Rejestracja na forum została wyłączona. Obecnie forum pełni rolę archiwum wiedzy zebranej na przestrzeni lat.
Awatar użytkownika
luk_jag

Re: kupno drugiej skrzyni biegów A4LD cooki531 [wydzielone]

2010-03-25, 22:11

Z gwarancją rozruchową bardzo uważaj bo albo zgonią na niewłaściwy montaż, zła specyfikacja oleju albo niewłaściwe użytkowanie.
Ja tylko podpowiadam 8-)
Serwis AGD ardo,polar,whirlpool,amica,ariston,indesit i inne... 601-707-425
Służę pomocą :-)

Sylwester120719

2010-08-01, 19:10

Witam Wszystkich . Prosze o pomoc , kupilem sobie pare dni temu explorera 1 za tak zwane psie pieniadze nie bede tu sie wdawal w szczeguly , kupilem go z uszkodzona skszynia biegow standardowy automat a4ld , w ktorym niema niestety tylko i wylacznie pierwszego biegu to jest jedynki , auto rusza z drugiego biegu po rozpedzeniu auta na dwojce przelanczam na D i porusza sie ok czyli reszta biegow jest , z reszta jest ok . moje pytanko jest takie czy lepiej bedzie rozejrzec sie za druga skrzynia ?? czy prubowac reanimowac ta ktora mam ?? . dowiedzialem sie od poprzedniego wlasciciela ze w ta zime stracil ten bieg gdy wjechal w jakas zaspe sniezna z ktorej nie mogl wyjechac , on mi powiedzial ze wystarczy zmienic tarczki scierne ale po tym co czytalem tu na forum to nie wiem czy to bedzie odpowiedni zabieg ktory pomorze ?? olej jest w skszyni klarowny rozowy niestety nie wachalem go , sam zauwazylem ciekawostke gdyz raz zamiast wlaczyc D wlaczylem O D i auto ruszylo normalnie , niestety nigdy wiecej nie udalo mi sie tego powturzyc ?? prosze o pomoc czy takie zachowanie moze byc spowodowane przytarciem (spaleniem ) tych tarczek od biegu pierwszego ?? czy jest to moze czyms powazniejszym spowodowane . a drugie moje pytanie jest takie jesli juz bede musial kupic inna skrzynie to czy moge kupic skrzynke od np. forda winstara czy jakos tak te fordy mialy takie same skszynie na wyposarzeniu z oznaczeniem a4ld lecz one nie wspulpracowaly z napendem 4x4 wiec czy mozna by bylo przelorzyc bebechy skrzyn , mam na mysli to ze np. wziasc skszynie ktora pracowala w aucie z napendem na jedna os i wlorzyc jej bebechy do obudowy skrzyni ktora jest w moim fordzie ?? Bardzo prosze o odp . Zalerzy mi na czaszie ?? Pozdrawiam Syllwester .

Awatar użytkownika
Klubowicz Speedo
Klubowicz
Model Explorera: 2001 Sport Trac

2010-08-01, 23:38

z windstara to chyba troche Cie ponioslo, on ma naped na przod
Pozdrawiam
Speedo

Obrazek

Sylwester120719

2010-08-02, 05:49

no moze i tak akutar takiego forda to nie mialem okazji blizej ogladac , (windstar) ale mi chodzi o bebechy takiek skrzyni wrazie w . nie cala skrzynie
???

Sylwester120719

2010-08-02, 10:27

Witam powownie wszysstkich to znow ja dowiedzialem sie dzis wlasnie ze Ford Areostar byl wyposazony w taka sama skzrzynie czyli A4LD i tu jest moje pytanie czy bebechy tych skrzyn z areostara beda pasowaly do obudowy skrzynki forda explo 1 . Tak ze i ford sierra w latach 85-95 miale te same skrzynie leccz oba te auta sa z napedem na jedna os wiec czy przedladajac bebechy owych skrzyn nie bede mial problemow z zlorzeniem tego wszystkiego w calosc ???

Awatar użytkownika
Klubowicz Speedo
Klubowicz
Model Explorera: 2001 Sport Trac

2010-08-02, 11:35

mnóstwo aut miało skrzynię nazywającą się a4ld, później jej rozwinięcie a4lde itp ale częsci do nich nie będą w 100% zamiennie, skrzynia ze sierry, scorpio itp jest podobna ale nawet biorąc skrzynie ze sierry czy scorpio nie będą one zamienne w srodku, bo w zaleznosci od wersji silnikowej beda sie roznily iloscia tarczek sprzeglowych itp. Skrzynia do explo1 jest bardziej wzmocniona wewnetrznie nawet od skrzyni z najsilniejszej wersji scorpio z silnikiem 2.9 24v cosworth boa. Do wykorzystania z takiej skrzyni z innego forda moze byc jakis tlok, jakas tasma, beben overdrive i jakies inne detale, na przekladke 1:1 NA PEWNO nie licz w tym przypadku

btw aerostar tez chyba pedzony na przod i ma skrzynie poprzecznie?
Pozdrawiam
Speedo

Obrazek

Sylwester120719

2010-08-02, 16:54

Wielkie dzieki kolego za te informacje , duzo mi pomogles, tych info mi brakowalo . jestem ci bardzo wdzieczny .

Wróć do „SKRZYNIE AUTOMATYCZNE ASB”