Rejestracja na forum została wyłączona. Obecnie forum pełni rolę archiwum wiedzy zebranej na przestrzeni lat.
Awatar użytkownika
Hubi
Model Explorera: EX I 1994 hotwheels

Re: [fotomanual] SOHC odbudowa silnika i wymiana rozrządu

2013-07-19, 21:46

Ty to masz spokojne nerwy ;-)
on już dawno przekroczył punkt, w którym nerwy mają jakiekolwiek znaczenie :->
teraz już może iść tylko z prądem, bo nie ma sensu walczyć z tym co nieuniknione ;)

Awatar użytkownika
Klubowicz jacek4
Klubowicz
Model Explorera: EX II 1996 OHV

2013-07-19, 22:42

ale chłopak będzie wiedział że ma prawie jak nowy ;-) sam sobie złożył więc wiedza nie do oszacowania :-P :-)
Czyli wychodzi że jeszcze tylko tłoki, pierścienie, hanowanie cylindrów, szlif i prostowanie wału, nowe panewki, a skoro już na wierzchu to nowe bardziej agresywne wałki rozrządu, i wtedy będzie lepiej jak fabryka.

A tak już całkiem na poważnie...... Podziwiam Radka za wiedzę i to co robi - nie ma miejsca na kompromisy, jak ma być nówka to będzie nówka, a nawet jak nie trzeba i dokopał się do jakiejś części, to i tak przy okazji idzie nówka.

A najbardziej to podziwiam Radkową skarbonkę skitraną i przeznaczoną na exa. :-)

Żonka zagląda tu i sprawdza fakturki ? ;-)
Radek - a może masz wolne miejsce w pracy ? Może i swojego bym doprowadził do życia ? ;-)

Powodzenia i szybkiego sukcesu, :-) :-) :-)
jacek4
kom. +48 515 276 140

W walce z ogniem nie ma kompromisów - są zwycięstwa, ale i czasem są porażki...
http://www.youtube.com/watch?v=NErhyfVwscU

Moderator Kojot
Moderator

2013-07-19, 23:00

Myślę, że Radek to robi nie żeby zaoszczędzić, tylko żeby było wreszcie porządnie.
Jakby można coś było zrobić u mechanika w wersji porządnie 100% to nie byłoby problemu, a u nas ewentualnie możesz zapłacić za porządnie lub nieporządnie a i tak będzie najprawdopodobniej nieporządnie :)
tu sie z tobą nie zgodze :roll: wszystko zależy od fachowca i ten który jest mądry wie że to jego reklama a ten który zrobił dużo takich fajnych robót już sie nie reklamuje praca sama do niego przychodzi wystarczy robić uczciwie a cena :roll: to nie ważne nie stać cie na mechanika to kup se corse lub napraw sam ;-) i nie piałem do ciebie ;-) boń boże :lol: to tylko przenośnia ;-)
Ostatnio zmieniony 2013-07-19, 23:02 przez Kojot, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Moderator Jankes
Moderator
Model Explorera: Każdy
Kontakt: Strona WWW

2013-07-20, 00:02

Nie żebym nie wierzył w Radka ale nie zawsze jesteśmy w stanie zrobić wszystko tak jak profesjonaliści... Ale jakoś uczyć się trzeba - empirycznie na ten przykład
Yankee Kustoms
Chicago, Illinois

Awatar użytkownika
Rad-T
Administrator
Model Explorera: SOHC 99, OHV Sport 92
Kontakt: Strona WWW Facebook

2013-07-20, 08:08

Odpowiem tak hurtowo, bo za dużo by było cytowania :D

Tak robię sam, bo sprawia mi to przyjemność jak już wszystko zadziała jak należy, oczywiście z racji braku doświadczenia i zupełnie innego wykształcenia nie wszystko zawsze idzie jak należy, ale to tylko kolejna sposobność do nauczenia się czegoś nowego :)
Robię sam, bo do bólu trzymam się manuali, momentów, kolejności odkręcania śrub, itd itd. Mechanicy nie mają często na to czasu - i ja to w pełni rozumiem, nie wytykam niczego :) Ja mam czas, żeby sobie do silnika zaglądać 1 godzinę w tygodniu. Oni muszą to zrobić sprawnie i szybko bo klient czeka, bo następne auto w kolejce, itd itd. Ale dzięki temu wiem jak co mam zrobione i gdzie ewentualnie może coś walnąć na przyszły raz. Jadąc potem na jakąś wyrypę 5000 km jestem zdecydowanie spokojniejszy - bo wiem co jak poskładałem, bo wiem co gdzie i jak działa i jak sobie poradzić z problemem.
W końcu robię sam również z powodów finansów - połowa budżetu na części, które wydałem poszła by na samą robociznę, a to oznaczałoby w moim wypadku koniec projektu gdzieś w połowie.

Andrzej zgadza się - profesjonaliści mają wiedzę wynikającą z robienia dziesiątków tych czynności codziennie, ale też nie mają jak pisałem czasu na zabawy z np. takim silnikiem. Ja mam i dzięki temu mogę sobie zaglądać do manuali, do Haynesów, wydzwaniać do kolegów z forum, itd itd :) Zresztą drugi raz się robi szybciej :D - teraz wyjęcie silnika to już pestka, ułożenie podciśnień znam praktycznie na pamięć, to jest wiedza która zostaje na później.

Jacek... jak pamiętasz wystawiłem strucla na sprzedaż gdy okazało się, że odezwał się już konkretnie rozrząd. To Agnieszka pchnęła mnie do tego, żeby go jednak nie sprzedawać tylko zrobić, to ona wspiera mnie w momentach, kiedy naprawdę mam ochotę zrobić ognisko z silnika, to ona mi mówi, że teraz to już jest taki moment, że nie ma co marudzić tylko zrobić wszystko jak należy i do końca. Finanse zawsze się jakoś ogarnie, będę miał ten silnik na koncie jeszcze długo widoczny... ale dla jednych to tylko samochód :) dla mnie ciut coś więcej i już.

No, a teraz do roboty. [smilie=wrench.gif]
Remont SOHC in progress... the end...
...Cars don't talk back they're just four wheeled friends now...

Awatar użytkownika
Klubowicz Kankon
Klubowicz
Kontakt: Strona WWW

2013-07-20, 08:34

... ale dla jednych to tylko samochód dla mnie ciut coś więcej i już.
I to mi się podoba!
Po defetyźmie sianym ostatnio przez Decanie i Szczora miło przeczytać coś takiego. :lol:

Awatar użytkownika
Hubi

2013-07-20, 09:07

Po defetyźmie sianym ostatnio przez Decanie i Szczora miło przeczytać coś takiego. :lol:
heheheh no tak ;) jakby Radek miał rezygnować po odłączeniu się jednego kabelka od rozrusznika, to dawno by już go nie było wśród nas :-P
Tak robię sam, bo sprawia mi to przyjemność jak już wszystko zadziała jak należy
jak zadziała to tak ;) :-> a jak nie, to wracamy do początku z założeniem "praktyka czyni mistrza" ;)

Awatar użytkownika
Rad-T
Administrator

2013-07-20, 09:26

jak zadziała to tak ;) :-> a jak nie, to wracamy do początku z założeniem "praktyka czyni mistrza" ;)
to przecie pisałem, że drugi raz robi się szybciej :D

Awatar użytkownika
Hubi

2013-07-20, 10:38

to przecie pisałem, że drugi raz robi się szybciej :D
ale ty wiesz, że ja połowy tego co piszesz to nie czytam :P

Awatar użytkownika
Klubowicz jacek4
Klubowicz

2013-07-20, 12:04

Tak trzymać i do przodu :)
jacek4
kom. +48 515 276 140

Awatar użytkownika
Hubi

2013-07-20, 12:39

heh... ja już wiem, że jest już ciąg dalszy horroru :P Radek pewnie wrzuci później jakieś fotki :)
w EXI nie ma rzeczy trudnych - czasem tylko są czasochłonne :chillout: 517015460

Awatar użytkownika
Rad-T
Administrator

2013-07-20, 13:12

ano jest... to już nie horror, a wstrzymanie dalszej pracy nad projektem. Tzw. Dead End...

Obrazek

Tłoki wyciągnięte, panewki wyjęte - zarówno tłokowe jak i od wałka...

tu nawet byłoby nie najgorzej...

Obrazek

panewki od tłoków też zawsze można wymienić...
Obrazek

ale te panewki od wałka to już jakaś kaplica...
Obrazek

oczywiście w związku z powyższym wałek też oberwał... wygląda to wszystko słabo...
Obrazek

wszystko wskazuje na to, że jednak będę miał ten wymarzony stolik...

a nowiutkie pierścienie czekają w pudełeczku...
Obrazek

idę trawnik kosić - to może mi dzisiaj lepiej wyjdzie :roll:

Awatar użytkownika
Klubowicz jacek4
Klubowicz

2013-07-20, 13:53

Oooo FUCK

Teraz będzie na mnie że to wykrakałem parę postów wyżej.....

Kuźwa - nie miałem takiego zamiaru - po prostu jak sobie kiedyś robiłem mały remoncik silnika, to tak właśnie skoro rozbebeszony poleciałem po całości.

Radek - jak by co to na stolik ci dam jak jeszcze będziesz w stanie spojrzeć na jakiekolwiek V 6

A ten nawet jak już zrobisz z nowymi panewkami, prostowaniem i szlifem wału, hanowaniem itp. to zawsze będziesz już wiedział co masz, nawet wnuki będą miały. ;-)

Ps. kurde, przepraszam że takie pierdoły napisałem, a ciebie pokorciło tam zajrzeć, ale skoro tak wykrakałem to pisz na pw. a podam ci numerki na wieczorne losowanie lotto. :-)

W 2011 trafiałem nawet dwie 3 na jednym kuponie z 5 zakładami, potem sporo razy po jednej 3, ale od 2012 nawet jednej 3, ani ja, ani Monika, ani Klaudia.
Pech jest już za długo.
Ale jak pech to pech, więc jak podam ci numerki to wygrasz, a jak ja wyślę to lipa... ;-)

Ps ps. Podziwiam twoje nerwy, bo w takiej sytuacji to taki trawnik jak masz byłby spoooooro za mały - musiał bym pewnie wpaść z kosiarką do wszystkich sąsiadów (nawet do tych co chcą pożyczać bladym świtem ), a potem bym jeszcze wykosił połowę KPN. ;-)
Ostatnio zmieniony 2013-07-20, 13:59 przez jacek4, łącznie zmieniany 1 raz.
jacek4
kom. +48 515 276 140

Moderator Kojot
Moderator

2013-07-20, 15:56

kurna przecież nie masz przebiegu 500000 :roll: a tak załatwiłeś panewki ? :shock: musiałeś już mieć wcześniej problem ze smarowaniem :-/ i co kurna dalej ? :-/ :roll: robisz czy drugi ? :roll:

Awatar użytkownika
Rad-T
Administrator

2013-07-20, 16:12

musiałeś już mieć wcześniej problem ze smarowaniem :-/
ano potwierdza to tylko moje przypuszczenia z wcześniejszych postów - też pisałem na podstawie wyglądu górnych panewek wałka rozrządu, że coś już było na rzeczy ze smarowaniem. I pomyśleć, że auto śmigało aż miło, nie wykazywało żadnych niepokojących objawów...

na razie muszę odsapnąć od tematu, wykonać parę telefonów, usiąść za kalkulatorem i pomyśleć. Jakbym brał drugi to i tak tylko mi dół potrzebny, w końcu mam resztę już przygotowaną na cacy :(

a w temacie pecha to dodatkowo w środę Pani mnie na skrzyżowaniu nie zauważyła jak skręcała w lewo i miecio oberwał w błotnik i koło przednie... ktoś mnie musi bardzo nie lubić i jakieś voodoo odczynia.
Ostatnio zmieniony 2013-07-20, 16:14 przez Rad-T, łącznie zmieniany 1 raz.

Wróć do „ROZRZĄD SOHC”