnego mostu,ponieważ w jedynce jest tylko abs na tylne koła
Czujniki abs są i z przodu i na tylnej osi . Co do mrugania to bywa tak ale e dwójkach a kolega ma jedynkę . Zrób co pisali koledzy i będziesz wiedział gdzie jest błądraczej nie ma związku między abs-em,a 4x4,
sprawdż czujnik od abs-u na początek znajduje się na górze tylnego mostu,ponieważ w jedynce jest tylko abs na tylne koła![]()
![]()
![]()
co do 4x4 wpisz sobie w szukajce słynny już shift motor
Chłopaki znają swoje auta. Ale nie znalazłem nic na forum o jasnowidzeniuNie chce niepotrzebnie robić czegoś, jak wina może być gdzie indziej.
Co do skrzyni to olej natychmiast do wymiany i wyreguluj taśmy . jeśli chodzi o napędy to zacznijmy od początku. Jeśli nic się nie dzieje i lampki nie świecą to znaczy sterowanie
taśmy hamujące w skrzyni....Jakie taśmy?
Wpisz w wyszukiwarce "dynamiczna wymiana oleju". Wyskoczy ci kilka wątkówMacie jakiś opis dynamicznej wymiany oleju?
Reduktor?? Sprawdź czy przy przełączeniu ręcznym kręci się wał przedni (ktos musi spojrzeć jak będziesz jechał)A co do napędu, to ręcznie zmieniałem i nie działa (po zdjęciu silniczka).
Sprawdź czy dochodzi prąd do przełącznika, do kostki szifta, może gdzies jest zwarcie.A przyciski i ten silniczek nie działa też swoją drogą.