Rejestracja na forum została wyłączona. Obecnie forum pełni rolę archiwum wiedzy zebranej na przestrzeni lat.
Awatar użytkownika
kilos

Re: EXIII Problem z załączaniem napędów

2013-02-26, 15:18

kontrolka sygnalizująca otwarte drzwi to awaria czujnika w zamku.przerabiałem ten temat u siebie już wielokrotnie.Wykręć zamek w tych drzwiach przy których kontrolka sygnalizuje otwarcie.czujnik włożony jest na dole zamka.być może wysunął się lub jeśli któryś z dwóch kabli jest przerwany to wtedy kontrolka sygnalizuje otwarcie drzwi.

Awatar użytkownika
toms001
Kontakt: Strona WWW

2013-03-01, 20:00

Dzięki za odpowiedzi.

Door ajar już się nie świeci, alarm i oświetlenie wróciły.
W kwestii napędów nic nie udało mi się jeszcze ustalić, kiepskie tam jest wszędzie dojście. Umieszczenie bezpieczników głęboko pod kierownicą - tragedia.

Gniazdko w zderzaku to faktycznie `podajnik` prądu do grzałki w silniku i tak- to kanadyjczyk.

Kurcze nie wiem, chyba jestem niewidomy bo nie mogę znaleźć gniazda OBD. Czy powinno być pod kierownicą?. Kupiłem interfejs i chciałbym go wypróbować.
No i powiedzcie jeszcze, czy tego krokowca po czyszczeniu można czymś psiknąć?
Nareszcie jest EXIII:)

Awatar użytkownika
Mikesils

2013-03-01, 22:41

witam .
Gniazdo OBD jest pod kolumna kierownicza prawie po srodku.
Krokowca mozerz przeczyscic preparatem do czyszczenia hamulcow w sprayu.
Jak bedziesz jakies pytania potrzebowal odnosnie EX III to daj znac.

Awatar użytkownika
toms001

2013-03-02, 13:48

Dzisiaj stało się coś dziwnego.
Jechałem autem, nie miałem jakichś ostrych zakrętów po drodze. Dojeżdżam na miejsce, kilka manewrów i czuje ewidentnie spięty przód. Koła przeskakiwały, slychać było opory z przodu.

Powolutku zaparkowałem, naciskam 4x4hi i po chwili zapala się na stałe kontrolka na desce, daje na N z hamulcem i klikam 4x4low - po kilku mrugnięciach przycisku słychać cyknięcie modułu pod schowkiem pasażera i na desce zapala się 4x4low.
Wygląda to na cudowne ozdrowienie modułu, ale co teraz zrobić?

Nie mam za bardzo wiedzy i warunków aby sprawdzić shiftmotor, czy skoro przód jest dopinany przez elektromagnes (w III też?) to wyjęcie jakiegoś bezpiecznika pozwoli mi jechać bez dopiętego przodu?

Bardzo proszę o radę.

Awatar użytkownika
Mikesils

2013-03-02, 16:59

Nacisnij 4x4 auto i powinienes miec tylko naped na tyl. Przy 4x4 auto nie swieci sie zadna kontrolka na desce.

Awatar użytkownika
toms001

2014-04-02, 23:52

Trochę czasu minęło, ja dalej mam problem z 4x4.
Czekałem z tematem do momentu zakupienia nowych opon, bo myślałem że winna jest spora różnica w grubości bieżnika starych MTeków.

Obecnie wygląda to następująco:

Wkładam bezpieczniki 17 i 18 od modułu 4x4. Odpalam auto, w opcji 4x4 AUTO wszystko ok, klikam 4x4 HI- elektromagnes dopina przód, na trawie można kręcić bączki, przepinam znów na AUTO, przód się rozpina, tryb 4x4 LOW na neutralu zapina i rozpina się poprawnie, shift działa, słychać cykanie modułu 4x4 i niby wszystko ok.

Po jakimś tam czasie jazdy nagle na zakręcie okazuje się, że mam spięty przód na stałe, przy skręcie koła przeskakują, zaczynają mogać kontrolki 4x4 i do momentu wyjęcia bezpieczników nie jestem w stanie rozpiąć przodu.

Wygląda na to, że moduł jest sprawny, może gdzieś trzeba poprawić styki? Tylko gdzie?
Na rockauto znalazłem takie coś http://www.rockauto.com/catalog/moreinf ... cc=1377660 Gdzie tego szukać?

Proszę o jakieś rady, bo wydaje mi się, że to jakaś pierdoła... :-(

Awatar użytkownika
dyfrend
Model Explorera: II EB V6 po SWAPe V8, convert BW4406

2014-04-03, 11:11

sprawdz absy to one dają sygnał o różnicach obrotowych kół, może styki na wtyczkach zaśniedziałe i daje błędny sygnał, co skutkuje zapięciem przodu.
500 114 608 jak moge to Pomoge;)

Awatar użytkownika
toms001

2014-04-03, 17:07

Ok dzięki, sprawdzę w sobotę, zwłaszcza że tej zimy ze 2 razy zapalił mi się abs, ale gasł po ponownym odpaleniu auta, więc może tam trzeba poprawić kontakt.

elektryk13a

2014-04-04, 11:01

Najlepiej sprawdz błędy w ABS, PCM- silnik. w mojej III też czasami mrugała kontrolka napędu 4x4 . Ale problem był z modułem abs padnięte była elektronika pompy więc ją wymieniłem i przełożyłem pamięć ze starej pompy bo vin był niezgodny.

Mój ex 3 jest z 2004 i nadal nie wiem ale wygląda , że sterownik silnika PCM i 4x4 to jedno urządzenie czyli błędy masz w PCM.
Poprawnosc pracy 4x4 zależy od sprawności abs ( nie zawsze swieci jak jest problem uwierz mi ).
Kompem który łączy się z jakimkolwiek fordem wejdź w PCM później abs i zobacz co chce ci powiedzieć.U mnie obd2 jest zaraz pod uchwytem do otwierania maski.

Awatar użytkownika
toms001

2014-07-08, 22:01

Witam ponownie.
Znów troszkę się nie odzywałem, ale musiałem nabrać pewności, czy napędy są już sprawne.
Po ostatnich radach - błędów 4x4 nie było, czujniki abs okazały się być ok.

Okazało się, że jak poprawiłem styki kostki shiftmotora wszystko wróciło do normy. :-) :-) :-) Taka bzdurka, a ja byłem bez 4x4 ok. 20tyś km...

Dzieki wszystkim za pomoc! :)

Wróć do „WARSZTAT”